Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24102
De la 07 Ianuarie 2003
122909751
Editorial

Slujitorii Bisericii fură la greu din veniturile Patriarhiei

  • Ioan Rotundu
  • 29 February 2016, 23:00
Încă din toamna anului trecut aflasem de la nişte preoţi de care sunt apropiat pentru credinţa curată de care ei dau dovadă că Patriarhia va lua un set de măsuri drastice cu toţi slujbaşii Bisericii pentru că Patriarhul Daniel, din analizele făcute, a constatat că mari sume de bani nu mai ajung în visteria Patriarhiei.
Iată că până la urmă Biserica Ortodoxă Română, prin Sfântul Sinod cum le place preoţilor să spună, a decis ca toţi slujitorii Bisericii, inclusiv cei mireni, să depună un Jurământ de credinţa în faţa lui Dumnezeu şi a ierarhului bisericesc cum că nu vor mai dijmui veniturile Bisericii, că vor munci pe brânci ca să realizeze planul de venituri transmis de la forul bisericesc superior, că nu vor mai deconspira către presă sau persoane laice ce se întâmplă în interiorul Bisericii şi ce dispoziţii sau mai dat şi măsuri sau luat.
Secretizarea activităţii Bisericii în condiţiile în care clerul şi o parte din personalul auxiliar este plătit din banul public mi se pare o depăşire de competenţe şi o încălcare a dreptului la informare a contribuabilului. Este dreptul meu să cunosc ce venituri anuale a realizat parohia din care fac parte, protopopiatul şi în final Patriarhia BOR. O secretizare a acestor informaţii nu are altă explicaţie decât că Patriarhia nu vrea să se cunoască adevăratele venituri anuale ale Bisericii nici măcar de instituţiile statului.
Revenind la Jurământul ticluit de cineva din Patriarhie ca slujbaşii să nu se mai dedulcească din banii Bisericii, această decizie ne demonstrează că începând de la ierarhii patriarhali, coborând la cei mitropolitani, arhiepiscopali, protopopiate şi parohii până la clopotarul din turla bisericii fură cu toţii din banii strânşi de la credincioşi urmând a-i folosi în interesul personal.
Cum nici Patriarhul Daniel nu-i cheie de biserică, el furând comercianţilor dreptul de a comercializa lumânări, obiecte de cult etc., creând prin mănăstiri o concurenţă neloială turismului rural şi montan, asistăm la tragi-comedia cum hoţul strigă hoţii. Cât despre credinţa în Dumnezeu a celor care fură nu mai poate fi vorba. De mult am tot scris că slujitorii Bisericii nu dau doi bani pe credinţa în Dumnezeu, că ei folosesc religia pentru a strânge bani şi bunuri imobiliare de la creduli, făcând parte strâmbă cu Patriarhia aşa cum făceau pe vremuri hoţii necinstiţi care împărţeau prada înşelându-se reciproc.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a precizat că decizia a fost luată de Sfântul Sinod al BOR (forul superior de conducere) din ianuarie. Semnatarii jură în faţa lui Dumnezeu că îşi vor îndeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate şi corectitudine faţă de Biserică, că nu îşi vor însuşi venituri sau avantaje necuvenite şi că vor păstra cu sfinţenie confidenţialitatea sarcinilor de serviciu.
Ce n-a spus Bănescu este ce garanţii sunt ca după semnarea Jurământului nu se va mai fure. De vreme ce şi până acum s-au aflat în faţa lui Dumnezeu şi au furat fără teamă, de ce n-ar fura în continuare? Jurământul este o hârtie fără valoare juridică. Are valoare emoţională numai dacă semnatarul crede sincer în Dumnezeu. În caz contrat nu are nici valoare emoţională.
Apoi, Jurământul încalcă legile penale prin faptul că dacă un angajat al Bisericii ia cunoştinţă despre o infracţiune comisă de un slujbaş trebuie să-l denunţe organelor în drept altfel răspunde penal pentru tăinuire. Dar Jurământul îi interzice să divulge ce a văzut sau aflat întâmplător în sânul Bisericii. Practic, adevăratul rol al Jurământului ar fi ca toţi cei care fac parte din aparatul Bisericii, cleric şi auxiliar, să păstreze secretul asupra oricăror abuzuri sau ilegalităţi comise de superiori în goana lor de a aduna cât mai mari averi.
Am convingerea că Jurământul nu va rezolva furturile din veniturile Bisericii pentru că altele sunt cauzele acestor furturi. Părerea mea!!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Crunta răzbunare a soţiei înşelată
Reţeta zilei: Borş de peşte
Horoscopul zilei de 01.03.2016
Am platit integral cele 178 de milioane de euro prin mecanismul de plata instituit de Parlament
Blaga: "Nu sunt de acord cu scaderea pragului electoral. Cat sa fie, minus 3%?"
Tariceanu: Ministrul Justitiei a incalcat procedurile prin sustinerea lui Kovesi la sefia DNA
Rebelii sirieni au tras cu o racheta americana intr-un tanc T-90 rusesc
Decizie a conducerii Bisericii Ortodoxe:
Toti preotii si administratorii de bunuri bisericesti vor semna un Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica
Legenda satului Frunza din vecinătatea Oroftianei
Satul facturilor uriase la curent,
unde oamenii n-au nici macar masini de spalat. "Am dat 12 milioane, ca doar e scris"
Zgonea catre locuitorii din Alba Iulia:
Singura dumneavoastra bucurie este ca va viziteaza cineva de Ziua Nationala. Reactia primarului Hava: Politica e politica, dar de aici pana la a fi nesimtit e mare distanta
Portariuc a regizat un nou atac asupra lui Flutur
Ioan Rotundu
Mulţumim botoşăneni!
Botoşani: Premiu pentru „Excelenţă politică”. Care „excelenţă”?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog