Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20346
De la 07 Ianuarie 2003
122905995
Editorial

Proteste privite cu dispreţ

  • Ioan Rotundu
  • 28 February 2011, 23:00
Ieri, prin Botoşani, a defilat o şleahtă de bugetari, vreo 200 la număr, chipurile pentru a protesta împotriva modificărilor aduse Codului muncii. În fruntea lor s-au aşezat foştii muncitori socialişti, trăgători ai mâţei comuniste de coadă, Vasile Chiru şi Ştefan Ţarcă, secondaţi de dornicii învăţăcei în ale nemuncii Marius Oroşanu şi Nicolae Macovei, toţi patru intitulaţi democratic lideri de sindicat.
Şleahta a defilat pe străzile Botoşanilor sub privirile curioase ale trecătorilor dar şi spre indignarea celor care mergeau sau veneau de la munca din sistemul privat. Pe strada Marchian, prin dreptul Spitalului judeţean Botoşani, un grup aflat pe trotuar i-a huiduit chiar şi i-a trimis la muncă.
Cert este că modificările aduse Codului muncii fac ordine în rândul angajaţilor la stat, adică a bugetarilor, de unde şi protestele acestora. În prezent, dacă un funcţionar nu-şi face datoria, nu i se poate desface contractul de muncă decât după multă birocraţie şi de multe ori nici atunci, pentru că sunt fel de fel de oprelişti puse de sindicat.
Nu este normal ca un funcţionar public să-şi bată joc de omul de la ghişeu, de cel care-i plăteşte salarul, şiu tot cetăţeanul să fie cel nedreptăţit pentru că cel aflat în slujbă sa este apărat de o legislaţie abuzivă.
Prin instituţiile statului s-au oploţot toţi cei peste 50 de ani care toată viaţa au plimbat hârtiile de ici acolo şi aşteaptă vârsta de pensionare, de parcă societatea ar fi obligată să le asigure locuri de muncă numai pentru că ei sunt incompetenţi să lucreze şi pe alt post decât cel de birocrat de birou.
Vă dau un exemplu. O doamnă Girigan, acuzată de emiterea de cecuri bancare false şi cercetată penal am văzut-o zilele trecute angajat㠖 unde crecdeţi? – la Finanţe. Cică i s-a dat posibilitatea de a aju8nge la pensie.
Dar pe cei care muncesc pe brânci în sistem privat şi îşi pierd locul de muncă datorită acestor birocraţi cine-i apără? Cine îi dă loc de muncă la stat?
Nu putem fi un popor de bugetari, căci nu este posibil aşa ceva. Modificările la Codul muncii aspreşte condiţiile de muncă la bugetari dar e flexibilizează pe cele din sectorul rpivat. N-o spun eu, o spun patronii care sunt direcţi interesaţi să poată recruta forţă de muncă calificată în modul cel mai rapid posibil şi să poată scăpa de inco0mpetenţei la fel de repede.
Protestele organizate de liderii de sindicat se bazează pe bugetarei. Aceşti lideri de sindicat care nu mai au posibilitatea de a scoate în stradă cohortele de muncitori şi mineri, s-au îngrămădit în fruntea bugetarilor. Ei vor să facă ordine pe seama banilor celor care muncesc şi contribuie la bugetul de stat, protejând incompetenţa şi insolenţa acestor bugetari.
S-au micşorat lefurile la bugetari cu 25% dar n-a plecat niciunul din sistem. Sunt posturi de bugetari unde dacă li se taie întreg salariul, tot nu pleacă. Avem vameşii, avem,cohortele de inspectori de tot felul, avem comisarii financiari, de mediu, veterinari şi mai ştiu eu care. Aceştia vor doar postul, că leafa este doar o mică atenţie din partea statului. Grosul câştigului este mita, ciubucul.
Desigur, sunt şi bugetari care muncesc ca robii. Sunt acei bugetari din spatele uşilor închise, care n-au contacte cu publicul şi agenţii economici, care duc greul birocraţiei, care sunt specialişti în informatică şi care trăiesc numai din salariul moidest oferit de stat. Culmea, nu aceştia au ieşit în stradă, ci cei care trag chiulul dar au gura mare.
Democraţia nu înseamnă ca liderii de sindicat să dispună de capitalul privat. Să înfiinţeze aceşti lideri de sindicat firme de producţie, să creeze locuri de muncă şi să gestioneze o afacere, după care săi vedem dacă mai au glas. Este uşor să te faci şef peste munca altuia, peste veniturile lui.
Cât timp în stradă ies bugetarii şi nu cei care muncesc cu adevărat, adică adevăraţii contribuabili, mişcările sindicale nu vor primi sprijin social de la restul populaţiei, Vor primi huiduieli ca şi ieri. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sindicatul IMPACT Botoşani - felicitare 1 Martie
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani - felicitare de 1 Martie
Horoscop
Profesorul Ioan Strujan, un nou consilier judeţean
Miting de formă pe străzile municipiului
Felicitare PDL - 1 Martie
Regrete PSD-iste la schimbarea lui Cristian Achiţei
noul vicepreşedinte este Mihai Aroşoaie
Caricatura zilei: Băsescu şi Gadafi
Adrian Năstase a mai schimbat un judecător din dosarul Zambaccian
Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie
Suspendarea lui Traian Băsescu, un obiectiv realist
Kelemen Hunor va privilegia interesele UDMR şi mai puţin interesul naţional
Protocolul coaliţiei de guvernământ ar putea fi semnat miercuri
la Palatul Parlamentului
CNSAS: Ducu Bertzi ar fi fost colaborator al Securităţii
„Lacul cu nuferi” la mâna consilierilor USL
I.S.U. Botoşani vizitat de zeci de copii şi adulţi
Bancul zilei: Ardeleanul în tren
Libienii mă iubesc. Ar fi în stare să moară pentru a mă apăra
Occidentul ne-a abandonat în lupta împotriva teroriştilor
Dacă îţi faci treaba şi eşti performant, noul Cod al Muncii te apară
românii îşi vor găsi mai uşor de muncă
Consilierii judeţeni s-au certat de la RMN
Din martie, plătim şi pierderile de apă din casele vecinilor de bloc
CNAS inventează noi criteriiîn aprecierea muncii medicilor de familie
IŞJ caută ţapi ispăşitori în rândul directorilor de şcoli
Felicitare 1 Martie - Primăria Botoşani
Primării ameninţate cu procese
Câştigător prin KO, Traian Băsescu!
Dramă medicală (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog