Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11375
De la 07 Ianuarie 2003
122871442
Editorial

Vrea Sorescu să fie un prefect jucător?

  • Ioan Rotundu
  • 29 February 2008, 23:00
Urmăresc de mai mult timp acţiunile prefectului Gheorghe Sorescu şi am constatat că are unele tendinţe de a subroga principiile democraţiei unor prerogative ale legii care nu-i aparţin ca şi competenţă. Cred că toate aceste mici gafe au fost comise dintr-un impuls politic primit din exteriorul conştiinţei sale profesionale, au fost determinate de nişte împrejurări şi evenimente asupra cărora n-a fost informat corect şi complet. Îmi place să cred că este aşa şi că nu vrea să-l copieze pe preşedintele Băsescu, adică să fie „un prefect jucător”.
Concret, la ce mă refer. O primă gafă cred că a comis-o atunci când s-a lăsat cuprins de val şi a cedat presiunilor muncitorilor de la fosta Filatură Flămânzi, care au reclamat că patronul turc i-ar fi fraierit cu nişte carduri bancare. Sub impulsul reclamaţiei muncitorilor, prefectul a format o comisie mixtă de control, pe care a trimis-o peste patronul de la Flămânzi, cică să-i controleze activitatea şi să rezolve doleanţele muncitorilor.
Cu privire la acest aspect trebuie să facem o paranteză şi să aducem în atenţie prevederile legii cu privire la proprietatea privată, căci societatea de la Flămânzi este una cu capital privat şi nu de stat. Au fost nevoie de 13 ani de lupte din partea societăţii civile şi a presiunilor exercitate de unele instituţii externe cu privire la drepturile omului şi apărarea proprietăţii private ca la revizuirea Constituţiei României să se alinieze vechile prevederi la cele europene prin statuarea la art. 44 al. 2 că „Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular.” În vechea constituţie era numai „ocrotită” fără a fi şi „garantată”.
Care este diferenţa? Este una esenţială. Prin garantarea proprietăţii private statul se obligă să nu facă imixtiuni în gestionarea ei, prin implicarea instituţiilor statului. În cazul de faţă, prefectul a încălcat faţă de patronul turc dreptul lui la gestionarea proprietăţii private. Iar ocrotirea acestei proprietăţi înseamnă că dacă muncitorii ar fi devenit violenţi faţă de patron, prefectul era obligat să ceară jandarmilor să-l ocrotească, pe el şi averea sa.
Aşadar, când prefectul a format acea comisie mixtă de control a gândit ca fost director de Finanţe şi nu ca prefect pus să garanteze aplicarea legii în litera şi spiritul ei. Am informaţii că decizia sa a fost mai mult partinică, generată de o presiune politică de a da satisfacţie unui partid anume, cu scop de câştig electoral.
Jenant a fost şi faptul că acea comisie s-a dus până la Flămânzi ca să afle că sediul social al firmei turcului este la Hârlău, în judeţul Iaşi, unde comisia n-avea competenţă de control. În opinia mea, prefectul era îndreptăţit să facă altceva. Să fi cerut organelor de poliţie şi procurorilor să ancheteze situaţia de la Flămânzi, iar dacă s-ar fi constatat comiterea de către patronul turc a unor ilegalităţi sau escrocherii faţă de proprii angajaţi, să fi fost trimis în faţa judecătorilor. Cred că ne ajunge cât a fost şi mai este încă umilită România la Tribunalul din Strasbourg, unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu mai pridideşte să ne sancţioneze pentru nerespectarea dreptului de proprietate.
Un alt aspect asupra căruia prefectul s-a pronunţat şi care aduce atingere principiilor democratice privind dreptul de a alege şi a fi ales se referă la faptul că „primarii nu cunosc legea”, făcând aluzie directă la faptul că unii primari au o pregătire profesională ce nu le-ar permite ocuparea unei astfel de funcţii. Să fim clari: primarul este exponentul politic al vrerii majorităţii unei comunităţi. Legea nu prevede restricţii de ordin profesional, nu îngrădeşte dreptul de a fi ales primar de o absolvire a unei şcoli anume. Nici nu poate fi condamnată acea comunitate care alege prin vot majoritar un primar absolvent a trei clase, cum a fost cel de la Vorniceni pentru legislatura 1996 – 2000.
Legea nu prevede astfel de îngrădiri nici pentru a deveni preşedintele României. Dacă societatea românească a vrut ca preşedintele ţării să fie un marinar, Băsescu a îndeplinit această vrere. Să ne amintim că preşedintele Poloniei a fost electricianul Lech Walesa. Şi, Slavă Domnului, i-a condus pe polonezi mult mai bine decât o face marinarul Băsescu cu românii.
Prefectul n-are voie să facă astfel de remarci, cum că, în privinţa cunoaşterii legii un primar este prost şi altul deştept. El trebuie să fie absolut neutru, detaşat emoţional, şi să-i privească pe primari ca aleşi ai comunităţii. Nerespectând primarul, înseamnă că nu respectă nici comunitatea care l-a ales, ceea ce este foarte grav pentru un prefect. Repet, înclin să cred că prefectul a căzut în aceste două capcane ce lezează democraţia în esenţa ei, din dorinţa de a rezolva operativ anumite probleme care i-au fost aduse la cunoştinţă, neprevăzând şi ce implicaţii sau consecinţe politice pot avea gesturile sale. Şi nu cred că vrea să fie un „prefect jucător” aidoma preşedintelui Băsescu. Asta ne-ar mai lipsi! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


De luni, chirurgii vor opera mai sigur şi mai eficient
Oprişanu repetă controlul la cabinetele stomatologice
Aparat performant la radiologie
Comentariul comentariilor (LXIII)
(Ioan Rotundu)
Comisarii de mediu vor sta mai mult prin birouri
Crede că a obţinut de la Preafericitul Daniel înfiinţarea Episcopiei Botoşani
A obţinut girul pedeliştilor pentru un nou mandat la Primăria Dorohoi
Câmpanu se „îmbată” cu ideea votului uninominal
Interes crescut pentru reabilitarea termică a blocurilor
Femeile pedeliste vor să ofere mărţişoare „oftalmologice”
Hărţile de risc, o necesitate pentru primarii botoşăneni
Au pus umărul la dezvoltarea zonei industriale şi acum îşi cer drepturile
Niţură îl avertizează pe prefect
Flutur a ieşit bine la controlul MIRA
Râvneşte la scaunul de primar al Săvenilor
N-a venit la Botoşani să se îmbogăţească
“Barbatii, un rau necesar”
Suntem ceea ce mâncăm
Elevii vor să-i însenineze pe bătrânii de la Leorda
Horoscop
Nedumerirea Negrului
Felicitare de Ziua femeii din partea societăţii Termica
Felicitare PNL Botoşani
Anunţ DJT
Program TELE’M Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog