Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16085
De la 07 Ianuarie 2003
122901734
Editorial

Vom rata şi a doua şansă istorică?

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2014, 23:00
Prima noastră şansă istorică de a uni România cu cel de-al doilea stat românesc aflat sub ocupaţie sovietică, respectiv Republica Moldova, s-a consumat în decursul anului 1991. Acest an a fost crucial pentru obţinerea independenţei de către fosta Republică Sovietică Moldovenească şi declararea ei ca republica Moldova. Au existat atunci condiţii externe extrem de favorabile unificării celor două state româneşti dar preşedintele României, pro-rusul Ion Iliescu, a refuzat angajarea ţării într-un asemenea proces.
În aceste zile, când Rusia lui Putin a ocupat Crimeea, la orizontul politicii internaţionale se conturează noi condiţii favorabile nu numai unirii României cu Moldova dar şi ceva mai mult. Problema Crimeii nu este o problemă a României decât numai dacă o privim prin prisma revendicărilor maghiarilor din interiorul curburii Carpaţilor orientali, aşa numitul Ţinut Secuiesc.
În fond, Putin n-a făcut decât să readucă la Rusia un teritoriu care-i aparţinea istoric şi care fusese cedat de Stalin Ucrainei cu un scop bine gândit: acela de a destructura la vest de Urali statele istorice, prin a le alătura teritorii care nu le-au aparţinut niciodată şi a le lua teritorii ce le aparţineau istoric. Aşa a apărut şi Transnistria de astăzi, un teritoriu creat artificial de Stalin şi alipit Moldovei în schimbul sudului Basarabiei pe care l-a trecut Ucrainei.
Scandalul pe care-l fac cei din Uniunea Europeană şi SUA este un scandal de faţadă, de imagine menită să mai menţină bruma de crezare că UE şi SUA sunt garante sigure pentru acordurile şi tratatele internaţionale de pace. Dacă astăzi Ucraina a fost umilită de Rusia, vinovaţii sunt conducătorii Germaniei şi ai SUA care au convins Ucraina să renunţe la armele nucleare pentru că le garantează ei liniştea şi pacea. Iată cum le-au garantat-o!
Sancţiunile aplicate Rusiei n-au nici o valoare şi s-au aplicat după ce oligarhii vizaţi şi politicienii ruşi şi-au golit conturile din străinătate. De aceea Moscova râde cum rând şi cei de la Casa Albă. Preşedintele Putin n-a făcut decât să dea o replică dură americanilor şi Occidentului pentru cum au procedat cu Iugoslavia. Dacă americanii şi cei din UE ar fi lăsau ca Federaţia Iugoslavă să-şi rezolve singură problemele de unitate statală şi nu ar fi intervenit cu forţa armelor generând apoi un măcel civil care continuă şi astăzi, poate că Ucraina nu ajungea să piardă Crimeea.
Independenţa Kosovo a fost o altă greşeală a celor din UE. Forţând Serbia să acorde independenţă Kosovo a aprins flacăra naţionalismului maghiar iar iredentiştii au trecut la acţiune. Putin le-a dat peste nas celor din UE şi SUA cu Kosovo, aplicând la Crimeea ce au aplicat ceilalţi cu Kosovo.
Grav este faptul că în toată această bulversare cu Crimeea, ruşii invocând precedentul Kosovo, iresponsabilul nostru premier Victor Ponta a declarat că independenţa Kosovo s-a făcut în alte condiţii decât cele prin care Rusia a anexat Crimeea. Prostănacul de Ponta n-a înţeles că luând apărarea Kosovo a deschis cutia Pandorei pentru maghiarii din România ca să ceară autonomia Ţinutului secuiesc.
Ponta a primit mulţumirile premierului albanez pentru poziţia sa faţă de Kosovo şi înjurăturile printre dinţi ale preşedintelui Băsescu pentru declaraţia iresponsabilă făcută. După răul făcut României de a lua la guvernare UDMR-ul, deşi nu avea nevoie, Ponta a făcut un rău şi mai mare ţării acceptând ca legală independenţa Kosovo, independenţă pe care preşedintele României, responsabil prin Constituţie cu politica externă, a contestat-o tocmai pentru a preveni mişcările iredentiste ale maghiarimii din zona Ţinutului Secuiesc.
Revenind la Ucraina, Putin poate continua destructurarea ei statală declarând nul Pactul Ribentrop – Molotov şi, atunci, Polonia îşi va lua teritoriul său, Ungaria pe al său, estul teritoriului cu Rostok şi Harcov se vor duce la Rusia iar România ar putea rămâne cu ochii în soare.
Ce s-ar putea face? Este momentul, prielnic ca să deschidem dialog cu Ucraina şi Moldova. Ucraina să-şi ia Transnistria că le aparţine, noi să vedem ce putem obţine la schimb din Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei şi, împreună cu Moldova, să realizăm o nouă Mare Unire. Ca şi Putin, şi noi putem invoca precedentul Kosovo şi mai nou cel al Crimeii.
Câtă vreme Transnistria va sta piatră de moară legată de picioarele Moldovei, acest stat românesc nu va putea deveni membru NATO, nu va putea intra oficial în UE şi nici unirea cu România nu se va putea realiza. Noi suntem ţară NATO şi nu putem să ne unim cu Moldova câtă vreme are probleme teritoriale şi mai ales trupe ruseşti pe teritoriul său care ar deveni trupe pe teritoriul unei ţări NATO.
Cu certitudine că un astfel de proiect de unificare există discutat între preşedintii Băsescu al României şi Timofte al Moldovei dar şi noi şi ei au câte o belea prim ministru care este pro-rusă şi care boicotează această unire. Noi îl avem pe Ponta iar Moldova îl are pe Iurie Leancă. Doi premieri dispuşi să-şi ofere ţările ruşilor numai ei să fie bine văzuţi şi primiţi la Moscova. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Mâncare de urzici cu usturoi
Bancul zilei: Forme de protest împotriva Rusiei
Lumea lu' Rotundu: Baronul de Ştiubieni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emidiunea din 21.03.2014
Peste 15.000 de persoane la mitingul PDL de la Cluj-Napoca
Primarul Emil Boc nu a participat
Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, cu recomandări, proiectul legii de revizuire a Constituţiei
Traian Băsescu, reprezentanţilor PMP: Nu puteţi sa fiti urmaşii mei dacă nu câştigaţi
asta înseamnă două cifre la europarlamentare
Crin Antonescu: Biroul Electoral Central se va raporta la sentinţa Înaltei Curţi
aşa că Mircea Diaconu nu va rezolva nimic
Serbia: Comunitatea maghiară din Voivodina verifică prin "patrule lingvistice" folosirea limbii ungare
Liviu Dragnea şi Constantin Niţă câştigă mai multă putere în Guvern
Cadastrul trece la Ministerul Dezvoltării, iar noul ministru al Energiei pierde
Traian Băsescu: Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării
Ucraina: Poliţia a găsit 42 de kg de aur si 4,8 milioane de dolari cash în casa fostului ministru al Energiei
Comisia Europeană nu va aproba programele operaţionale 2014-2020 legate de transport
fără un progres clar şi relevant al României în realizarea Masterplanului
Beizadeaua Titi şi porcăria bisericească
Ioan Rotundu
Botoşani: Şantajul baronului liberal de Ştiubieni
Ioan Rotundu
Alune americane
20 de misiuni ale pompierilor în ziua de 22 martie
Loto România: Numerele câştigătoare de la tragerea din 23.03.2014
John McCain l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler
Ministrul de externe ucrainean: Riscul de război intre Ucraina şi Rusia creşte
NATO avertizează asupra ameninţării ruseşti la adresa Republicii Moldova
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog