Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6723
De la 07 Ianuarie 2003
122892372
Editorial

Poliţia Botoşani îl faultează pe preşedintele Băsescu

  • Ioan Rotundu
  • 18 January 2010, 23:00
Pentru 27 ianuarie este anunţată vizita preşedintelui Traian Băsescu în Republica Moldova. Cutumele internaţionale şi totodată diplomatice cer ca în perioada de pregătire a unei astfel de vizite şi în timpul desfăşurării ei, instituţiile statale ale celor două ţări implicate în vizită, gazdă şi oaspete, să se abţină de la orice forme de manifestare publică şi instituţională care ar putea provoca nemulţumiri cetăţenilor lor.
Numai că pentru respectarea unor astfel de cutume şi maniere diplomatice, care ţin de gradul de civilizaţie a respectivului popor, mai trebuie şi un nivel de cultură şi pregătire profesională a celor care reprezintă instituţiile statului. Nu-i şi cazul Poliţiei Botoşani şi a Jandarmeriei, instituţii care mai mult manifestă un comportament agresiv şi ostil omului de rând, decât să-i insufle sentimentul că-l apără. În acelaşi timp se poate constata cu uşurinţă o toleranţă faţă de cei care au un comportament în totală contradicţie cu legea şi care desfăşoară activităţi ilicite, în special de ordin comercial. La un aşa comportament al poliţiştilor şi jandarmilor faţă de omul de rând, este greu să mai ceri şi un comportament manierat faţă de cetăţenii ţării în care preşedintele tău este aşteptat în vizită.
Concret, duminică dimineaţă, în piaţa centrală a Botoşanilor s-a executat de către poliţişti şi jandarmi o razie, chipurile menită să asaneze piaţa de speculanţi, hoţi de duzină şi comercianţii evazionişti. Parada forţelor desfăşurate s-a soldat cu aplicarea a 22 sancţiuni contravenţionale însumând 5.280 lei şi confiscarea de bunuri industriale, ţigări, alcool şi produse alimentare în valoare totală de 1.126 lei.
Te umflă râsul, luând act despre rezultatul acţiunii cu care se împăunează cele două instituţii, dacă-l compari cu forţele umane desfăşurate. Printre victime, şi o cetăţeană din Republica Moldova, în vârstă de 60 de ani, care n-a putut prezenta acte că este proprietară pe cele câteva produse alimentare expuse la vânzare. Femeia trecuse graniţa în dimineaţa zilei de duminică cu gândul să închipuie ceva parale cu care să mai rezolve din nevoile casei, că prin Moldova viaţa este grea şi mizeră.
Speranţele ei stăteau în cele câteva produse alimentare pe care i le-a confiscat poliţia în piaţă. Ce act de proprietate voia poliţia de la ea? Ce act de proprietate pot prezenta lipovenii de la care cumpăr pătrunjel, ţelină sau murături? Dreptul de proprietate este prezumat prin Constituţie. Cât timp marfa este asupra mea, înseamnă că eu sunt şi proprietarul ei. Numai dacă cineva îmi dovedeşte că am furat-o, intru sub incidenţa legii.
Recent, şi în grabă mare, Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat Acordul pentru micul trafic de frontieră între România şi Republica Moldova, ca un gest de bunăvoinţă în avangarda vizitei preşedintelui Băsescu. Micul trafic nu înseamnă că dacă vinzi o bucată de cârnaţ de casă, slănină, bomboane ori conserve trebuie să cari cu tine o sarsana de hârţoage ca să dovedeşti că tu eşti proprietarul pe ceea ce vinzi. Micul trafic de frontieră, în limbaj economic internaţional, este comerţul liber care se desfăşoară de-o parte şi de alta a frontierei dintre două state pe o anumită distanţă de la graniţă.
Tu reprezentant al instituţiei statului, a te manifesta ostil faţă de cetăţenii ţării în care preşedintele tău este aşteptat în vizită este un act inacceptabil atât din punct de vedere instituţional cât şi profesional. Femeia este prea în vârstă şi prea modestă în situaţia ei socială ca să ştie să-şi apere drepturile ce i se cuvin. Sper însă ca cei de la Biroul de presă al Ministerului Administraţiei şi Internelor să ia act. Şi mai sper să ia act şi prefectul de Botoşani.
Mai ales că razia n-a prins nici un traficant de ţigări, deşi piaţa îi plină de ei, te dau jos băgându-ţi pachetul de ţigări sub nas, n-a prins pe nici un comerciant din cei care ne fură la cântar, nici un comerciant din cei care cu un aviz de marfă vinde aceeaşi marfă toată săptămâna, deşi ea este epuizată în numai câteva ore. În partea de piaţă spre Big stau ţiganii care vând telefoane mobile sacond-hand, valutiştii şi alţi bruneţei care trăiesc de pe urma speculei cu fel de fel de produse. Ei n-au păţit nimic, ei sunt imuni la razii, pentru că au sfântul lor care le şopteşte cu ceva timp înainte de declanşarea acţiunii „s-o taie din piaţă”.
Asta e poliţia noastă, ăştia ne sunt jandarmii, ăsta ne este gradul de civilizaţie?! Viteji cu nevolnicii şi pe-o mână cu infractorii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rămâne precum i-a zis!
Gripa porcină se simte bine pe la Botoşani
Olimpiada de religie la parohia ortodox㠄Sfanta Treime” din New Westminster
Deputatul Valeriu Steriu demisionează din PSD pentru a fi independent
Horoscop
Cu nevasta la curve
Comentariul comentariilor (VIII)
Ioan Rotundu
Autoturisme căptuşite cu ţigări pentru piaţa neagră
“Ce frumos torcea bunica!”
COMUNICAT – disponibilizari ITM
Supusă unui atac energetic
Apeluri care pun poliţiştii degeaba pe drumuri
Patriarhia Română acuză CNSAS de denigrarea prelaţilor
Ungaria nu mai are nevoie de ajutor financiar din partea FMI
În România, corupţia este instituţionalizată
bacşişul pentru o licitaţie publică e cuprins între 15-20% din valoarea contractului
Salariile bugetarilor vor fi stabilite doar prin legi sau hotărâri de Guvern
Moldovenii: UE? Da. NATO? Niet, niet i niet!
Prefectul Cristian Roman este un bun samaritean
el vrea ca preşedintele Ţâbuleac şi directorul Enache să fumeze pipa păcii
Secretara de la Broscăuţi scoasă pe sus din funcţie
Extinderea Serviciului Cazier Judiciar la nivelul Poliţei municipiului Dorohoi
Razie în Piaţa Centrală
Judeţul plin de şomeri şi stăm cu posturile blocate
Aplicarea legii salarizării unitare orbecăi prin ceaţa birocraţiei
Se caută ingineri, un arhitect şi un medic stomatolog
România, la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură
De ce Eminescu?
„Este necesară despăgubirea morală şi materială
a victimelor regimului totalitar sovietic”
Soarta românilor din Ucraina jucată între Ianukovici şi Timosenko
Fast food distrus într-un incendiu
Incendiu provocat de un fumător neglijent
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog