Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24208
De la 07 Ianuarie 2003
122909857
Editorial

Profitorii subvenţiei la căldură

  • Ioan Rotundu
  • 8 November 2006, 23:00
Avem cel mai mare preţ la gigacalorie din ţară. Altfel spus, suntem şi noi fruntaşi la ceva. Iar acest loc fruntaş îl deţinem de ani buni, cam din perioada când aleşii locali ne-au pricopsit cu Regia Autonomă Municipală (RAM), un colos format din vreo cinci societăţi, printre care şi Termica. Rând pe rând, primarii care s-au perindat, începând cu Chiriacescu, interimarii Daniliuc şi Pomparău, regretatul Cojocaru, gălăgiosul Egner şi terminând cu întreprinzătorul Flutur n-au putut face nimic pentru a ne uşura costul la căldură. N-au putut, pentru că le-a lipsit voinţa şi iniţiativa, pentru că au acceptat ca pe banii noştri să menţină un aparat de lucrători supradimensionat.
Aşa se explică situaţia în care am ajuns, aceea de ni se furniza cea mai scumpă căldură din ţară. Desigur, acordarea şi de această dată a subvenţiei, ne mai uşurează sufletul şi ne ajută să privim viaţa mai în roz. Tocmai la aceste subvenţii vreau să mă refer. Primăria Botoşani contribuie la subvenţie cu zece procente, banii fiind alocaţi din bugetul local. Aceste zece procente reprezintă cam 40 de miliarde lei vechi. Dacă avem în vedere că bugetul anual al primăriei este de 200 miliarde lei vechi, constatăm că 25% din acesta se duce pe subvenţia la căldură, în loc să-i folosim pentru refacerea infrastructurii sau construcţia de locuinţe sociale. Fără doar şi poate că avem în municipiu familii sărace, la care subvenţia este gura de oxigen necesară supravieţuirii.
Dar pe lângă aceste familii s-au lipit şi altele, cu tupeu. Metodologia de înregistrare şi acordare a subvenţiei termice a fost mult simplificată, avându-se în vedere că orice formă de birocraţia ar fi pus pe drumuri zeci de mii de beneficiari. Profitând de metodologia simplificată, anumite categorii sociale, bine situate material, n-au ratat ocazia de a profita. De unde şi o serie de nemulţumiri, venite din partea celor care nu-şi pot explica cum de vecinul de la patru, patron, beneficiază de subvenţie la căldură. Sunt mulţi întreprinzători care n-au calitatea de angajat la propria firmă. Neavând venituri salariale, în mod automat se încadrează în situaţia de a beneficia de subvenţie. Cu maşină de lux trasă la scara blocului, cu ghiul de aur pe mână, cu soţia îmbrăcată după ultimul strigăt al modei, respectivul patron a depus cerere la asociaţia de proprietari şi va primi subvenţie ca orice altă familie săracă cu adevărat.
Sunt şi acei locatari de la bloc plecaţi la muncă în diferite ţări Occidentale. Veniturilor lor lunare se numără în zeci de milioane, dar nu sunt contabilizate nicăieri în ţară, la modul oficial. Cu apartamentul căptuşit pentru a reduce pierderile de căldură, cu geamuri termopane, soţia şi copiii celui rămas în ţară beneficiază de subvenţie. Primeşte, că oficial nu are venituri care să-i fie luate în calcul. Mai există o categorie socială, cu ceva particularităţi. Este vorba de familiile de ţigani, care toată vara s-au vânturat prin Europa şi care, înzorzonaţi cu lanţuri grele de aur şi bijuterii, haine din piele şi cu faţa plesnind de sănătate, beneficiază de subvenţie ca şi oricare altă familie de români ce se speteşte muncind pentru salarul minim pe economie.
Să nu credeţi că aceste familii, enumerate aici, sunt puţine. Nu, ele sunt de ordinul sutelor, poate chiar mai mult, iar banii de care beneficiază însumează miliarde de lei vechi. Cred că nu este corect, etic, moral dar legea-i imperfectă şi nimeni nu le poate face nimic. Deocamdată!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nu ne consideraţi proşti, că suntem mai mulţi ca voi!
(Cârcotaşul)
Piept de pui cu smântână şi ciuperci
Cămaşa lui Ştefan
Horoscop
Românul şi ULTIMUL FĂGAŞ
Sănătatea şi politica
(Dr. Cornel Enache)
Comentariu la comentarii (CCIII)
(Ioan Rotundu)
Sindicaliştii din învăţământ se simt trădaţi de ministruil Hărdău
se pregăteşte un nou val de proteste
IŞJ loveşte sindicatul pe la spate… cu adrese ilegale
Un alt mod de a-l sărbători pe Eminescu
Nou termen în procesul pentru clădirea CGP
Proiectarea pasajului subteran programată în 2007
Pregătiţi pentru anotimpul rece
Careul de aşi al prefectului progresează
Credite pentru reabilitarea monumentelor istorice
Doina Dreţcanu salută Campania paneuropeană
ITM continuă controalele şi aplicarea sancţiunilor
Concursul de desen „Opreşte violenţa din casa ta” şi-a desemnat câştigătorii
Comandaţi acum!
Mai puţin grâu
Botoşaniul vrea să se laude cu oile la Bruxelles şi în holul Parlamentului
Grevă japoneză la sediul Fiscului
"stăm în grevă cât o să se poată...poate nu mai intrăm în UE din cauza asta" a declarat Andrei Paramanov
Sindicatul "Impact" aşteaptă decizia Consiliului Judeţean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog