Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11131
De la 07 Ianuarie 2003
122896780
Editorial

Trompeta lui Boc a scos alte triluri

  • Ioan Rotundu
  • 28 May 2007, 23:00
Ieri, mulţi dintre românii încă interesaţi de soarta politică a ţării, au urmărit rezultatele convorbirilor de la Cotroceni, dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii partidelor parlamentare. Rezultatul convorbirilor a fost prezentat de către fiecare formaţiune politică parlamentară în variantă proprie. Cel mai sigur pe el pare să fi ieşit din runda convorbirilor social-democratul Mircea Geoană. Acesta a anunţat că nu se mai pune problema alegerilor anticipate, doar a celor europarlamentare care, probabil, vor avea loc în luna octombrie. De asemeni, Geoană a mai afirmat că problema Guvernului Tăriceanu va fi rezolvată, dacă situaţia o va impune, fără a se recurge la alegeri anticipate.
Premierul Tăriceanu, după ce s-a contrat cu preşedintele Băsescu pe seama faptului că acesta a făcut din rezultatul referendumului un scop în a rezolva probleme de cu totul altă natură decât pentru ce şi-au exprimat votul românii, şi-a exprimat acordul că trebuie adoptată legea votului uninominal şi cea a lustraţiei. A mai preciza premierul că ambele dorinţe au la origine demersurile PNL, demersuri confiscate acum de PD şi preşedintele Băsescu.
Numai Emil Boc, odată ieşit de la Cotroceni, a declarat că s-a înţeles cu preşedintele Băsescu pentru ca în luna octombrie, chiar a avansat ziua de 24, să se desfăşoare alegeri anticipate simultan cu cele europarlamentare. În stilu-i caracteristic, Boc şi-a debitat lecţia pe care ne-o repetă din perioada campaniei electorale a referendumului, amestecând legea votului uninominal cu elemente din legea lustraţiei şi cu dorinţa de a modifica Constituţia României. Ultima găselniţă a lui Boc este să renunţăm la regimul constituţional republicat si să devenim republică semi-prezidenţială, precum Franţa.
Trecând peste dorinţele lui Boc, care de fapt sunt dorinţele preşedintelui Băsescu, apare o mare nedumerire. Dacă preşedintele a fost corect în dialogul cu Mircea Geoană şi a renunţat la alegerile parlamentare anticipate, atunci Emil Boc, care a şi fixat data acestor alegeri, debitează tâmpenii. Dacă Boc vorbeşte adevărul, atunci în dialogul cu Geoană, preşedintele Băsescu n-a fost sincer şi l-a tradus.
Peste toată această nedumerire îşi mai face loc o alta. Deputatul Varujan Pambaccian, care a participat la dialogul cu preşedintele în numele minorităţilor conlocuitoare altele decât cea maghiară, după ieşirea de la Cotroceni a ţinut o conferinţă de presă prin care şi-a exprimat adeziunea la legea votului uninominal şi a lustraţiei. În schimb, Pambaccian a respectat interdicţia impusă de preşedintele Băsescu de a nu vorbi despre propunerile avansate în dialogul dintre cei doi. Cerinţa preşedintelui este o încălcare grosolană a dreptului la libera exprimare, iar Pambaccian a acceptat docil interdicţia impusă. De ce oare? Să fie o înţelegere între cei doi ca minorităţile, în eventualitatea unei moţiuni de neîncredere avansată de PD asupra Guvernului Tăriceanu, să o susţină? Este posibil, pentru că Emil Boc a anunţat, tot după ieşirea de la Cotroceni, că PD-ul pregăteşte lui Tăriceanu o moţiune de neîncredere.
Aşadar, discuţiile de la Cotrocenu n-au clarificat mare lucru. Chiar se poate afirma că preşedintele Băsescu şi-a întărit poziţia în a domina Guvernul şi Parlamentul. Dealtfel, miercuri, preşedintele Băsescu se va adresa camerelor reunite ale Parlamentului, pe probleme politice actuale. Va fi o nouă încercare de a impune Parlamentului, prin constrângeri politice, şantaj şi ameninţări să-i accepte dorinţele personale, care în principal nu-s decât una: modificarea Constituţiei prin care să i se acorde puteri suplimentare, inclusiv controlul asupra Parlamentului. După care nimic nu-i va mai sta în cale să ne arate cine-i adevăratul stăpân al României, aşa cum ne-a şi ameninţat în campania premergătoare referendumului.
Pentru românii de rând, dialogul de ieri de la Cotroceni nu le-a schimbat cu nimic viaţa. Doar că sunt perspective să asistăm la un nou circ politic, miercuri, în Parlament. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oprişanu descoperă o anomalie în structura personalului din spitale
Abator sancţionat, dar lăsat în anonimat
Gunoi scump plătit
Trofeul Lyceum a ajuns la A.T. Laurian
Tineri reţinuţi pentru viol şi violare de domiciliu
Trei maşini implicate într-un accident
„Şcoala mea protejează mediul”
Comentariu la comentarii (CVII)
(Ioan Rotundu)
Vasilescu nu vede cu ochi buni fala social-democrată
Conţac îl ia pe Flutur peste picior
Preşedintele CJ îşi pune speranţe în parlamentari
Proprietarii clădirii Muzeului de etnografie mai mult vor bani, decât casa
Apa Grup vrea să plătim apa pierdută în reţea
Victor Paul Dobre acuză un dinamism politic bolnav
Dilema liberalului Câmpanu
Liberalii botoşăneni felicitaţi de la Centru
Românul şi ceaşca de cafea
Horoscop
Tocăniţă de pipote
Patria
Citate şi cugetări din scriitori ruşi
Se plăteşte bine pentru o persoană iute de picioare
Prefectul Roman trece la ofensivă cu un drept la replică
Au băgat-o pe mânecă, băieţii!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog