Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6849
De la 07 Ianuarie 2003
122866916
Editorial

Sărbătorim Unirea dezbinaţi

  • Ioan Rotundu
  • 23 January 2007, 23:00
Astăzi se împlinesc 148 de ani de la ceea ce istoria României numeşte acum Mica Unire. Alegerea ca domnitor a colonelului Alexandru Ioan Cuza, atât în Moldova cât şi, apoi, în Ţara Românească a fost primul pas spre Marea Unire ce avea să vină la 1 decembrie 1918. În loc ca un astfel de eveniment să fie marcat pe măsură, mai ales că am devenit stat european cu drepturi depline, dezbinarea politică domină întreaga atmosferă românească, ce numai a sărbătoare nu mai aduce.
La Iaşi, unde în acest an s-au concentrat principalele momente ale sărbătorii, va fi prezent numai preşedintele Băsescu. Premierul Tăriceanu a pus de-o şedinţă de guvern, care cică nu suferea amânare. În realitate acesta a fost motivul la care a recurs premierul, numai să nu dea ochii, la Iaşi, cu preşedintele ţării. Este un afront adus naţiunii române, atât de către preşedinte cât şi de premier. De remarcat este şi ineditul la care a recurs primarul Iaşilor. În cinstea venirii preşedintelui Băsescu a pus să se planteze panseluţe. Multe lucruri trăsnite au inventat ştabii comunişti spre al cinsti pe Ceauşescu. Dar nici cu cinstirea lui Băsescu nu suntem mai prejos.
Evenimentul nu va fi întâmpinat cum se cuvine nici de către partidele politice. Acestea consideră răfuiala cu preşedintele Băsescu prioritară unei sărbători naţionale cu o semnificaţie unică în istoria naţiunii. Nici măcar PNL-ul, ca partid istoric, n-a considerat să trateze cu respect evenimentul care le-a dăruit identitatea politică cu care se mândresc şi astăzi. Principalii lideri liberali au rămas în Bucureşti, probabil să mai clocească un atac la adresa celui ce-şi face de cap pe la Cotroceni. Poate că vor să se alăture rebelilor care cer suspendarea lui Băsescu din funcţia de preşedinte al României.
Şi, luând în analiză evenimentele de ultimă oră din viaţa preşedintelui, tare mi-i teamă că suspendarea se va realiza. Este posibil ca la suspendarea sa, să voteze chiar parlamentari PD. Sunt zvonuri în acest sens, iar fum nu iese fără ceva foc. Iar de va fi suspendat, Băsescu va putea murmura marinăreşte „Privesc din Doftana prin gratii de fier…”, rugându-se lui Dumnezeu ca PSD-ul să nu reuşească modificarea actualei legi a referendumului.
Translând problema în plan judeţean, adică botoşănean, constatăm că lucrurile stau ca şi în plan naţional. Dezbinarea este componenta dominantă, ce stă călăuză faptelor celor cărora electoratul le-a încredinţat soarta sa.
Preşedintele Conţac stă la pândă, poate-poate îl mai prinde pe prefectul Roman cu vreun pas greşit. Dealtfel el a şi anunţat că în acest an speră să reuşească eliminarea lui Roman din funcţia de prefect, prin obţinerea destituirii sau printr-un proces de răsunet. Chiar dacă acesta neagă, surse apropiate prefectului susţin că preşedintele Conţac a afirmat că este dispus să cheltuiască şi un milion de euro, numai să scape de prefect. La demersul lui Conţac de demitere a prefectului s-au alăturat Gheorghe Ciubotaru, preşedintele interimar al PNL şi consilierul judeţean liberal Corneliu Popescu. Sunt forţe politice nu tocmai de ignorat, mai ales că premierul Tăriceanu îl percepe pe prefectul Roman ca fiind pro-PLD.
În acelaşi timp, interimarul liberal Ciubotaru l-a lucrat pe primarul Flutur, declarând că acesta a fost suspendat din PNL, fără putinţa de a mai candida la vreo funcţie. Cacealmaua a fost repede dată la iveală. Statutul nu prevede suspendarea. Numai că, până la alegerile din iunie a.c., Ciubotaru şi ai lui nu vor sta cu mâinile în sân. Vor găsi ei o cale „statutară” de a scăpa de incomodul Flutur.
La 15 ianuarie 1859, alegătorii din oraşul Botoşani trimeteau la Iaşi, Domnitorului Alexandru Ioan I, o telegramă de felicitare, din care reiau un fragment: „Prin urmare, noi botoşănenii, în a glasului tărie ne grăbim a felicita pe alesul oblăduitor, pe prea înaltul Domn Alexandru Ioan Cuza Voevod, căruia aducem, din mijlocul bucuriei obşteşti, deplină credinţă, adevărată dragoste şi întreagă supunere”. Frumoasă zicere! Astăzi, conducătorul ţării, al Guvernului, politicienii oferă naţiunii române dezbinare, ură, dispreţ pentru valorile sale istorice. Vorba unui comentator: „Avem ce-am ales!”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Amenzi care i-au albit pe coafezele şi frizerii negri… de murdărie
Fonduri pentru bolnavii cu transplant
Părinţii trebuie au obligaţia de a-şi supraveghea copiii
Angajaţii Serviciului de Ambulanţă vor condiţii de muncă mai bune
Bătălia asupra gradaţiilor de merit se mută la comisie
Instruire pentru programul „Acces la educaţie pentru grupurile dezavantajate”
Ajuns în spital, după ce a fost agresat de patru tineri
Transferat, aproape mort, la Clinica din Iaşi
Eltrans şi-a făcut public bugetul pe 2007
Municipalitatea lucrează la limita de avarie
Primăria a premiat primele familii aflate la prima căsătorie
Secretul succesului pentru municipalitate
Controlul de la primărie s-a soldat cu surprize
Ciubotaru joacă la cacealma, dar Flutur rămâne prudent
Vom bea apă mai scumpă
Conducerea liberală se va consolida abia în iunie
Urban Serv se concentrează pe investiţii şi majorarea salariilor
Ghinion de fumător
Horoscop
Cotlet cu bere
Grecia antică VIII
Comentariu la comentarii (XV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi trotuarul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog