Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 10 Octombrie 2007

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Publicitate
Pamflet
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6667 lei
1 USD = 4.0359 lei


Număr accesări
Astăzi:
11314
De la 07 Ianuarie 2003
63850607
Editorial

Teroare sub tenebrele nopţii

  • Ioan Rotundu
  • 9 October 2007, 23:00
Ce se întâmplă în ultima perioadă prin structurile justiţiei române ar trebui să ne dea fiori, să ne îngrozească, să ne batem seara obloane la ferestre şi să ne baricadăm uşile. Modul în care au procedat cei de la DNA cu fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, este certitudinea că în România statul poliţienesc s-a instalat deja, nu că ar fi în curs de instalare.
Precum proceda Securitatea în perioada întunecată a istoriei noastre de instalare a dictaturii comuniste, aşa au procedat sâmbătă seara cei de la DNA. De parcă Mureşan ar fi fost cel mai periculos mafiot din România lui Băsescu, sâmbătă seara, la vila lui Mureşan din Maramureş au năvălit 11 mascaţi, care au procedat la o percheziţie violentă, căutând nici ei nu ştiau ce. Apoi, sub privirile îngrozite ale nevestei, l-au urcat într-o maşină şi l-au dus la sediul teritorial al DNA. Nu l-au lăsat să ia legătura cu avocatul, nu l-au lăsat să-şi ia tratamentul, fiind dependent de insulină. Tot ce voiau procurorii DNA era ca Mureşan să scrie negru pe alb că i-a dat mită lui Remeş.
Pentru că ancheta n-a dat roade, l-au urcat într-o maşină şi l-au dus la Bucureşti. Ce-a urmat se ştie. Dar să ne aplecăm un pic asupra respectării drepturilor noastre constituţionale, ale celor stabilite prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ale celor consacrate prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. De observat că în ultima perioadă procurorii, în special cei de la DNA, dau năvală în casele celor suspectaţi numai în prag de seară sau peste noapte.
Nimic nu ne poate apăra în faţa acestor abuzuri, deşi ele ar fi justificate prin lege numai dacă este vorba de realizat un flagrant. Constituţia ţării, la art 27, prevede: „Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile.” Sunt patru excepţii, când procurorul poate intra în spaţiul proprietate privată, dar în cazul Mureşan nu se aplica nici una. Acelaşi articol, la al. 4 prevede: „Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante”. În casa lui Mureşan s-a intrat fără a se realiza vreun flagrant. Se pune problema de ce procurorii au intrat în casa sa într-o zi de sâmbătă, liberă prin lege, şi la ceas de seară. Răspunsul este unul singur: să bage spaima în toţi cei ca el şi ca noi. Întronarea unei incertitudini privind siguranţa în propria ta casă înseamnă a genera teamă, iar teama este principiul de bază al oricărui sistem dictatorial, poliţienesc.
Dacă aţi observat de la televizor, majoritatea demnitarilor suspectaţi de acte de corupţie au fost percheziţionaţi la domiciliu seara sau noaptea, iar la sediul DNA au fost duşi tot la ceas de noapte. S-a avut grijă ca de fiecare dată să fie anunţate televiziunile, pentru ca acţiunea să fie mediatizată, tot cu scop de intimidare.
Amintiţi-vă de Dinu Patriciu, ridicat noaptea de acasă, judecat la miezul nopţii, cu recurs declarat în zori de zi. Totul petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică şi noaptea de duminică spre luni. Nu se putea aştepta până luni dimineaţa, pentru a se proceda în mod civilizat? Nu, pentru că n-ar fi avut efectul dorit de către cei care se cred deja stăpâni peste sufletele noastre, peste existenţa noastră. S-a mai putut vedea la televizor raiduri în miez de noapte, în special în case de ţigani, cu uşi sparte şi zbierătele mascaţilor care au năvălit în casă şi i-au umflat pe ţigani din pat, culcându-i în mijlocul camerei, în strigătele disperate şi îngrozite ale copiilor. Acei copii vor avea numai coşmaruri, vor visa noaptea scene violente, în care părinţii lor sunt loviţi, trântiţi, maltrataţi, trataţi ca nişte animale. Nu am la cunoştinţă de vreun protest venit din partea Protecţiei Copilului. Pentru că cei care ar protesta şi-ar pierde postul, iar societatea civilă nu s-a implicat nici ea. Vrem ca ţiganii să devină cetăţeni integraţi în societate. Nu cu acte de violenţă asupra lor îi vom integra.
Raportul analizat în Consiliul Superior al Magistraturii a reliefat că la DNA drepturile omului sunt încălcate fără vreo remuşcare sau teama de consecinţe ulterioare. Deja DNA-ul a depăşit puterea ce şi-o arogase Securitatea. Fără nici un fel de reticenţă, şeful DNA, procurorul Daniel Morar a declarat în faţa CSM-ului că încălcarea unor drepturi cetăţeneşti sau juridice nu contează, de vreme ce s-au încălcat în lupta împotriva corupţiei. Este cea mai relevantă declaraţie de funcţionar aflat în slujba unui dictator. Iar dictatorul este preşedintele Băsescu.
Eu nu mai cred în siguranţa zilei de mâine, de vreme ce poţi fi luat din casă în miez de noapte, de pe stradă sau din birou, numai pentru că ţi-ai manifestat o opinie contrară gândirii şi intenţiilor preşedintelui Băsescu. Iar cei care abuzează de tine ştiu că nu vor răspunde pentru faptele lor. Cei vinovaţi, fie că se numesc Mureşan sau Rotundu, să răspundă pentru faptele lor. Dar să fie o anchetă şi o judecată cu respectarea legii şi nu cu încălcarea ei. Să fie asigurat un proces echitabil şi nu dirijat din interesele personale ale cuiva.
Trăim zile grele, iar vinovaţi pentru această stare politică de fapt suntem noi, care n-am fost niciodată interesaţi de ce soartă ne hărăzesc cei care ne-au cerut să-i votăm. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (8)]


  
Doar trei parlamentari şi-au manifestat interesul pentru destinul judeţului
Comunicat de presă
Florin Călinescu este preşedintele Romaniei în Anticamera
Producţia de energie scade, consumul creşte
Două şcoli îşi dispută, cu arcanul, şase elevi năzdrăvani
Dar pe Flutur l-aţi întrebat?
(Cârcotaşul)
Cabinetele medicilor de familie arată jalnic
Judeţul are suficiente doze de vaccin antigripal
LSI vrea întâlnire cu parlamentarii botoşăneni
AJOFM încearcă să recupereze debitele de la agenţi economici
Centru european de diseminare la Botoşani
IŞJ verifică modul de cheltuire a banilor daţi şcolilor
Activităţi artistice prezentate la Suceava de deţinuţii botoşăneni
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Balada a eclipsat ansamblurile profesioniste din Moldova
Are preocupări parlamentare mai puţin benefice judeţului
Senatorul Ţâbuleac cere predarea educaţiei consumatorilor în şcoli
Cornelia Ciobanu- ambasadoarea folclorului românesc peste hotare
CJ nevoit să dijmuiască banii de drumuri pentru refacerea şcolilor
Colaborarea dintre Conţac şi prefect dă roade şi la Bucureşti
Politica de vecinătate cu Ucraina, dezbătută aprins la Botoşani
Horoscop
Gara
Vi se oferă un post la costum şi cravată
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 10 octombrie
Fond privat de pensii
Inspectorul fiscal Paramanov este cercetat penal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!