Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Învăţământ
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14904
De la 07 Ianuarie 2003
122874971
Editorial

Un Buhăianu fără morală, fără principii

  • 19 August 2014, 23:00
Aseară, când l-am văzut pe posturile naţionale de televiziune ca semnatar al moţiunii de cenzură introdusă în Parlament de către PD, am rămas înmărmurit. Îl ştiam pe Cătălin Ovidiu Buhăianu Obuf deputat PSD de Botoşani. Apoi m-am dumirit. Anonimul nostru parlamentar a părăsit PSD-ul şi s-a înscris în PD. Pagubă-n ciuperci, or fi zis cei din conducerea PSD. Pentru ei poate că Buhăianu nici n-a existat, cum n-a existat nici pentru noi. Am verificat pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru a constata la zi, care este activitatea sa de parlamentar în cei doi ani şi jumătate ce-au trecut.
Cinci intervenţii, din care trei cu text scris depus la secretariatul Camerei. Cele două intervenţii în plen sunt de râsul curcilor: prima când a depus jurământul de parlamentar şi a doua pentru a face o observaţie asupra unui articol de lege peste care discuţiile în plen trecuseră deja. S-a făcut de râsul colegilor şi nimic altceva. Aceasta i-a şi fost ultima intervenţie, consemnată la 16 mai 2006. De atunci s-a aşternut pacea şi liniştea. Doar că şi-a mai pus semnătura pe câte o declaraţie politică iniţiată de colegi, sau vreun proiect de act normativ.
La Botoşani, Buhăuianu nu s-a remarcat cu nimic pentru a-şi recompensa electoratul care l-a votat. Câte o distracţie pe ici, pe acolo la care s-a făcut remarcat cu părul său creţ, de la care i se trage şi porecla de „oaia creaţă a social-democraţiei botoşănene”. Nu pot să-l numesc om politic pentru că nu este. Se spune că a ajuns deputat umblând des sub fusta unei anume social-democrate, cu mare influenţă şi trecere la o anume persoană din conducerea PSD din vremurile anului 2004. Pot fi zvonuri, după unii, pot fi fapte adevărate, după alţii.
Cert este că n-are discurs public, iar vorbele sale sunt simple, fără vreun mesaj anume, fără putere de convingere, fără a impresiona sau emoţiona. Cuvintele sale nu izvorăsc dintr-un bagaj de cultură generală care să-ţi inspire respect. Aceasta este impresia mea despre parlamentarul Buhăianu şi, deocamdată, n-am motive să mă dezic de ea. Imediat ce am aflat vestea trecerii sale la PD, l-am sunat pe preşedintele Constantin Conţac, pentru a obţine mai multe detalii. Nici el nu ştia mare lucru. A aflat tot de la televizor că Buhăianu a trecut de la PSD la PD.
L-a sunat şi dumnealui pe Buhăianu, care, înţepat, i-a răspuns că nu avea obligaţia să-i raporteze ce decizie politică va lua sau a luat deja. Eu cred că dacă Buhăianu ar fi avut cât de cât respect pentru sine, pentru cei care l-au votat, n-ar fi trebuit să trădeze PSD-ul şi să urce în barca, deja hulită de mulţi, a PD-ului.
Înclin să cred că trecerea sa la PD s-a datorat unei oferte financiare tentante. Buhăianu nu este acel om valoros, de care PD-ul să se bucure că l-a achiziţionat şi să-l copleşească cu funcţii înalte în partid sau în stat, dacă va reveni la guvernare. Mai degrabă cred că l-au cumpărat cu o anume sumă de bani, pentru a semna Moţiunea, după care va fi dispreţuit, aşa cum sunt dispreţuiţi trădătorii.
Buhăianu riscă să fie dispreţuit în PD, dispreţuit în PSD, dispreţuit de electorat. Pe orice listă de partid botoşănean ar apărea numele său, la viitoarele alegeri parlamentare, nu va declanşa decât reacţii de scârbă, de repulsie, de dispreţ atât faţă de el cât şi faţă de acel partid.
Mi-a mai spus preşedintele Conţac că plecarea lui Băhăianu din PSD s-ar datora şi faptului că a cerut ca actuala conducere a PSD Botoşani să meargă cu el la un notariat şi să semneze un angajament cum că la viitoarele alegeri îi va asigura pe listă un loc eligibil 100%. Nici un om normal n-ar fi avut o asemenea pretenţie. Cine-i poate garanta aşa ceva? Să ne amintim de alegerile din anul 2000, când în PNŢCD se vindeau posturi de parlamentar supereligibile, direct eligibile şi eligibile prin redistribuirea resturilor de vot rămase. Nimeni n-a pus atunci problema că însuşi partidul va deveni neeligibil, prin votul electoratului. Nici acum nu s-au dezmetecit ţărăniştii, când au constatat că n-au adunat voturi cât să poată intra în Parlamentului.
Prin decizia luată, deputatul Buhăianu nu s-a discreditat numai ca persoană politică, dar, ca botoşănean, a făcut şi judeţul de râs. Nu cred că merită a fi scuipat.
Din 1990 încoace, judeţul a avut mai multe serii de parlamentari. Însă, oricât de anonimi au rămas, nici unul n-a trădat partidul care l-a propulsat pe prima scenă politică a ţării. I-a fost dat lui Buhăianu să intre în istoria politică a judeţului, ca primul parlamentar trădător. Nici nu cred că în viitor numele său va mai fi legat de vreun alt eveniment, bun sau rău. Părerea mea!
JD 5.06.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (III)
Ciudăţeniile din gândirea arhitectului Dan Sandu
Bancul zilei: Amabilitatea ospătarului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog