Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
5411
De la 07 Ianuarie 2003
67112565
Editorial

Suntem umiliţi, dar nu ne apărăm

  • Ioan Rotundu
  • 5 October 2006, 23:00
A devenit o manie pentru guvernanţi să copieze în legislaţia internă reglementări juridice împrumutate de aiurea, cu predilecţie din SUA. Copierea se face mecanic, slugarnic şi fără nici o logică juridică. În ultima perioadă se poate constata o plăcere tot mai mare a puterii, aproape sadică, de a adopta acte normative prin care să fim umiliţi şi înjosiţi, demnitatea umană fiindu-ne pur şi simplu spulberată. O agresivitate constantă asupra noastră este promovată de către cei aflaţi în fruntea ministerului de Interne.
Toţi miniştrii de Interne de după 1990, dar absolut toţi, n-au avut altă preocupare decât să inventeze formule juridice şi mijloace de acţiune diabolice, cu care să poată subjuga societatea civilă în ansamblul ei. Să ne amintim de perioada când Internele au fost conduse de Viorel Ursu şi apoi de Doru Ioan Tărăcilă. Deşi ambii avocaţi de profesie, din moment ce au ajuns în fruntea Internelor şi-au schimbat brusc fizionomia, privindu-ne încruntat şi arogant, cerând legislativului să aprobe legi prin care s-au constrâns şi restrâns drepturile noastre civile. În tot acest timp vorbeau cu tupeu despre efortul depus în promovarea democraţiei la români.
Bătrânelul chel şi cu probleme la „etajul superior”, mă refer la ministrul ţărănist Gavril Dejeu, a fost la un pas de a ciurui cu gloanţe protestatarii care au ocupat calea ferată în apropiere de Mizil. Eveniment consemnat în guvernarea CDR. Dejeu a fost schimbat pentru neputinţa de a face faţă minerilor. Dudu Ionescu, proaspăt numit ministru, a pus bâta pe minerii lui Cozma. A făcut-o noaptea, sperând ca întunericul nopţii să-i acopere fapta. Şi acest Dudu Ionescu, după succesul împotriva minerilor, ne privea cu aroganţă, deşi, după cum deschidea gura, îţi dădeai seama câtu-i de incult. Mai ştie cineva ceva de el? Nu! Ioan Rus, ministrul social-democrat, pare să fi avut alte preocupări. Lupta sa cu corupţia era mai mult una de acaparare a puterii, decât de eradicare a fenomenului. Îl înţelegem mai bine acum, când fostul său şef, Năstase este nevoit să recunoască public mizeria morală ce-a dominat guvernarea sa. Şi Rus a ajuns în fotoliul de ministru al Internelor, având o faţă umană, dar şi-a încruntat-o imediat ce-a preluat prerogativele funcţiei.
Despre Blaga ce să mai zicem. S-a îngrăşat vizibil, s-a încruntat şi mai vizibil şi a pus bâta pe români. Nu el direct, ci prin trupele de jandarmi ce le are în subordine. Cam aceasta-i imaginea politică pe fondul căreia legislativul, fie de la nivel de guvern sau parlament, a preluat reglementări juridice existente la nivelul altor ţări, fără să se întrebe cât de justificate sau de potrivite sunt naţiei române. Am putut vedea la televizor acele trupe de mascaţi care sparg violent uşile unor persoane presupuse a fi vinovate de ceva. Mascaţii năvălesc în casă, în ţipetele copiilor, ţipând şi ei la bărbaţii şi femeile găsite să se culce cu faţa la pământ. Aşa au văzut ei în filmele americane, aşa au introdus în practica muncii lor. Despre traumele create copiilor care-şi văd mama şi tata trântiţi la pământ, sub genunchii mascaţilor, nu ia nimeni atitudine. Şi ne mai mirăm ce dau la iveală reporterii străini de prin căminele noastre de copii?!
În astfel de situaţii prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează Şi nu puţine au fost cazurile când mascaţii au greşit uşa, familii întregi fiind terorizate pe nedrept, fără ca vinovaţii să răspundă pentru fapta lor. Acum, ministrul Blaga ne-a supus la altă umilinţă. Prin Codul rutier el vrea să stăm smirnă în faţa agentului de circulaţie, cu mâniile pe volan. Cei de pe bancheta din spate vor trebui să stea şi ei nemişcaţi, altfel riscând nu ştiu ce represalii din partea poliţistului. Este o nouă formă de umilinţă la care ne supune puterea. Şi iar constat că aplicăm o reglementare văzută prin filmele americane.
Cum rămâne cu prezumţia mea de nevinovăţie, dacă, cu conştiinţa curată fiind, sunt obligat să accept umilinţa unui agent de poliţie? Să nu ştie ministrul Blaga că românii nu sunt înarmaţi precum americanii? Să nu ştie el că în România încă nici un şofer oprit din trafic n-a împuşcat vreun agent al poliţiei rutiere, pentru că nici n-ar fi avut cum, fiind fără armă? Ştie Blaga, dar şi el a fost cuprins de beţia puterii, şi el se consideră superior naţiei române de vreme ce-şi aşează în fiecare dimineaţă fundul pe un fotoliu de ministru.
Mania poliţiştilor americani de a-şi culca concetăţenii cu faţa la pământ şi de-ai pune pe şoferi să ţină mâinile pe volan este consecinţa democraţiei lor, o democraţie izvorâtă pe ţeava pistolului, când întâi se trăgea după care se ancheta, dacă se mai ancheta. Democraţia americană îşi are izvorul în violenţa care a dominat o perioadă întreaga naţiune, când, emigranţi lipsiţi de un minim de valori culturale şi certaţi cu legile europene au ocupat vestul sălbatic, omorând cu nonşalanţă milioane de indieni, încurajaţi chiar de autorităţile vremii.
Democraţia noastră este una de tip european, bazată pe cultură şi civilizaţie, plină de umanism. O astfel de democraţie nu permite manifestările violente la care se dedau brutele din sânul puterii, considerându-se superioare nouă, deşi nu sunt decât nişte jigodii jalnice orbite de mirajul puterii. Ca membru al societăţii civile, invit pe toţi cei care se cred înjosiţi şi umiliţi de aceste măsuri legislative să ia atitudine publică. Să nu ne lăsăm călcaţi în picioare de aceste rămăşiţe umane ale unui sistem social ce nu va mai bântui Europa niciodată.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (7)]


Ziua Mondială a Educatorului sărbătorită de SIP
Prefectul s-a ocupat personal de împărţirea banilor primiţi de învăţământ
Noi amenzi aplicate agenţilor economici
Vania Atudorei din nou oaspete la Liceul „Grigore Antipa”
Amenda pare să nu mai fie leac pentru munca la negru
Produse care pun în pericol viaţa consumatorilor
Sancţiuni de 2,4 miliarde aplicate în numele consumatorilor
Dezbatere publică pe tema gestiunii deşeurilor
Pierderea bagajelor sesizată la OJPC
Preşedintele CJ nu se recunoaşte învins
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Vicepreşedinta Lozneanu a intrat în colimatorul lui Conţac
Volum ridicat de muncă pentru consilierii juridici ai Instituţiei Prefectului
Trimişi ministeriali în control la Botoşani
Percheziţii şi reţineri spectaculoase de traficanţi, la Botoşani
Comentariu la comentarii (CLXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Ardei graşi umpluţi cu varză
Avem o problemă
Mulţi nu ştiu care-i rostul APM-ului
Procurorul care a anchetat traficanţii de ţigări a leşinat
Conţac îi cere cu fermitate demisia, dar prefectul se ţine tare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!