Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16783
De la 07 Ianuarie 2003
122902432
Editorial

Umiliţi de unguri ]n propria noastră Casă

  • Ioan Rotundu
  • 14 January 2018, 23:00
Cum afirmam în comentariile anterioare, cu cât de apropiem de Centenarul Unirii, acţiunile iredentiste ale ungurilor se vor înteţi. Scopul urmărit este de a compromite sărbătoarea naţională şi de a strecura în plan internaţional îndoiala că la 1 decembrie 1918 unirea Transilvaniei cu Regatul României a fost de fapt o ocupare forţată a teritoriului Regatului Ungariei cu complicitatea românilor toleraţi de unguri de a trăi în acest spaţiu geografic.
Asaltul ungurilor asupra sărbătorii noastre naţionale se poartă pe mai multe paliere. În ţară, liderii politicii ai UDMR şi ai partiduleţelor satelit cer insistent autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. În Ungaria, cu complicitatea Guvernului Orban, extremiştii unguri comit acte provocatoare la adresa simbolurilor noastre naţionale pentru a atrage atenţia internaţională asupra gesturilor lor ca un fel de protest şi a crea îndoieli asupra evenimentelor istorice din timpul şi după celui de Al Doilea Război Mondial.
Ce fac autorităţile române în tot acest interval de timp? Nimic! Tac, dând dovadă de o laşitate inimaginabilă. Stăm în faţa actelor ostile ale ungurilor precum şoarecele paralizat de ochii şarpelui pregătit să-i dea muşcătura fatală. Mai mult, din lipsă de abilităţi diplomatice, în mod iresponsabil premierul Mihai Tudose a afirmat că-i va spânzura te unguri alături de steagul secuiesc dacă acesta va fi arborat pe instituţiile statului, dând apă la moară iredentiştilor şi creând un conflict diplomatic de pe urma căruia Ungaria a ştiut să tragă cuvenitele foloase de imagine şi de a poza în victimă a istoriei care a pierdut din teritoriile sale în mod nejust şi printr-un abuz.
Ne comportăm ca nişte handicapaţi, deşi pretindem că suntem un popor de sorginte latină ce aparţine culturii europene, existenţa noastră istorică fiind recunoscută din antichitate şi consemnată de istoricii acelor vremuri precum grecul Herodot. M-am venit din stepele ruseşti, am fost aici, pe aceste pământuri, iar vestigiile arheologice atestă existenţa culturală şi nivelul de civilizaţie care ne permite să concurăm cu cultura şi civilizaţia celor mai vechi popoare din lumea pământeană.
Mizeria morală a politicienilor noştri, veche şi ea, dezbinarea care ne macină solidaritatea în faţa unor astfel de evenimente sunt doar doi factori importanţi care ne pun în lumină proastă atunci când trebuie să ne apărăm dreptatea istorică incontestabilă.
Suntem tributari mentalităţii comuniste, aceea că ungurii ne sunt „popor prieten” şi, în numele aceste false prietenii, acceptăm să fim umiliţi în propria Casă. Nu putem să ne vindecăm de sindromul istoric de a sta cu capul plecat în faţa ocărilor şi batjocurilor mizerabile ale ungurilor, practicate la adresa noastră de sute de ani, de când au dat năvală peste noi.
Să rememorăm evenimentele din 19 – 21 martie 1990 de la Tg. Mureş, când ungurii i-au atacat violent şi sălbatic pe români, ţipând peste tot în lume că sunt măcelăriţi de nişte sălbatici ca românii, prezentându-l drept dovadă pe românul Cofariu ca ungur desfigurat de dezlănţuirea românilor.
Ancheta parlamentară iniţiată de FSN-ul lui Iliescu şi condusă de senatorul botoşănean, profesorul istoric Mihai Teodorescu din Săveni, a muşamalizat şi atenuat violenţa ungurilor în numele unei bune convieţuiri paşnice, uitând şi de această dată că istoria ne ne-a dovedit că orice concesie făcută ungurilor s-a în tors într-un rău însutit asupra noastră. Armata Română a fost nevoită de două ori să-i bată pe unguri acasă la ei ca să-i liniştească pentru scurtă vreme, dar nu şi pentru a-i lecui de iredentism.
Apropierea centenarului ar fi trebuit să fie un prilej de a readuce în memoria colectivă a Europei şi lumii întregi actele sângeroase ale ungurilor comise asupra românilor din Transilvania. Nu pomenim nimic despre masacrele de la Ip şi Teznea din 13-14 septembrie şi respectiv 19 septembrie 1040, când sute de români, inclusiv copii mici şi femei gravide, au fost împuşcaţi pentru că erau români. Nu pomenim nimic de masacrul din 14 octombrie 1944 de la Moisei, când soldaţii unguri au împuşcat 20 de civili, după ce i-au sechestrat în două case.
Ungurii, dacă suportau astfel de crime la adresa poporului lor, organizau anual pelerinaje la faţa locului şi umpleau întreaga lume că materiale propagandistice, acuzându-ne că suntem un popor criminal. Noi n-a făcut nimic pentru as se cunoaşte în lume atrocităţile lor de barbari care nici astăzi nu se lasă integraţi în lumea civilizată a Europei.
Istoricii noştri tac indiferenţi la revendicările ungurilor cu privire la Ţinutul secuiesc. De ce nu ies la rampă şi să explice tuturor istoricul acestui Ţinut Secuiesc, cine au fost secuii, cum au convieţuit ei cu românii şi ungurii transilvăneni şi că aceşti secui ei au fost asimilaţi de unguri iar problema Ţinutului este una falsă, de vreme ce secuii nu mai există.
Centenarul Unirii este un bun prilej să rememorăm toate aceste masacre, să le facem cunoscute lumii întregi, să spunem lumii civilizate că românii erau aici când au venit ungurii cu apucăturile lor de sălbatici, că vestigiile arheologice atestă fără putinţă de tăgadă că în spaţiul transilvănean cultura daco-romană avea o vechime de o mie de ani când au apărut ungurii pe aceste meleaguri.
În loc să profităm de acest eveniment istoric crucial, ne luptăm noi cu noi, ne lăsăm încăieraţi tată cui fiu, mamă cu fiică de nişte politicieni ticăloşi care profită de neputinţa noastră şi ne fură prezentul şi viitorul.
Alba-Iulia ar trebuie să fie ,locul sfânt al istoriei noastre şi aici să ne adunăm cu sutele de mii la 1 decembrie 2018 să arătăm lumii întregi că Transilvania este pământ românesc. Dar ticăloşii penali care au pus mâna pe instituţiile statului, pe guvernarea ţării, boicotează evenimentul numai pentru că oraşul are un primar liberal. Pe ăştia să-i vadă premierul Tudose fluturând lângă steagul României, că-şi merită un astfel de sfârşit de vreme ce calcă în picioare istoria neamului românesc pentru a le fi lor bine.
Ideologia socialistă a jucat mereu un rol nefast în istoria modernă a României. De la apariţia PCR din 8 mai 1921, liderii partidului au considerat Basarabia şi Nordul Bucovinei ţinuturi sovietice iar faţă de Transilvania au avut o atitudine indiferentă. Cum indiferenţi au fost şi faţă de românii din Valea Timocului despre care în manualele de istorie din regimul comunist nu se pomenea nimic.
Ghinionul istoriei face ca evenimentul esenţial al existenţei noastre la stat unitar la împlinire a a100 de ani de la acest deziderat să fim conduşi de socialişti. Vom parcurge un an dificil sub acest aspect iar sărbătoarea Centenarului Unirii va fi pângărită în fel şi chip de actualii politicieni, răpindu-i strălucirea istorică. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oresa-n gzra lu' Rotundu: Emisiunea din 12.01.2018
Teodor Epure, „stejarul” din Dumbrava Înaltă
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor
La Botoşani, sărbătoarea Unirii confiscată de ticăloşii politici
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Solicitare respinsă
Horoscopul zilei de 15.01.2018
Poetul Mihai Eminescu – în festival internațional în stațiunea de pe Valea Cernei!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog