Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22647
De la 07 Ianuarie 2003
122882714
Editorial

Scandalul – hrană spirituală şi valoare etalon

  • Ioan Rotundu
  • 22 October 2007, 23:00
Trebuie să recunoaştem că preşedintele Băsescu este cu adevărat un preşedinte jucător, creator al unui stil politic inimitabil şi de o forţă malefică devastator de distrugătoare. De când Băsescu a ajuns pe prima scenă politică a ţării, românii o ţin tot într-o petrecere, adică dintr-un scandal într-altul, că nu mai are timp omul să-şi vadă de nevastă, copii şi serviciu. Pâinea şi circul împăraţilor romani rămân mici şi timide încercări de manipulare a plebei, pe când scandalurile lui Băsescu ajung să fie temă de discuţii în principalele cancelarii ale lumii, multe minţi deştepte clătinând gânditor din cap şi neştiind ce sens să dea demersurilor preşedinţiale, lipsite de noimă.
Spre exemplu, ieri, contrar prevederilor Constituţiei, preşedintele Băsescu s-a afişat în ochii lumii, fără nici un fel de jenă, urcând pe scena sălii în care Partidul Democrat şi-a lansat candidaţii la europarlamentare. Constituţia cere ca, odată ales, preşedintele să fie neutru din punct de vedere politic, el fiind un factor de echilibru între partidele politice.
Dimpotrivă, Băsescu a anunţat clar şi indubitabil că el consideră lista PD-ului cu candidaţii la europarlamentare ca fiind cea mai reuşită listă, în raport cu cele ale restului partidelor. Tupeul cu care preşedintele Băsescu a încălcat în văzul lumii obligaţiile sale constituţionale nu mai surprinde pe nimeni. De vreme ce el a declarat că vrea o Constituţie care să-i sporească puterile politice şi administrative, la ce bun să se mai încurce cu actuala, care nu-i poate oferi decât puterea de a fi un preşedinte jucător.
Odată sămânţa de scandal fiind aruncată chiar de pe scena PD-ului, în auzul a vreo cinci mii de participanţi şi în văzul întregii lumi, preşedintele a lăsat-o să răsufle, pentru a prinde rod bogat. După care, la câteva minute, a creat şi mediul politic propice dezvoltării scandalului, de pe aceeaşi scenă lansând o altă provocare.
Ieri dimineaţă, PNL-ul a decis ca Guvernul Tăriceanu să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea votului uninominal. O decizie menită, printre altele, să contracareze intenţia lui Băsescu de-a organiza, odată cu alegerile europarlamentare, şi un referendum privind introducerea votului uninominal.
Luând act de decizia PNL-ului, preşedintele Băsescu, afla încă cocoţat pe scena PD-ului, a anunţat asistenţa că el nu renunţă la referendum. Vrea un referendum prin care românii să voteze introducerea votului uninominal, dar nu orice fel de vot. Ne va spune el, Băsescu, la vremea potrivită lui, cam ce fel de vot vrea să-i dăm prin referendum.
Pe motiv că n-are încredere în Guvernul Tăriceanu că va adopta legea votului uninominal, preşedintele Băsescu vrea să le insufle românilor necesitatea acestui referendum. În realitate preşedintele vrea ca, sub umbrela referendumului, să adune voturi la europarlamentare în favoarea PD-ului. Este la mintea cocoşului că pe cheltuiala referendumului, vreo 10 milioane de euro din banii publici, Băsescu va asigura candidaţilor PD-ului o campanie electorală gratuită. Cam golănească şmecheria, ceva în stil marinăresc, generată de o mentalitate formată în tavernele şi prin tractirele din porturile lumii. Cum România nu-i o navă fără preţ, precum cele vândute de Băsescu, să sperăm că intenţiile marinăreşti ale preşedintelui vor fi blocate. Cum? Este treaba politicienilor de bună credinţă, a parlamentarilor care mai au încă simţul responsabilităţii publice să găsească calea cea dreaptă.
Până când lucrurile se vor clarifica, posturile naţionale de televiziune ne vor oferi dezbateri politice cu despicarea firului în patru, pro şi contra preşedintelui Băsescu, iar noi vom clipoci până târziu în miez de noapte, ascultându-le peroraţiile. Este circul ce ni-l oferă analiştii politici ce vin din trecut, precum Cristoiu, din prezent ca Valeriu Stan şi din viitor precum Mihai Gâdea. Din cabinetul său de la Cotroceni, cu un whisky în faţă şi o ţigară între degete, preşedintele Băsescu va privi încântat, poate va intra pe cvorum să mai toarne gaz pe foc, poate va interveni în direct, să condimenteze emisiunea, asigurându-şi astfel hrana spirituală fără de care el n-ar exista. Scandalul este pentru preşedinte valoarea etalon a eticii şi moralei potrivite caracterului său şi nu celor ale societăţii moderne, de tip european. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul dă o nouă lovitură de imagine
mediator în problema societăţii Apa Grup
Descoperiri arheologice pe terenul mall-ului din Botoşani
Drăguş vrea să-şi motiveze colegii la europarlamentare
Apa Grup va claca din cauza datoriilor instituţiilor bugetare
Liberalii ironizează încercările membrilor PLD de a fi luaţi în seamă
Efectele supradimensionării asociaţiilor de proprietari
Mai trebuie mulţi bani pentru aparatul de radioterapie profundă
SJP încearcă să-şi doteze sediul cu rămăşiţele altora
Oprişanu speră ca ministerul să verse punga cu bani în Botoşani
Noapte albă organizată de AJT la Botoşani
Condiţiile accesării creditelor prin AJOFM nu sunt deloc atractive
Elevii au descoperit rostul psihologului şcolar
Centru de Resurse pentru Educaţia Inclusivă
Măi, să fie, avem 15 m.p. de spaţiu verde pe cap de botoşănean!
S-a aprobat finanţarea pentru modernizarea Parcului Eminescu
Comunicat de presă
Pro Tv continuă campania “Tu ştii ce mai face copilul tău?”
Horoscop
Să nu creaţi panică
Omul este pornit pe găurit... dacă aveţi ce!
Program TELE’M Botoşani, marţi, 23 octombrie
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog