Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6487
De la 07 Ianuarie 2003
122866554
Editorial

Ponta nu uita,
Va veni şi vremea ta!

  • Ioan Rotundu
  • 8 September 2013, 23:00
Nu s-a împlinit anul de când suntem guvernaţi oficial şi constituţional de USL că ţara a început să se mişte. Dacă ne amintim, căderea Guvernului Boc şi Ungureanu s-a produs tot în urma unor mişcări sociale care la început nu păreau deloc ameninţătoare dar care au luat amploare şi s-au finalizat cu căderea celor două guverne.
Acum protestele publice au început de la Roşia Montana. Timide la început, protestele încep să ia amploare. Numai că ce s-a întâmplat în decembrie 2011 şi după nu seamănă cu ce se întâmplă acum. În decembrie 2011, aflat în opoziţie, USL a scos în stradă pe militarii rezervişti şi în retragere cu care încheiase un protocol în sensul că daţi voi jos actualul guvern, venim noi şi vă dăm pensii barosane.
Acum în stradă au coborât liderii asociaţiilor non-guvernamentale şi cetăţenii care mai au ceva rămăşiţe de conştiinţă naţională. Deocamdată nu sunt dovezi că în spatele lor s-ar afla forţe politice aşa cum au stat USL în spatele protestelor din 2011 - 2012. La început protestatarii, câteva sute la număr, au cerut lui Ponta să nu aprobe exploatarea auriferă de la Roşia Montana.
A trecut o săptămână de la primele proteste iar numărul manifestanţilor a crescut îngrijorător. Chiar dacă televiziunile cumpărate de Gold Corporation cu bani publicitari ascund adevărul sau îl dau pe post parţial şi fragmentat şi ca să nu aibă sens, numărul protestatarilor se numără cu miile. Se rostesc cifre tot mai mari, de şase-şapte mii.
Apoi, de la protestele faţă de Roşia Montana s-a trecut la proteste privind exploatarea gazelor de şist şi mai nou la strigat lozinci contra Guvernului Ponta. Încet, dar sigur, protestele încep să îmbrace aspecte politice, de nemulţumire la modul în care Guvernul Ponta conduce ţara.
„Cazul Ionuţ Anghel”, acel copil sfâşiat de câni în Parcul Tei din Bucureşti a generat o altă formă de proteste, deocamdată contra primarului Oprescu dar, izolat, s-a strigat de manifestanţi şi contra Guvernului Ponta. Dacă aceste două grupuri de protestatari se vor uni, sau îi va uni cineva interesat, problema se va complica iar protestele se vor canaliza pe probleme politice şi economice. Nu lipsesc nici ameninţările de tip „Ponta nu uita, va veni şi vremea ta!”
La Galaţi, săptămâna trecută, un grup de pensionari a ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirea la adresa Guvernului Ponta pentru facturile încărcate la energia electrică, pentru nemajorarea pensiilor, pentru creşterea preţurilor la combustibili şi energie.
Tot în această lună au anunţat proteste de amploare şi medicii. Ei vor majorare de salarii iar Guvernul Ponta nu le-a satisfăcut solicitarea. Ieşirea în stradă a medicilor şi greva generală anunţată de către aceştia va crea noi probleme Guvernului Ponta, de această dată probleme extrem de serioase pentru că cetăţenii simpli s-ar putea să iasă şi ei să-i susţină pe medici.
Opoziţia, deşi anemică şi disipată ca forţă, nu va rata prilejul de a scoate ceva profit politic din toate aceste proteste. Vin alegerile europarlamentare şi puţină gălăgie politică nu strică, ci ajută.
Măcinat din interior din cauza neînţelegerilor politice dintre PSD şi PNL, Guvernul Ponta s-a instala la guvernare călcând cu stângul prin a propune miniştri compromişi profesional şi politic. În loc ca premierul Ponta să caute a propune miniştri persoane impecabile din punct de vedere profesional şi politic a gafat continuu până ce s-a descoperit că şi el este de fapt un plagiator.
În momentul de faţă, cu o imagine externă compromisă, Guvernul Ponta n-are nevoie de bulversări sociale interne pentru că nu va primi sprijin politic de niciunde.
Dacă jandarmii sunt toleranţi cu protestatarii, o fac pentru că aşa li s-a ordonat. Dar dacă Ponta va simţi că din stradă se ridică un pericol pentru Guvernul său, nu va ezita să ordone dispersarea în forţă a protestatarilor. Şi Ponta, ca toţi liderii cu trăiri politice totalitare, nu va evita folosirea forţei. De va ajunge într-o situaţie de disperare, va fi în stare să facă şi vărsare de sânge. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ce verifică bărbatul după un accident auto
Au intrat fraudulos in Palatul Buckingham şi au încercat să jefuiască
Patriarhul Kirill, huiduit la Chişinău
Criza din Siria: SUA nu se angajează să aştepte raportul ONU
Lumea lu' Rotundu: Comoara dispărută
Băsescu a dat liber la urmărirea penală împotriva lui Videanu şi Silaghi
Siria: Imagini video cu victimele atacului din 21 august au fost arătate congresmenilor americani
Puturoşii satelor au tupeu
Ioan Rotundu
Din ciclul „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”
buruianul de pe strada Pod de Piatr
Botoşani: Ce-a fost mai întâi în Rotunda: biserica sau gunoiul?
Ioan Rotundu
Centrul Vechi riscă să rămână abandonat de afacerişti
Auditul de la Locativa îl vizează de fapt pe Cătălin Flutur
Hoţ la spital
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog