Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8603
De la 07 Ianuarie 2003
122868670
Editorial

Va rămâne prefectul Sorescu echidistant politic?

  • Ioan Rotundu
  • 3 September 2007, 23:00
Astăzi, Gheorghe Sorescu va fi instalat oficial prefectul judeţului Botoşani. O funcţie deosebit de importantă, care-l va înscrie în istoria judeţului pentru multe zeci de ani de acum înainte, poate chiar secole. Pe ce uşă va intra şi va ieşi Sorescu în istoria judeţului, totul depinde de demnitatea sa personală, de puterea de a rezista ispitelor puterii şi mai ales de rezistenţa cu care va sta stavilă implicării politicului în atributele sale de prefect. Căci, trebuie s-o recunoaştem, Sorescu a ajuns prefect datorită susţinerii politice venită din partea PNL, respectiv a deputatului Liviu Câmpanu. Iar pentru că a beneficiat de această susţinere, va trebui să să-şi arate într-un fel sau altul recunoştinţa, dacă nu cumva va fi forţat s-o facă. Este partea urâtă a unor astfel de promovări, de care nimeni n-a scăpat până în prezent.
Să revenim la Gheorghe Sorescu, amintindu-ne că atunci când a fost numit directorul general al Finanţelor, graţie unei alte susţineri politice venite din partea senatorului liberal Ţâbuleac, i s-au reproşat anumite implicări de natura evaziunii fiscale. Ca fost director economic la Vinalcool SA Botoşani, societate patronată de către Ţâbuleac, numele lui Sorescu a fost vehiculat într-o evaziune cu alcool estimată la câteva miliarde bune. Deşi se spunea, în momentul promovării sale la Finanţe, că va fi omul de paie al lui Ţâbuleac, nimic din toate acestea nu s-au confirmat ulterior. Dimpotrivă, Sorescu a demonstrat competenţă profesională şi imparţialitate, iar societatea Vinalcool SA a fost executată în favoarea bugetului de stat până la ultimul bănuţ.
Între timp, la PNL, apele s-au tulburat prin formarea curentului liberalo-democrat, concretizat prin apariţia PLD-ului lui Stolojan, partid năşit de preşedintele Băsescu. Ţâbuleac s-a instalat în fruntea noii formaţiuni, adică PLD, dar Sorescu, intuind cam ce traseu politic va urma noua formaţiune, a preferat să rămână neutru. Mulţi spun că neurmându-l pe Ţâbuleac, Sorescu a dat semnalul public că se delimitează de acesta, că s-a săturat să fie făcut părtaş la afacerile proaste ale lui Ţâbuleac, de la Vinalcool.
Câmpanu a profitat de golul lăsat în jurul lui Sorescu de către Ţâbuleac şi l-a recuperat la PNL, dându-i de înţeles că dacă mai este directorul Finanţelor, PNL-ului i se datorează. În paralel, Câmpanu s-a arătat ostil şi prefectului Roman, nefiind zi lăsată de la Dumnezeu ca deputatul să nu se laude că-l va schimba pe Roman din funcţie. Desigur, avea nevoie şi de un înlocuitor. L-a găsit în persoana lui Sorescu, căruia de aproape jumătate de an îi tot promite că-l va pune prefect. Visul lui Câmpanu s-a împlinit azi. Prefectul Roman a fost schimbat, iar Sorescu promovat. Numai că promovarea lui Sorescu s-a făcut pe fondul unor conjuncturi politice nu chiar favorabile persoanei sale. Deja se vehiculează ideea că liderul Câmpanu vrea să-l promoveze consilier personal al prefectului pe omul său de încredere, Florin Ţurcanu. Ar fi o catastrofă pentru Sorescu. Numele acestui Ţurcanu a fost legat de nişte încurcături cu subvenţii la animale. Prefectul Roman a dispus o verificare în acest sens, dar a fost trădat atât de către „specialiştii” din Direcţia Agricolă cât şi unii poliţişti. Imaginea publică a acestui Ţurcanu, chiar şi în interiorul liberalilor, nu este una de laudă.
De-l va accepta consilier, proaspătul prefect Sorescu va deschide cutia Pandorei, din care va ieşi toate relele ce-l vor tăvăli în mocirla politicului. Apoi, Sorescu va trebui să reziste unor cereri venite din partea lui Câmpanu, de a schimba din funcţie acei şefi de la deconcertate, care s-au dezis de PNL.
Există posibilitatea ca providenţa să-l salveze pe Sorescu de la toate aceste neplăceri cu care va trebui să se lupte de la egal la egal, pentru a triumfa puterea legii şi nu interesele politice. Mă refer la căderea Guvernului Tăriceanu, dacă moţiunea de cenzură a PSD-ului va fi susţinută şi de celelalte partide din opoziţie şi nu va rămâne una de paradă, ca şi cele de până acum. Părea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scrisoarea ex-prefectului Roman către botoşăneni
Deşi aflaţi în şucăr, Conţac ia apărarea lui Ciuştea
Proiectul de Dezvoltare Rurală la final
Pare să fie mulţumit de stadiul de pregătire al şcolilor
PSD nu crede în şansa lui Manolache
Mulţumiţi de rezultatele unui mandat în opoziţie
Conţac speră ca noul prefect să-i facă zilele mai senine
Un Festival aproape cumincior
Concluziile lui Ghiorghiţă asupra Festivalul Verii
A încercat să fugă de acasă, dar a fost întoarsă de poliţie
Păţania şoferului neatent la companion
În comă alcoolică la spital
Urban Serv vrea o maşină de spălat eurocontainere
Primăriile nu mai au în stoc lapte praf pentru sugari
Locurile de muncă vacante s-au dublat
Formarea profesională are ca reper cererea de muncă din străinătate
Seminar pentru veterinarii oficiali privind protecţia cailor
Desfăşurarea tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a
Publicarea Metodologiei examenului naţional de Bacalaureat 2008
Smiley este pur si SIMPLU „Cu un pas înainte”
Program TELE’M Botoşani, marţi, 4 septembrie
Comunicat de presă
Horoscop
Diplomaţie preoţească
Poate aveţi nevoie de un masaj... la domiciliu
Neseriozitatea constructorului va bulversa activitatea Şcolii Frumuşica
Bovine convocate la vaccinare pe ritm de muzică populară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog