Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9546
De la 07 Ianuarie 2003
122869613
Editorial

Va avea judeţul europarlamentari?

  • Ion Rotundu
  • 12 May 2014, 23:00
Să părăsim pentru moment gălăgia generată de campania alegerilor europarlamentare şi să aruncăm o privire asupra candidaţilor botoşăneni. Ca şi la nivel de ţară, botoşănenii care se află în postura de candidaţi pe listele partidelor din care fac parte, n-au o strategie proprie, un program cu care vor să se ducă la Bruxelles şi să-l impună cu sprijinul colegilor din celelalte ţări din UE.
Până la urmă este firesc să fie aşa pentru că la nivelul Parlamentului European nu se pot impune reglementări de către o singură ţară. Aşa că europarlamentarii noştri sunt nevoiţi să accepte programul de reformă economică şi legislativă a celor două mari grupări din PE: socialiştii şi popularii.
Necazul cel mare este că botoşănenii noştri, indiferent de partidul din partea căruia candidează, n-au o strategie de stânga sau de dreapta pe care s-o facă cunoscută masei de votanţi. Torul este o amestecătură de elemente electorale prezidenţiale cu cele de guvernare şi nimic nu ni se spune pentru ce vor ei să meargă la Bruxelles Partidele şi candidaţii procedează aşa pentru că nivelul de educaţie politică a votanţilor români este extrem de scăzut. Cine a trecut prin piaţa mare a oraşului nostru a putut auzi strigăte de îndemn să se voteze cu Ponta. Atât pricep majoritatea românilor în acest moment, asta li se oferă.
Dar să facem o evaluare a şanselor candidaţilor noştri. Iau în discuţie doar pe cei care au cât de cât o şansă. Şansa cea mai mare de a ajunge europarlamentar şi ne reprezinte judeţul şi ţara la Bruxelles este Mihai Ţurcanu. Acesta nu este o personalitate politică cunoscută măcar acasă darămite în plan naţional şi un nimeni în plan european. Graţie fratelui său Florin Ţurcanu, Mihai a fost împins de către acesta pe scena politică românească şi, iată, de acum spre cea europeană.
Nici pe departe Mihai Ţurcanu n-are veleităţi de politician care să îmbrace haina parlamentarului european, dar în această mare a politicienilor ticăloşi, o spun cu mâna pe inimă şi cu toată sinceritatea, Mihai Ţurcanu este un om onest. România s-a făcut de râs trimiţându-l la Bruxelles pe Gigi Becali, un vanitos needucat, un cioban pe jumătate sălbăticit la pulpa oii. Dacă botoşănenii vor trimite în locul lui Becali pe Ţurcanu, vom realiza un progres, modest, în educaţia noastră politică.
Ca medic veterinar va avea la Bruxelles mai multă trecere decât Becali, semianalfabetul susţinut de USL.
Pe listele de candidaţi ale Partidului Forţa Civică se află alţi doi botoşăneni: prof. dr. Daniel Botezatu şi biologul dr. Mirela Saucă. Repartizarea mandatelor la FC, dacă va trece pragul, se va face într-un mod care nu s-a mai aplicat până acum în politica românească. Acordarea mandatelor nu se va face în ordinea înscrişilor pe lista de vot ci în raport de numărul voturilor obţinute de candidat în judeţul de unde provine. Necazul este că la Botoşani sunt doi candidaţi. Dacă s-ar pune problema ca un mandat de europarlamentar să fie acordat judeţului Botoşani, cine dintre cei doi va fi validat? Dar să ajungem la o astfel de situaţie.
Restul puzderiei de partide n-au pe liste candidaţi botoşăneni cu şanse reale de reuşită. Dacă am avea maturitatea politică necesară, am dirija voturile noastre spre aceste două formaţiuni politice şi am avea şansa, poate unică a momentului, de a avea doi europarlamentari. Din păcate pentru imaginea şi istoria politică a judeţului nostru nu ne vom face această onoare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Ciobanul către englez
PSD votat de cei interesați de politică
Sondajul arată că social-democrații ar câştiga alegerile la Botoşani (P)
Botoşani : Mihai Ţurcanu în turneu electoral prin oraşele Moldovei (P)
„CROSUL PRIMĂVERII” – Botoșani, ediția 2014
PSD-iştii botoşăneni puşi de Florin Ţurcanu puşi să dezlipească afişe
Protest la Electrocontact
* Oamenii nu şi-au luat salariile de aproape cinci luni
Pompier botoşănean, campion naţional la cros pe I.G.S.U.
Conac boieresc distrus parţial într-un incendiu
Anunturi mica publicitate
Calvarul din salonul 13 (II)
Ioan Rotundu
Scandal monstru la Ministerul Transporturilor
Sova i-a dat inapoi lui Gruia garantia de zece milioane de euro, in loc sa o transfere la DIICOT
Portul Constanta, de la interesul strategic national la interesele primarului Mazare
Dmitri Medvedev ameninta R.Moldova cu sanctiuni economice
+ dupa ce autoritatile de la Chisinau au perchezitionat avionul lui Rogozin
Vicepresedintele american Joe Biden, in vizita in Romania pe 20 si 21 mai
El se va intalni cu presedintele Basescu si cu premierul Ponta
Cod portocaliu si galben de ploi, vant si grindina in majoritatea regiunilor tarii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog