Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8321
De la 07 Ianuarie 2003
123131892
pnl
Editorial

Preţul ipocriziei lor îl vor plăti noi

  • Ioan Rotundu
  • 9 September 2013, 23:00
După anunţurile de ieri ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, proiectul Roşia Montana va cădea în parlament. Avem încă o dovadă a ipocriziei cu care lucrează politicienii români de top.
Înspăimântat de amploarea protestelor din ţară şi străinătate, premierul Ponta a dispărut de pe ecranele televizoarelor. Nu ştim încă ce strategie s-a pus la cale prin culisele politicii româneşti dar, ieri, Crin Antonescu a anunţat că Senatul, a cărui preşedinte este, nu va vota legea iniţiată de Guvernul Ponta pentru exploatarea auriferă de la Roşia Montana. Crin Antonescu fiind şi preşedintele PNL, firesc a dat de înţeles că parlamentarii PNL din Senat şi Camera Deputaţilor nu vor vota proiectul.
A mai precizat Crin Antonescu că nu este bine ca o ţară să fie condusă după voinţa protestatarilor din stradă dar nici nu este bun acel Guvern care nu ţine cont de vocea străzii. Adâncă cugetare, ar fi spus bădiţa Iancu Caragiale! Pus în faţa evidenţei, premierul Victor Ponta, care ipocrit se dedublase în a aproba proiectul de lege la Guvern, ca premier şi a nu-l aproba ca deputat, a declarat ieri că de vreme ce liderii USL nu vor vota proiectul, este limpede că acesta va fi respins în Parlament.
Mai rămâne de văzut dacă şi cei din stradă vor renunţa la proteste sau vor găsi un alt motiv cerând blocarea exploatării gazelor de şist sau vor completa lista revendicărilor şi cu cele de natură economică şi socială.
Cert este că şi Ponta şi Antonescu au cedat în faţa presiunii străzii, lucru total inacceptabil pentru un Guvern care trebuie să apere interesul naţional pe termen lung şi nu să promoveze cerinţele străzii car4e pot fi contrare interesului naţional şi pot face un mare rău întregii ţări.
Şi, acum, să trecem de la ipocrizia politicienilor la partea serioasă a lucrurilor. Închiderea subiectului Roşia Montana s-a făcut doar în plan politic şi de gura străzii dar mai există şi o latură juridică. Societatea canadiană Gabriel Resources Ltd. care deja a făcut ceva investiţii la Roşia Montana şi a cheltuit câteva milioane bune de dolari, după anunţul de ieri a politicienilor români a suferit pe bursa din Toronto o pierdere de 64% din valoarea acţiunilor sale. Este aproape sigur că România va fi adusă în faţa Curţii de Arbitraj Comercial din Washington. Aici vom fi aspru jumuliţi financiar prin a acorda despăgubiri firmei canadiene Gabriel Resources Ltd.
La cât se vor ridica aceste despăgubiri? Premierul Ponta rostise suma de două miliarde de dolari. Nu cunoaştem ce conţine contractul de asociere dintre firma canadiană şi statul român. Nu s-a desecretizat nici licenţa de exploatare. Deci nu ştim mai nimic la ce despăgubiri ne putem aştepta.
Problema despăgubirilor va fi ultima soluţie la care firma canadiană va recurge. Sunt convins că există între Guvernul Ponta şi firma canadiană o înţelegere secretă care poate ieşi la iveală după ce va trece valul de proteste. Este ştiut că la români memoria colectivă este scurtă .
Protestele actuale au scos în evidenţă faptul că deşi USL dispune de un vot de 70% în Parlament, este la guvernare, aceşti politicieni nu ştiu cum să folosească puterea politică încredinţată de popor în folosul poporului. Premierul Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu, sunt doi politicieni care bagă capul între umeri la primul stropşit al străzii.
Lipsa lor de verticalitate este periculoasă pentru ţară. Nu au tăria politică să-şi asume responsabilităţi. Un motiv foarte puternic să părăsească funcţiile deţinute şi să lase loc unor politicieni capabili să ne conducă. Există în USL astfel de politicieni. S-ar putea ca strada să-ţi ajute să plece. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zolei: Ce este feneia?
„Înţelepciunea” lui Adrian Năstase faţă de protestatari
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, anunţă modificări importante pentru medicii rezidenţi
Ştrangulată de un amator de jocuri erotice!
* uilterior, asasinul, un italian de 41 de ani, i-a profant cadavrul!!!
Scafandru botoşănean în sprijinul colegilor din Iaşi
Cinci tone de furaje distruse într-un incendiu la Hudeşti
Muniţie de război găsită la Corlăteni şi Santa Mare
Vizita Patriarhului KGB la Chișinău
Reducerea cu 3% a CAS are un impact negativ de aproape trei miliarde de lei
Juristul care-şi terorizează soacra
Ioan Rotundu
Pâinea la control
Dorohoi: Luptător la Stalingrad sărbătorit la 102 ani
Omul de afaceri Nicu Catan㠖 cetăţean de onoare al Voronei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog