Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 13 August 2014

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6686 lei
1 USD = 4.0026 lei


Număr accesări
Astăzi:
10596
De la 07 Ianuarie 2003
61379026
Editorial

Vampirii care sug vlaga Eltransului

  • Ioan Rotundu
Ori de câte ori viceprimarul Florin Ghiorghiţă a declarat că la Eltrans se petrec lucruri necurate şi că societatea înregistrează pierderi în mod nejustificat, anumiţi comentatori au căutat să-l discrediteze prin a-i reproşa fel de fel de defecte comportamentale sau puse pe seama tinereţii sale. Am urmărit atent evoluţia acestui grupă de comentatori şi am descoperit că era acelaşi, ori de câte ori viceprimarul îşi exprima nemulţumirea vizavi de activitatea Eltrans.
Curiozitatea m-a împins să merg şi mai departe, adică să aflu cine sunt aceste persoane. Sincer să fiu, n-am rămas deloc surprins să descopăr că cei care-l atacă pe Ghiorghiţă sunt funcţionari ai Eltrans, persoane a căror afaceri private căpuşează societatea, dar şi consilieri municipali.
Miza asupra societăţii Eltrans este una extrem de mare. Subordonată Consiliului Local Municipal, societatea este condusă de către Adunarea Generală a Acţionarilor formată din consilierii municipali. În fruntea AGA se află Consiliul de Administraţie, care iarăşi colcăie de consilieri municipali. Un prim interes al consilierilor este ca managerul general, în cazul nostru directorul Comariţa, să aibă un salariu cât mai mare.
Cu cât salarul lui Comariţa este mai mare, cu atât indemnizaţia lunară cuvenită consilierilor municipali devine mai substanţială, ei fiind plătiţi cu 20% din salarul managerului. Pe consilieri nu i-a interesat că salariile sunt extrem de mari în raport cu veniturile realizate, i-a interesat indemnizaţia de care au beneficiat şi continuă să beneficieze.
Avem acum explicaţia de ce conducerile societăţilor aflate în subordinea CLM consideră salariile lor secrete şi refuză să le dea publicităţii, deşi aceste salarii sunt plătite din banii publici. Potrivit prevederilor Legii 544/2000 privind liberul acces la informaţiile de interes public, organigrama şi salariile acestor societăţi trebuie puse la dispoziţia oricărui solicitant, fără ca acesta să fie întrebat de ce are o astfel de curiozitate.
Cu tupeu şi încrâncenare, consilierii municipali tolerează abuzul manifestat de către conducerea acestor societăţi şi nu le obligă să respecte lege.
Dar afacerea cu salariile nu este cea care înăbuşă orice şansă a acestor societăţi de a supravieţui. Este numai o mică părticică a mafiei care şi-a întins ghearele peste tot ce înseamnă ban public gestionat prin aceste societăţi, adică şi prin Eltrans.
Căpuşarea veniturilor societăţii Eltrans pare să se fi pus la punct pe vremea când CLM-ul era controlat integral de PSD.
Să ne amintim de acele şedinţe-repetiţie cu care se lăuda primarul Egner, când, cu o zi înaintea şedinţei oficiale consilierii social-democraţi puneau la punct regia aprobării tuturor punctelor de pe ordinea de zi, multe dintre acestea canale de scurgere a banilor publici către buzunare private.
Aşa s-a născut „necesitatea” achiziţionării de către Eltrans a unor microbuze cu care să se facă transport local, cică pentru a creşte veniturile societăţii. Se spune că pe seama achiziţionării acestor microbuze multe buzunare au devenit doldora. Cert este că întreaga operaţiune a eşuat, adică a sfârşit lamentabil şi cu pierderi consistente pentru Eltrans. Acum dau vina unii pe alţii, dar dorinţa de înavuţire este mai puternică la unii decât teama de a răspunde în faţa legii.
Se coace prin culisele societăţii şi de către un grup de consilieri municipali ca în locul microbuzelor buclucaşe Eltransul să achiziţioneze ditamai autobuzele. Un autobuz costă multe miliarde, iar ca să faci cu el transport public în comun pe străzile înguste şi întortocheate ale Botoşanilor mi se pare cea mai mare prostie posibilă. Iar economic va fi o nouă demonstraţie de ineficienţă.
În schimb, cei care susţin achiziţionarea autobuzelor deja simt mâncărimi în palmă, semn că vor număra ceva RONI.
Din nou vom avea dovada că gestionarea banului public de către stat este o sursă inepuizabilă de risipă, fără ca cineva să răspundă vreodată. Economic, Eltransul se prăbuşeşte. Nici o problemă. Asta şi se vrea. Cineva stă la cotitură şi aşteaptă convenitul semn că poate cumpăra societatea. Iată de ce ne-am propus să aprofundăm niţel acest subiect şi să nu fim luaţi drept proşti de către cei care se cred prea deştepţi, fie ei şi consilieri municipali.
JD 16.02.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Pacientul evlavios şi morala creştină
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Pistolarul umilit de nevastă
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Horoscop
Modern Calor Botosani: COMUNICAT DE PRESĂ
Soluția pentru scădera facturii la încălzire – distribuția pe orizontală
Liberalul Ţurcanu acuzat că a falimentat o brutărie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!