Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14639
De la 07 Ianuarie 2003
122874706
Editorial

Strategii post-referendum

  • Ioan Rotundu
  • 14 May 2007, 23:00
Recentul sondaj realizat la cererea postului naţional Tv Antena 1 a scos în evidenţă faptul că în jurul a 55% dintre românii care se vor prezenta la referendum vor vota ca preşedintele suspendat Traian Băsescu să revină la Cotroceni. Despre revenirea sa la Cotroceni s-au scris şi se vor scrie multe. În comentariul de faţă vreau să trec în revistă un anume scenariu politic, pe care, revenit la Cotroceni, preşedintele Băsescu va căuta să-l pună în practică.
Politicieni din PD şi din PLD susţin că în a doua parte a lunii iunie preşedintele Băsescu vrea să clarifice definitiv raporturile dintre aceste două formaţiuni politice. Se vehiculează două variante. Prima ar fi păstrarea Alianţei DA, ca brand politic, Alianţa urmând a fi formată din PD şi PLD. A doua variantă ar fi fuziunea PD – PLD, fuziune determinată de procentajul scăzut în sondaje pe care îl are PLD-ul. Această ultimă variantă nu prea ar fi agreată de PLD care, cu tot devotamentul şi servilismul arătat faţă de Băsescu şi PD, liberalii-democraţi ştiu că PD-ul este un partid generator de conflicte. Când n-au cu cine se certa din afara partidului, democraţii se ceartă între ei, dar se ceartă. Referindu-mă strict la Botoşani, o fuziune a PLD cu PD este chiar imposibilă.
Drăguş şi Ţâbuleac sunt doi politicieni incompatibili, atât ca şi caracter cât şi ca viziune asupra unor principii de comportament politic. Deja printre PLD-işti sunt voci care au afirmat că dacă se ajunge la o fuziune cu PD, ei vor renunţa la PLD şi-şi vor vedea de treburile proprii. Nu-l văd pe Dinu Secrieru să devină democrat, cum nu-l văd nici pe Cătălin Flutur să revină în PD, când cei care l-au detronat din funcţia de preşedinte încă mai fosăie prin sediul partidului. Astfel văzute lucrurile, avem acum un început de certitudine că între primarul Flutur şi PNG-ul lui Ciuştea s-au purtat ceva discuţii legate de viitoarea candidatură la primăria Botoşanilor. Nici în judeţ lucrurile nu sunt simple. Primarii liberali, care simpatizează cu PLD-ul, nu vor accepta să devină membri PD. Ei ştiu cât de multe necazuri au suportat în alegerile anterioare din partea membrilor acestui partid, chiar dacă au fost de aceeaşi parte a baricadei, formând Alianţa DA. O alianţă între PD şi PLD pare mult mai viabilă decât o fuziune.
După ce preşedintele Băsescu va rezolva problema PD/PLD, pentru luna septembrie va pregăti un referendum. Nu pentru introducerea votului uninominal, pentru că această soluţie politică şi electorală totodată va fi rezolvată de actualul Parlament, urmând a se vota legea votului uninominal pe liste de partid. Băsescu vrea un referendum de modificare a Constituţiei. El doreşte să-şi sporească puterile şi să poată dispune de dizolvarea Parlamentului. În demersul său crede că se va putea baza pe popularitatea ce-o va câştiga în urma referendumului din 19 mai, când se va întoarce la Cotroceni plin de glorie.
Această dorinţă prezidenţială este una foarte gingaşă şi complicată. Revizuirea Constituţiei se poate face de către preşedintele ţării în condiţiile art. 90 „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.” Numai că, pentru a se ajunge la faza referendumului, trebuie respectate prevederile art. 150 al. 1 din Constituţie: „(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.” Nu cred, cel puţin în formula actuală, că guvernul Tăriceanu va propune modificarea Constituţiei pentru a-i întări poziţia preşedintelui. Poate că Guvernul Tăriceanu va propune preşedintelui revizuirea Constituţiei, dar pentru a întări şi mai mult puterea Parlamentului asupra preşedintelui.
Preşedintele Băsescu este tipul caracterului orgolios şi ambiţios. El va încerca pe orice cale să-şi sporească puterile, iar Guvernul şi Parlamentul vor încerca să-l boicoteze. Când preşedintele Băsescu a afirmat că nu se întoarce la Cotroceni pentru a fi linişte în ţară, ştia exact la ce se referă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Noi termene pentru eliberarea paşapoartelor
Primarul vrea cloramină la preţ fără speculă
Strada Armeană va avea veşminte noi
Ministrul Orban s-a lăsat hurducat pe şoselele botoşănene
* el a promis că ne va ajuta să avem şosele mai bune
Prefectul Roman vrea ca vama Rădăuţi Prut să funcţioneze
Semnale de alarmă asupra situaţiei demografice din Botoşani
Comentariu la comentarii (XCV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi ochiul dracului
Compania Life Care lansează primele produse BIO din România!
Horoscop
Cugetări şi citate din Blaga şi Călinescu
Atât de aproape...
Mică publicitate
Executăm la comanda clinetului
Concurs pentru elevii talentaţi la muzică şi dans
Noi stimulente financiare pentru angajarea elevilor şi studenţilor
Concurs de Mediu, dar fără lucrări furate de pe Internet
Salarii compensatorii calculate greşit
Pui marinat la grătar
Ministrul de 15 stele europene a fost uşor de manipulat
Subofiţeri de la jandarmi implicaţi într-un accident rutier
Ţigări confiscate la Gorbăneşti
S-a sinucis cu alcool şi medicamente
56 miliarde lei vechi pentru WC-uri şcolare europene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog