Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6195
De la 07 Ianuarie 2003
122891844
Editorial

S-ar putea să le iasă pasienţele

  • Ioan Rotundu
  • 3 December 2007, 23:00
După ce prin fostul ministru Radu Berceanu, parlamentarii Partidului Democrat au votat alături de liberali şi ne-au băgat pe gât taxa de mediu aplicată autoturismelor, brusc, democraţii au fost cuprinşi de mila faţă de români şi cer acum anularea acesteia.
Această taxă a fost complet imorală încă din momentul în care parlamentarii au votat legea. Ea a devenit o oprelişte pentru românii săraci în a-şi procura din Europa o maşină second-hand, la un preţ pe măsura buzunarului său. Pe motiv că Europa ne obligă să luăm măsuri de reducerea poluării mediului, Guvernul Tăriceanu a susţinut tot timpul menţinerea taxei. Nici măcar atunci când Comisia Europeană ne-a transmis semnale că taxa este ilegală, Tăriceanu n-a avut bunul simţ să renunţe la ea.
Mai mult, deşi s-a iscat un întreg scandal pe seama ei, iar Comisia Europeană face presiuni ca Guvernul Tăriceanu să renunţe la taxă şi să restituie cetăţenilor taxa deja încasată, cu o încăpăţinare inexplicabilă Tăriceanu apără cu cerbicie menţinerea acesteia.
Motivul cu reducerea poluării nu stă în picioare, de vreme ce însăşi Comisia Europeană ne cere să renunţăm la ea, iar comisarul pe probleme de Mediu n-a sărit în apărarea lui Tăriceanu şi a taxei sale. Chiar şi ameninţat cu un proces la Curtea Europeană, Guvernul Tăriceanu n-a acţionat în întâmpinarea cerinţelor impuse de Comisia Europeană. Cu orice risc de sancţiune pentru nesupunere, Tăriceanu a afirmat că preferă procesul, pentru că el crede că România îl va câştiga. Este o sfruntare a forurilor europene, este o nesupunere jignitoare la adresa acestora, este o umilire a românilor de rând.
De ce toate acestea? Ce anume îl forţează pe Tăriceanu să menţină această taxă? Pentru că, să fim serioşi, nimeni dintre noi nu crede că Tăriceanu a ajuns să nu mai doarmă noaptea de grija poluării mediului înconjurător.
Sunt voci care susţin că prin aplicarea acestei taxe Tăriceanu îşi protejează propria afacere, aceea de dealer de autoturisme. La autoturismele noi taxa este foarte mică, în schimb la cele second-hand este împovărătoare. Motivul că România nu trebuie să devină cimitirul de maşini al Europei este o găselniţă ce iar nu stă în picioare. Avem combinate siderurgice capabile să preia maşinile scoase din circulaţie. N-avem noi maşini cât pot ele topi.
Însă ce nu ni se spune, dar se încearcă menţinerea taxei cu disperare, nu este nevoia de a proteja mediul ci de a asigura completarea fondurilor pentru a acoperi majorarea pensiilor pe care PNL a aplicat-o forţat de PSD. Se spune că până acum s-au strâns vreo jumătate de miliard de euro. Bani suficienţi să aducă liberalilor liniştea de care au acută nevoie în ce priveşte echilibrarea bugetului asigurărilor sociale, pentru a face faţă majorării pensiilor.
Necazul cel mare va apărea atunci când, într-un final, Guvernul Tăriceanu va trebui să respecte voinţa Comisiei Europene şi să anuleze taxa, restituind banii încasaţi. Nu cred că cei din C.E. vor accepta să fie învinşi de guvernul unei ţări ca România. Fac ei compromisuri, dar nu faţă de noi. Când acest fapt se va întâmpla, se va produce o catastrofă, pentru că restituirea a jumătate de miliard de euro nu va putea fi suportată de buget.
Dar, până ce Comisia Europeană îşi va impune voinţa, s-ar putea ca lovitura de graţie să-i fie dată PNL-ului chiar de foştii săi aliaţi, PD-ul. După ce au votat introducerea taxei, ieri, cu tupeu şi neruşinare, Emil Boc a somat Guvernul Tăriceanu să anuleze taxa şi să restituie banii încasaţi. De departe se poate observa că cerinţa lui Boc este dorinţa celui de la Cotroceni, care a simţit că o presiune asupra lui Tăriceanu pe seama acestei taxe va fi atât pe placul celor din Comisia Europeană dar şi a românilor. Românii vor uita repede că PD-ul a votat taxa şi vor rămâne cu ultima impresie, aceea că PD-uul şi preşedintele Băsescu i-a apărat împotriva abuzului Guvernului Tăriceanu.
O iniţiativă a PD-ului în Parlament de a promova un proiect de lege de anulare a taxei va fi susţinută şi de către PLD dar mai ales de PSD, care nu va avea încotro. În primul rând pentru că a contestat introducerea taxei de la bun început şi în al doilea rând din interese electorale. Iată de ce cred că moartea taxei s-au putea să vină de la PD şi nu de la C.E. Aşa s-ar putea ajunge în situaţia ca micuţul Boc să dea de pământ cu îngâmfatul Tăriceanu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Stomatologii români refuză să trateze persoanele seropozitive
sugerăm directorului Oprişanu să încerce recrutarea unui stomatolog moldovean sau ucrainean, poate că vor fi mai umaniîn incinta Spitalului de Boli Infecţioase se află un cabinet dotat cu tot ce trebuie, dar cu lacăt pe uşă
O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (V)
dreptatea o împarte judecătorii, iar judecătorii, ca şi noi, sunt supuşi tentaţiilor
Pensionarii părăsesc municipiul pentru a primi ajutor lemne la ţară
Substanţe periculoase la o fabrică în lichidare
"Parteneriat pentru dezvoltare durabilă" la final
Învingători ai zilei de 3 decembrie
Comentariul comentariilor (II)
(Ioan Rotundu)
Democratul Achiţei se vede preşedinte al CJ
Vâzdoagă prevede Botoşanilor un sfârşit apocaliptic
spaţiile verzi sunt la cheremul arhitecţilor şi proiectanţilor
Studiul de trafic, o problemă pentru Botoşani
Liberalii vor investiţii în schimbul votului botoşănenilor
Prefectul va fi verigă de legătură între sindicate şi Guvern
Sistem de gestionare şi optimizare a fluxului de clienţi la Paşapoarte
„Angajează-mă, pot ce poţi si tu"
Marşul tăcerii pentru victimele SIDA
Taxa de mediu se menţine, pentru că aşa vor muşchii lui Tăriceanu
Horoscop
La nunta de aur
Omul are bani şi caută o tânără amatoare de clipe plăcute
Program TELE’M Botoşani, marţi, 4 decembrie
Românul şi vânătoarea
Colindul şi colindatul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog