Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12906
De la 07 Ianuarie 2003
122872973
Editorial

Politica ipocriziei sănătăţi noastre la Spitalul judeţean

  • 28 August 2013, 23:00
În vremea când USL se afla în opoziţie iar Guvernul Boc la putere, orice măsură luată de către Mini9sterul Sănătăţii la nivelul Spitalului judeţean Botoşani era aspru criticată de liderii USL, liberalul Florin Ţurcanu şi social-democratul Gheorghe Marcu.
Scandalul a luat amploare când s-a stabilit fuzionarea spitalelor Psihiatrie, Pediatrie şi Maternitate cu cel judeţean dar şi când s-a stabilit reducerea numărului de paturi prin desfiinţarea spitalelor din Darabani şi Truşeşti. Iată că rolurile s-au inversat iar acum USL este la guvernare. Numai că nimic din tot ce a criticat la Guvernul Boc n-a reparat sau îmbunătăţit USL-ul.
Dimpotrivă, nu numai că USL n-a schimbat reforma sanitară a ministrului Sănătăţii din Guvernul Boc, dar a aprofundat reforma începută prin a tăia din fondurile de finanţare ba spitalelor şi prin a reduce numărul de paturi. Imediat ce s-a instalat la cârma Consiliului Judeţean Botoşani, liberalul Florin Ţurcanu a acordat o atenţie specială Spitalului judeţean Botoşani. Comasarea făcută în timpul Guvernului Boc a fost menţinută iar managerul medic Florin Mi8mor a fost înlocuit cu managerul economist Gheorghe Damian.
Consecinţa a fost una dezastruoasă. Datoriile spitalului au crescut brusc. Medicul Florin Mimor susţine că a atunci când a predat conducerea spitalului lui Gheorghe Damian, unitatea nu avea nici un leu datorie. Acum datoria s-a stabilizat în jurul a 3 milioane de euro.
Pentru că Gheorghe Damian nu s-a ridicat la aşteptările preşedintelui Ţurcanu, acesta a fost recent înlocuit cu liberalul Viorel Iliuţă. Nevoit să găsească soluţii de a salva spitalului de la datorii, Iliuţă face ce au făcut şi înaintaşii săi: reduce număriul de paturi din spital.
Luni, managerul Iliuţă a anunţat că va reduce numărul de patru din spital cu peste 100. Cică sunt paturi care nu primesc finanţare de la CAS iar menţinerea lor aduce anual spitalului cheltuieli de peste 73 miliarde lei vechi.
Decizia lui Iliuţă vine într-un moment când spitalul are nevoie de aceste paturi. În primul rând că numărul internărilor n-a scăzut, deci măsura nu se justifică din acest punct de vedere. Mai mult, spitalul a avut şi are secţii supraaglomerate cu doi şi chiar trei pacienţi într-un pat. A scoate din spital peste 100 de paturi ar însemna ca supraaglomeraţia să se agraveze.
Nu cred că economiile care se cer a fi realizate trebuie obţinute pe seama reducerii paturilor. Este ştiut că de ani şi ani de zile îm Spitalul judeţean Botoşani se fac cheltuieli neeconomicoase dar bănoase pentru manageri. Mulţi bani se scurg către laboratoarele private de analize medicale, pe medicamente nejustificat de scumpe şi de cele mai multe ori ineficiente medical, pe achiziţionarea de alimente scumpe, pe menţinerea unui aparat auxiliar numeros, pe achiziţionarea de materiale medicale scumpe etc.
Ipocrizia de care dau dovadă cei care decid destinele Spitalului judeţean, contestând deciziile Guvernului Boc şi aplicând acum aceleaşi măsuri, ba încă unele şi mai drastice este o veche meteahnă a politicienilor noştri.
Surse din interiorul spitalului susţin că ţesătura de interese este mai mare ca oricând iar bătălia pentru posturile de conducere se poartă continuu. Dacă spitalul suferă financiar, atunci de ce atâta înghesuială în a ocupa funcţii de conducere?
Preşedintele Ţurcanu, de când conduce destinele judeţului, a făcut multe lucruri bune. Poate că a venit timpul să pună piciorul în prag şi în situaţia Spitalului judeţean Botoşani şi să facă ordine şi curăţenie. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dresoarea şi directorul de circ
Suliţa/Botoşani: Drumul incompetenţei proiectantului Miriţă - Nimigean
Ioan Rotundu
Un nou magazin la Uvertura Mall
Începe tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă
Guvernul aprobă exploatarea perimetrului Roşia Montana
Guvernul a aprobat Ordonanţa de încasarea impozitelor agricole de Primarii
Merkel: Grecia nu ar fi trebuit să fie primită niciodată în zona euro
Băsescu nu acceptă intervenţii din afara României care să ne spună cum să ne organizam administrativ-teritorial
Răspunsul sfidător al Ministerului Finanţelor în scandalul ajutoarelor de minimis
Marea răfuială a lui Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog