Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13619
De la 07 Ianuarie 2003
122899268
Editorial

Un preţ prea mare!

  • Ioan Rotundu
  • 8 June 2009, 23:00
Şi ieri a continuat lupta pentru întâietate în alegerile europarlamentare, între PSD şi PDL. Chiar dacă rezultatele finale acreditează PSD-ul cu 31% şi PDL cu 30%, Emil Boc nu se dă bătut. El l-a băgat la înaintare pe Gheorghe Flutur, care a explicat naţiunii române că cele 30 procente ale PDL şi cu 4 ale Elenei Băsescu fac 34, deci PDL-ul a câştigat alegerile europarlamentare.
Cei din PSD o ţin pe-a lor. PDL are numai 30 de procente, cele ale Elenei Băsescu neputându-se lua în calcul, ea candidând independent. Mai mult, voci din PSD au lăsat să se înţeleagă că la validarea noului Parlament European, Elena Băsescu s-ar putea să nu fie validată, pentru că şi-a pierdut independenţa, revenind în PDL. Dealtfel, pe site-ul Parlamentului de la Bruxelles, pentru România stă afişat 11 mandate PSD, 11 mandate PDL, 5 mandate PNL, 3 mandate UDMR, 3 mandate PRM, nefiind afişat nici un mandat de independent. Să reuşească cei din PSD să-i facă figura celei „tare-n tată!”? Totul este posibil, pentru că nici la Parlamentul European politica nu-i cheie de biserică.
În plan judeţean, aşa cum am afirmat într-un comentariu anterior, alegerile au fost câştigate de PDL, cu 33,4%, urmat de PSD cu 32,63% şi PNL cu 18,45%. Însă diferenţa dintre PDL şi PSD nu este semnificativă. PDL-ul a cheltuit mult cu aceste alegeri. Numai tombola organizată, cu premiu nadă politică Dacia Sandero, dacă va mai fi onorată, costă jumătate de miliard de lei vechi. Să mai adăugăm miile de şepci, tricouri, bluze, eşarfe portocalii împărţite prin judeţ. Astea, atenţii electorale la vedere, pentru că au fost şi din cele mai discrete.
Tot PDL-ul şi-a recrutat şi plătit oameni proprii la secţiile de votare, oameni care au fost instruiţi cum să procedeze în secţiile de votare dacă de la vreun alt partid se va încerca fraudarea alegerilor şi cum să avantajeze ei PDL-ul, pe parcursul votării sau la numărarea buletinelor de vot. Apoi, tot PDL-ul a împânzit judeţul cu bannere ce au conţinut slogane electorale, postere, inclusiv pentru Elena Băsescu. Una peste alta, PDL-ul a cheltuit cu alegerile europarlamentare la nivel de judeţ peste cinci miliarde lei vechi. Nu ne mai punem întrebarea de unde au avut aceşti bani, pentru că este un partid aflat la putere. Iar când eşti la putere, sponsorii te caută, nu-i cauţi!
Spre deosebire de PDL, cei din PSD nu s-au obosit prea mult cu alegerile. Doar au amintit ici şi acolo, prin câte un banner şi ceva postere timide, că participă şi ei la alegere. Au lăsat publicitatea pe seama celor de la centru. Cu toate acestea, au obţinut rezultate apropiate de cele ale PDL. Semn că electoratul de stânga, nu numai că există şi a rămas credincios PSD-ului, dar a mers şi la vot. Portocaliii au momit electoratul să vină la vot şi să-i voteze. Este o diferenţă majoră între susţinătorii celor două partide. PDL-ul a fost votat pentru că a oferit, PSD-ul a fost votat pentru că stăpâneşte încă sufletul unui segment important de alegători, care i-a rămas fidel.
Rezultat bun au obţinut şi liberalii, care de această dată n-au mai fost aşa risipitori şi darnici cu electoratul, cum au procedat la alegerile parlamentare din toamna trecută. Scorul de 18,45% este peste media pe ţară, iar Florin Ţurcanu se va răsfăţa în faţa şefilor de la Bucureşti, punctând încă odată împotriva duşmanului de moarte, senatorul Liviu Câmpanu. Cu aşa un scor electoral, Ţurcanu va aborda conferinţa judeţeană a PNL, de dare de seamă şi alegeri, cu mari şanse de a fi preşedinte ales statutar.
Scor peste media pe ţară au obţinut şi cei de la PRM. Cu 9,18%, şi preşedintele Codreanu se poate lăuda în faţa şefilor. Numai că nu mai are cui. Lui Vadim prea puţin îi mai pasă de partid. El se va concentra asupra Parlamentului European, unde va fi o vedetă a presei europene. Spre nefericirea României, una negativă, alături de Becali şi Elena Băsescu, dacă va fi validată. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


“Flacăra Flămânzi”, încă un an de galere în Liga a V-a
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI - 9 IUNIE
Dialog în timpul sexului
Ce mai puteţi închiria
Un cor dumnezeiesc, într-un spaţiu feeric
reculegere spirituală şi hram la Schitul Balş
1000 de salariaţi de la Protecţia Copilului nu-şi vor primi salariile
Fermierii mai au câteva zile pentru depunerea cererii de subvenţie la animale
Jucăriile cu bucluc, amenzi aduc!
Absolvenţii de liceu, dacă vor indemnizaţie de şomaj, trebuie să se înscrie la AJOFM
Tamara Ciofu se pricepe la apa din fântâni, şi o vrea fără nitriţi
Să salvăm viaţa Mariei!
Sah, table şi tenis de masă la ferma Rădeni
Horoscop
N-a uitat de Flămânzii ei dragi!
Comentariul comentariilor LXLIII
(Ioan Rotundu)
Rădăşanu se laudă că va strânge cureaua la DGASPC
dacă va ajunge la şefie
În parc fanfara cânta...
Opt comune au depus proiecte pe linie de ape uzate
Rezultate finale pe Botoşani la europarlamentare
Piaţa Mare continuă să rămână raiul infractorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog