Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10166
De la 07 Ianuarie 2003
122870233
Editorial

Românii şi „suferinţa la pompă”

  • Ioan Rotundu
  • 3 December 2014, 23:00
Aminteam într-un comentariu anterior despre faptul că deşi în plan internaţional preţul la petrol a scăzut dramatic, în România preţul benzinei la pompă rămâne stabil. Iată că Agenţia internaţională de monitorizare Blomberg a efectuat un studiu internaţional şi a constatat că românii plătesc la benzină unul dintre cele mai mari preţuri din lume. „Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzina, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Ţinând cont,însă, si de salarii, România se plasează în clasamentul denumit "suferinţa la pompă" pe locul 11 în rândul celor 61 de state analizate.” Precizează Blomberg.
Preţul benzinei la noi este considerat la 1,3 euro/litru, mai mare decât în Bulgaria unde este de 1,19 euro sau Ungaria unde este de doar 1,23 euro/litru. Dacă mai avem în vedere că România este ţară ce exploatează petrol, atunci chiar că nivelul preţului la benzină este strigător la cer. De ce s-a ajuns în această situaţie umilitoare pentru români? Redau mai jos posibilele explicaţii.
În structura preţului la benzină partea cea mai importantă o reprezintă acciza şi nu costul efectiv de prelucrare a petrolului la care se adaugă profitul companiei distribuitoare. Potrivit legii, acciza se calculează având în vedere cursul leu/euro stabilit de BNR la 1 octombrie a fiecărui an pentru anul calendaristic următor, anul calendaristic corespunzând la noi şi cu cel fiscal.
La 1 octombrie 2013 cursul euro/leu a fost de 4,4560. Premierul Victor Ponta n-a dorit să respecte legea şi să aplice la calculul accizei la combustibil în anul 2014 acest curs. Ministerul Finanţelor a ajustat cursul oficial cu o rată a inflaţiei şi alte corecţii, stabilind ca în anul 2014 acciza să fie calculată la un curs de 4,7380 lei un euro. Această cosmetizare a cursului făcută cu încălcarea legii a dus la scumpirea benzinei. La acest curs, de la 1 aprilie 2014 s-a mai aplicat şi supraaciza dee 7 eurocenţi/ litru de benzină pe motiv că se vor strânge fonduri pentru modernizarea drumurilor şi construcţia de autostrăzi.
În cursul anului 2014 banii adunaţi de pe urma supraacizării n-au ajuns la drumuri cum ni s-a spus ci au intrat la coşul comun al ANAF şi de aici au luat drumul pomenilor electorale făcute cu scopul va premierul Victor Ponta să fie ales preşedintele României.
Premierul n-a câştigat alegerile dar noi am suportat din buzunar supraaciza fără a primi de la Guvern vreo compensaţie financiară.
În momentul de faţă, la bursele internaţionale preţul petrolului este cotat cu 40% mai mic decât acum şase luni de zile. În toate ţările preţul la benzină a scăzut, numai în România nu. De când a pierdut alegerile prezidenţiale, premierul Ponta ne tot îmbrobodeşte cu faptul că pentru la anul nu vor fi majorate impozitele şi taxele. Minte ca de obicei.
La 1 octombrie 2014 cursul valutar a fost de 4,4127 lei pentru un euro. Corect ar fi fost ca premierul să anunţe că pentru anul 2015 acciza se va calcula la un curs mai mic decât cel luat în calcul în cursul anului 2014, respectiv de 4,7380, şi în consecinţă preţul la benzină va scădea cu atâţia eurocenţi sau bănuţi.
Numai că premierul a tăcut mâlc cu privire la modul de calcul al accizei la combustibil pentru la anul. În sfârşit, după o tăcere suspectă de două luni de zile, Ministerul Finanţelor a anunţat că pentru anul 2015 acciza se va calcula la cursul din anul 2014, adică la cel de 4,7380. Aşadar, ne-a potcovit din nou iar preţul la benzină nu va scădea cu nimic.
Prin această manevră politică executată cu încălcarea legii, premierul n-a făcut decât să majoreze impozitele şi taxele la combustibil în mod mascat, ca să nu se prindă românii de rând. Nu este prima dată când premierul Ponta ne manipulează iar liderii locali PSD ne îmbrobodesc cu declaraţii cum că Guvernul PSD ser ţine de cuvnt şi nu majorează pentru la anul impozitele şi taxele. Să-i creadă fraierii, eu nu pot înghiţi o astfel de minciună şi nu accept să fiu manipulat, adică luat drept prost.
Apoi, în timp ce noi, dacă încălcăm legile ţării, suntem sancţionaţi contravenţional sau penal, după gravitatea faptei, premierul Ponta, ministrul Finanţelor care încalcă legile statului şi ne fură pe faţă nu sunt anchetaţi şi pedepsiţi. Ceea ce nu este corect. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Cu subînţeles
Carnati picanti
Romania este printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume…
Transparency International: Romania, pe locul 69 din 175 in privinta coruptiei
Perchezitii la sedii Aribus din Germania, in urma unor suspiciuni de coruptie legate de contractele EADS cu Romania si Arabia Saudita
Portret de Presedinte la capat de mandat
Statistica a corectat avantul PIB din trimestrul al treilea, anuntand o crestere de 1,8% fata de trimestrul al doilea
Caderea cotatiei petrolului ar putea antrena un transfer imens de avutie
\Principalele efecte: Sustinerea economiilor Japoniei si Europei, a consumului american si probleme importante pentru Rusia, Iran si Venezuela
Consiliul Fiscal, despre cea de-a treia rectificare bugetara
Seful IPJ Bistrita-Nasaud si doi subordonati, arestati preventiv pentru abuz in serviciu
ar fi musamalizat un accident in care a fost ranita grav o fetita de 8 ani
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara Mircea Molot (PNL), audiat la DNA
El este acuzat de fapte de coruptie pentru favorizarea unei firme a ginerelui sau, dar si pentru conditionarea alocarii de bani catre o comuna in functie de votul la prezidentiale
Un grup de hackeri i-a spart contul de email principalului colaborator al ideologului rus Alexandr Dughin si a publicat o lista cu tinte din Romania
Printre acestea s-ar numara Dan Puric, Vasile Ernu, Mircea Dogaru, Ion Iliescu si Adrian Nastase
Botoşani/Darabani: O găselniţă popească de a stoarce bani de la creştini
Teatrul Vasilache vă invită la premieră
DNA: Deputatul Catalin Teodorescu, pus sub control judiciar
dupa ce solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor
Camera Deputaţilor: Mumă pentru PDL-ist, ciumă pentru UDMR-ist
Anunţ URBAN SERV
Banii pentru calamităţile de astă vară au ajuns doar par’ial la primării
Urban Serv pregătită pentru intervenţie
Fiscul nu vrea sa raspunda la cererile de informatii despre recuperarea prejudiciului din marile dosare
dupa mai mult de o luna de la formulare, HotNews.ro nu a primit niciun raspuns
Casa de marcat va avea jurnal electronic in loc de rola. Platitorii de taxe - premiati lunar prin loterie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog