Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25045
De la 07 Ianuarie 2003
122885112
Editorial

Ponoasele le tragem noi

  • Ioan Rotundu
  • 6 November 2007, 23:00
În toată această nebunie creată pe seama românilor aflaţi la lucru sau la comis infracţiuni în Italia, un semnal de alarmă tras de către Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, pare să-şi piardă semnificaţia. Şi nu este un semnal de ignorat, pentru că de modul în care va fi tratat, abordat, depinde viitorul economic al României şi creşterea sau, mai rău, prăbuşirea nivelului de trai al românului.
Mă refer aici la atenţionarea guvernatorului cum că rata inflaţiei fixată pentru acest an, de 4%, a fost deja depăşită şi, în cel mai fericit caz, anul poate fi încheiat cu o rată de 5,7%. Multora dintre noi, această evoluţie negativă nu ne spune multe. Specialiştilor însă da. Nu şi politicienilor care, în dorinţa de a intra în graţiile electoratului, promit şi votează în Parlament, pe bază rulantă, pomeni publice.
Depăşirea ratei inflaţiei este consecinţa creşterii nivelului preţurilor peste cel prognozat, dar şi creşterea salariilor peste ritmul de creştere economică. Nu poţi creşte salariile, în condiţiile în care nivelul de creştere este superior nivelului de creştere a productivităţii muncii. Când consumi mai mult decât produci, înseamnă că te-ai înfruptat din rezerve, din economiile care-ţi dau garanţia unei stabilităţi economice, care-ţi permit avântul economic. Nerespectând aceste reguli simple, dar esenţiale pentru economia de piaţă, totul se bulversează şi scapă de sub control.
Atenţionarea lui Mugur Isărescu nu este întâmplătoare. În ultima perioada, în România, s-au petrecut nişte lucruri anormale. Magistraţii şi-au dat câştig de cauză în nişte procese care au vizat revendicări salariale. Lefurile lor, cu tot cu sporuri, joacă între 1500 – 2000 de euro lunar, iar pentru cei din instituţiile de vârf, cum ar fi DAN, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Curtea Constituţională lefurile trec de 3000 euro lunar. Chiar şi aşa, magistraţii vor mai mult. Numai că, vorba lui Isărescu „nu mai trageţi de creşterea economică că se rupe”.
Tot din populism, Guvernul Tăriceanu a acceptat pentru cadrele bugetare cu studii superioare un salariu minim de 880 lei, fără a-şi respecta promisiunea. Cei din învăţământ au acţionat guvernul în judecată şi au câştigat. Acum va trebui să scoată din vistierie o mare sumă de bani şi să plătească pentru prostia comisă.
Sindicatele vor ca salarul minim pe economie să fie de 540 lei, guvernul de 440 lei. Nu s-au înţeles, iar sindicatele ameninţă cu greva generală. Revendicarea sindicală este extrem de sensibilă. Orice majorare de salarii înseamnă o creştere a preţurilor, care înseamnă o creştere a ratei inflaţiei şi o reducere a consumului, cu consecinţe negative în creşterea producţiei. Sindicatele nu ţin cont de aşa ceva, ele vor salarii majorate, ca să dea bine în faţa sindicaliştilor.
Câţi ştiu că salariul minim pe economie stă la baza calculului salariilor bugetarilor. Orice creştere a salariului minim înseamnă importante creşteri de salarii la bugetari. De unde bani, dacă economia nu mai produce? În economia privată creşterea salarială este reglată prin productivitatea muncii. În sistemul bugetar nu-i decât o singură cale: cresc salariile, cresc şi impozitele şi taxele asupra populaţiei. O soluţie care nu convine multora dintre noi.
Guvernul Tăriceanu este şantajat de către PSD prin fel de fel de cerinţe de ordin social. PSD-ul vrea ca bugetul de la anul să fie alocat acoperirii unor cerinţe sociale, pentru a recupera electoratul pierdut. Chiar dacă ştie că cerinţele lor sunt păguboase pentru întreaga economie românească, pesediştii pun interesele de partid deasupra celor naţionale.
Interesele lor, conjugate cu cele ale sindicaliştilor, dacă ar fi satisfăcute pot duce la scăparea de sub control a ratei inflaţiei şi prăbuşirea economiei întregii ţări. Mugur Isăreascu a simţit pericolul şi şi-a făcut datoria să atenţioneze Guvernul Tăriceanu, în mod public.
Dar Guvernul Tăriceanu, premierul însuşi, nu se bucură de nici un sprijin politic. De la Cotroceni, preşedintele Băsescu îl şicanează cât poate. De la PSD, Mircea Geoană, mulţi spun că la îndemnul lui Băsescu, o ţine din şantaj în şantaj, iar Tăriceanu n-are încotro şi cedează. Depăşirea ratei inflaţiei cu 1,7 puncte este şi consecinţa luptei dintre palate. Nici Băsescu, nici Tăriceanu nu vor să cedeze şi să-şi dea mâna. Spre nefericirea noastră, lupta lor se va răsfrânge asupra-ne, iar consecinţele pot fi catastrofale. Celor puternici nu le pasă, ponoasele le tragem noi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul Simionovici, printr-un ordin abuziv, a restituit un castel
beneficiarii sunt moştenitorii boierului Rosetti în acest castel statul a investit zeci de miliarde de lei Mihai Grigoriu, funcţionarul Prefecturii, a intrat în forţă peste Primăria Vf. Câmpuluiîmpreună cu un avocat el voia restituirea imediată a castelului către moştenitori
Friptură de pui cu cartofi şi gutui la cuptor
Horoscop
Concluzia ciobanului
După cum îşi laudă maşina, mai că n-ar trebui s-o vândă!
Anunţ important
Mihai Dedu îndeplineşte dorinţele românilor în Israel
Program antidrog pentru elevii din România
Magda Pălimariu ia lecţii de zbor
Ofertă electorală europarlamentară PNL
Comisari ai Gărzii de Mediu agresaţi la Darabani
Deţinuţi deveniţi confecţioneri
O grevă în care nu cred nici cei care o iniţiază
Directorii instituţiilor de cultură trebuie să devină mai sprinteni în acţiuni
Suplimentare de fonduri pentru mobilierul şcolar
Rromii botoşăneni din Italia se cred protejaţi de patroni
Simulare pentru tezele cu subiect unic fără elevi
Eu-Ro caravana a poposit la Botoşani
A scăzut interesul pentru locuinţe
Delegaţie chineză în vizită la Botoşani
Garda Financiară i-a dat pe trei întreprinzători pe mâna Parchetului
Surprinşi pe picior greşit de Garda Financiară
Comisarii financiari îi îneacă pe agricultori cu amenzi
ATV-urile la Poliţia Comunitară, un moft pe banii publici
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog