Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15010
De la 07 Ianuarie 2003
122875077
Editorial

Pomana publică, greu de învins!

  • Ioan Rotundu
  • 18 August 2011, 23:00
Ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu a ajuns la concluzia că în România sunt prea multe persoane asistate social. Cifra oficială indică 1,8 milioane persoane. Dacă la această cifră adăugăm şi numărul salariaţilor bugetari de 1,6 milioane persoane, constatăm că în România 3,4 milioane de persoane trăiesc pe seama bugetului public.
Să aruncăm om privire şi în curtea celor care muncesc în sectorul privat, adică cei care produc şi generează venituri la bugetul statului. Oficial în România lucrează 5,6 milioane de români. Scădem 1,6 milioane salariaţii din sectorul bugetar şi constatăm că cei care muncesc cu adevărat şi aduc venituri la bugetul public sunt doar 4 milioane de români.
Aşadar, patru milioane de români muncesc să aducă venituri la bugetul statului şi totodată să întreţină pe cei 3,4 milioane care trăiesc pe seama acestui buget. Un raport total contrar oricărei reguli sociale iar principiul solidarităţii, atât de invocat de social-democraţi, nu mai primeşte nici un fel de justificare. Nimic nu poate justifica ca un salariat să muncească pentru întreţinerea funcţionării instituţiilor statului şi în acelaşi timp pentru întreţinerea unui semen de-al său.
Aşa privită problema, ministrul Lăzăroiu are dreptate să fie alarmat şi să ceară reverificarea tuturor dosarelor de asistenţă socială. Numai că ministrul a pus problema politic, adică a căutat să arunce vina în curtea PSD şi PNL, mai exact a primarilor acestor partide.
Lăzăroiu susţine că primarii USL menţin nun număr ridicat de cetăţeni asistaţi social pentru a.-şi asigura un anumit număr de voturi. Altfel spus, primarii USL cumpără voturi pe seama banilor de la bugetul de stat.
Parţial, ministrul Lăzăroiu are dreptate. Numai la nivelul judeţului Botoşani primarii PSD ţin în plată câteva mii de ţărani, în timp ce pământul acestora stă nelucrat iar fermierii n-au forţă de muncă zilieră pentru că ţăranul are socoteala sa: dacă ar munci ar câştiga tot cât primeşte ajutor social de la stat, aşa că preferă să stea vara la umbra nucului sau la răcoarea barurilor din sat.
Primari PSD fruntaşi în acordarea de ajutoare sociale sunt cei de la comunele Coşula, Hudeşti, Tudora, Dângeni, Frumuşica, până de curând Corni etc., oraşele Ştefăneşti, Bucecea, Dorohoi etc.
Chiar dacă vreo autoritate a statului constată că plăţile la ajutoarele sociale sunt nejustificate, primarul nu poate fi tras la răspundere pentru că legea nu permite.
Firesc, ne întrebăm de ce de aproape trei ani de guvernare PDL n-.a modificat legea şi n-a înăsprit condiţiile de plata ajutorului social? Din raţiuni de ordin politic şi electoral, desigur.
Acum, că simte pierderea alegerilor, s-a apucat de făcut curăţenie, pozând în eroi naţionali. Nu sunt eroi şi nu vor deveni.
Realitatea este alta. PDL a început să caute motive pentru pierderea alegerilor de la anul. Iar faptul că vrea să reducă numărul ajutoarelor sociale poate deveni un motiv credibil de victimizare. În ce priveşte pomana publică, ea va continua să existe pentru că este greu de eradicat când la mijloc sunt interese electorale. Boii înjugaţi la munca din sectorul privat vor continua să care în spate aceste persoanje care căpuşează bugetul public. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul ziolei: Curajul profesoarei
Victima unui accident rutier, descarcerată de pompieri
Maşini distruse în două incendii
Focuri de armă trase la frontiera româno-ucraineană
Zeci de ţigani au furat marfa dintr-un TIR răsturnat într-un şanţ, de faţă cu poliţiştii
Partidul, butoiul cu miere si Loţi nebunul
Băsescu vrea Statele Unite ale Europei
fără cedarea de suveranitate, Europa nu va mai fi o putere
Familia lui Dan Tănase ameninţată de primarul extremist al oraşului Sfantu Gheorghe
Ce fac autoritatile romane?
Extremişti unguri profanează o troiţă ortodoxă în Harghita
TVR se face ca ploua! Sau poate este ceata ca pe timpul Mineriadei din 1990!
Schimbarea Istoriei în R.Moldova este o dezamăgire! Vom ține minte!
Lucrările la Spitalul Judeţean nu pot fi încă demarate
Managerul Jijie l-a scos din minţi pe preşedintele Ţâbuleac
memoria celui mai mare poet român terfelită contabiliceşte
Ţâbuleac recunoaşte: lucrările la Centru Prietenia se desfăşoară alehamite
Avariile spectaculoase pe cale de dispariţie
Profesorii calificaţi vor câştiga bani pe seama celor necalificaţi
O parte din şcolile închise ar putea fi redeschise
DSP Botoşani va fi reorganizată
Pensionari nenorociţi de doctoriţa şpăgară
Supă pisată
Bună dimineaţa, domnule preşedinte!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog