Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12716
De la 07 Ianuarie 2003
122898365
Editorial

Pumnul în gură!

  • Ioan Rotundu
  • 11 May 2009, 23:00
Alianţa PDL – PSD, şandramaua politică concepută de preşedintele Băsescu numai din dorinţa de a putea controla şi guvernul, stă să se dărâme. Cei din PSD cârcotesc tot mai mult împotriva măsurii introducerii impozitului forfetar pe venitul firmelor mici, iar cei din PDL sar în apărarea ministrului lor Pogea. Ieri, televiziunile au prezentat fel de fel de răspunsuri la comentariul făcut de ministrul pedelist Vasile Blaga, care i-a ameninţat pe miniştrii PSD să nu mai „glumească” pe seama măsurilor dispuse de Guvernul Boc.
Tot ieri, la mninistudioul Antenei 3 improvizat pe holul Parlamentului, a putut fi văzut pedelistul Valeriu Tabără, cel care cu ani în urmă a stat în fruntea PUNR. Tabără a susţinut că impozitul forfetar introdus pe venitul firmelor mici este o măsură bine gândită, dar fără a-şi argumenta afirmaţia. Nici când colegii săi de dezbatere i-au prezentat, negru pe alb, cifre din care reieşeau că numai într-o săptămână 14 mii de firme şi-au închis porţile, deşi cifra neoficială a acestora se apropie de o sută de mii, nu l-au convins pe Tabără că măsura luată de ministrul Pogea este total inoportună şi că, în loc să adune bani la buget, Guvernul Boc va trebui să cheltuiască şi mai mulţi.
I s-a explicat lui Tabără că dacă fiecare firmă închisă a avut doi salariaţi, înseamnă că aproape 200 mii de salariaţi au trecut în şomaj, cea ce înseamnă o cheltuială în plus de la buget. Nici în faţa acestui argument Tabără n-a recunoscut ineficienţa măsurii. I s-a mai explicat că deşi aceste firme nu aduceau venituri la buget din impozitul pe profit, pentru că nu înregistrau aşa ceva, contribuiau în plus la CAS, la fondul de şomaj şi cel de sănătate. Închise fiind, aceste venituri la buget nu vor mai fi. Numai că Tabără nu s-a lăsat învins nici de acest argument, el susţinând că prin impozitul pe cifra de afaceri sunt vizate firmele care fac evaziune fiscală.
Nimeni nu contestă că nu sunt şi firme care practică evaziunea, dare există ac pentru cojocul lor. Inspectorii fiscali să le verifice activitatea, să le demonstreze patronilor că fac evaziune şi să-i bage după gratii. Dar să bagi în aceeaşi oală firmele evazioniste cu cele care lucrează corect, dar n-au profit pentru că tot câştigul lor se duce pe salarii şi impozite la stat, este de acum o pedeapsă colectivă nedreaptă şi cu consecinţe extrem de păgubitoare.
Moderatoarea emisiunii i-a cerut lui Tabără să explice ce raţiuni au stat la baza acestei măsuri, ce calcule s-au făcut de a ajuns Pogea la concluzia că, odată aplicat acest impozit, la buget vor intra suplimentar peste 300 milioane de euro: N-a putut explica, dar a continuat să susţină că măsura este bine venită şi bine gândită.
În timp ce pe hol avea loc dezbaterea cu Valeriu Tabără, în sala de şedinţe, liberalul Varujan Vosganian dădea citirii moţiunii de cenzură intitulată „Marea păcăleală”, prin care arăta că actualul Guvern Boc nu a dus la îndeplinire nici una din promisiunile electorale sau din măsurile adoptate în cadrul Programului anticriză. Rând pe rând, promisiunile electorale şi măsurile anticriză erau prezentate ca nerealizări, timp în care parlamentarii PDL – PSD chicoteau în dispreţul unei ţări întregi. După ce Vosganian a terminat de citit moţiunea, parlamentarii opoziţiei au aplaudat, cei ai guvernului au huiduit. N-am înţeles de ce-au huiduit, pentru că Vosganian n-a făcut decât să inventarieze tot ce Guvernul Boc trebuia să facă şi n-a făcut.
Luând act de cele petrecute în sală, deputatul pedelist Valeriu Tabără n-a cedat nici un pas în ce priveşte cerbicia sa de a susţine că toate deciziile Guvernului Boc de majorare a fiscalităţii au deplină justificare şi sunt menite să contracareze efectele crizei. Ştiţi la ce m-a dus gândul, văzând încăpăţinarea lui Tabără de a nu ceda nici în faţa argumentelor evidente? „Vai de biata Românie! Un inginer siderurgist concepe politica fiscală şi unt alt inginer agronom o aprobă.”
Necazul cel mare este că Tabără nu-i singurul care aprobă mecanic nişte măsuri fiscale total contrare realităţii. Ca el sunt toţi cei din PDL. Doar prin PSD mai apar voci care critică aceste măsuri, dar imediat răsar politicieni precum Vasile Blaga şi le pune pumnul în gură, pe motiv că fac parte din guvernare şi trebuie să tacă. Altfel se supără bădia Traian şi reface Guvernul fără PSD, lucru ce n-ar conveni social-democraţilor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXIV
(Ioan Rotundu)
Păcatul se iartă, prostia nu!
Horoscop
Un altfel de ciorbă de burtă
Comunicat de presă - Comenius
La Eurovision, votaţi România, dacă vă place!
„Ţara înjunghiată în inimă”
un film despre handbalistul Marian Cozma
Un scenariu idealist pentru o ţară fălită
Câte paşapoarte are Socor?
De prea mult timp în Moldova e Gripă. Gripa Porcilor Comunişti!
O şansă de a deveni model!
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI- 12 MAI
Românul şi vampirii
Transportul cu tramvaiul: prezent şi perspective
90% subvenţie ar fi binevenită, crede directorul Ivănescu
Şofer pe post de secretară
Grupul coral „Lira” se bazează pe voluntariatul cântăreţilor
Ar fi bine ca botoşănenii să ia exemplu de la cei mici
Contrabanda cu ţigări este în mare vogă
Locul şase pentru jandarmii botoşăneni la Campionatul de Tir al M.A.I.
Perioadă de foc pentru vicepreşedintele Manolache
Dosar penal pentru pescuit în prohibiţie
Bolnavii hipertensivi mor ca muştele!
Facilităţi legislative la plata indemnizaţiei pentru nou născuţi
Birocraţia îi lasă pe medicii de familie fără bani
DSP-ul va fi botezat în DAM
Eveniment editorial
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog