Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9713
De la 07 Ianuarie 2003
122869780
Editorial

Ziua de ieri va intra în istorie cu cruce neagră

  • Ioan Rotundu
  • 21 March 2007, 23:00
Ieri, în viaţa politică a ţării s-au petrecut o serie de evenimente ce vor rămâne în istoria ţării însemnate cu cruce neagră. Fac această afirmaţie având în vedere că evenimentele consumate au adus mult rău naţiunii române şi ţării. Să le luăm în ordinea desfăşurării lor.
Mai întâi Curtea Constituţională şi-a dat verdictul cu privire la legalitatea comisiei înfiinţată de către Parlament pentru a verifica în ce măsură preşedintele Băsescu a încălcat sau nu Constituţia României. Iar verdictul a fost unul pozitiv, adică comisia este constituţional înfiinţată şi poate funcţiona în deplină legalitate. Imediat după ce s-a cunoscut soluţia Curţii Constituţionale, preşedintele comisiei de anchetă, Dan Voiculescu, a prezentat concluziile investigaţiilor efectuate. Precum în justiţia americană, preşedintele Băsescu a fost găsit vinovat de 19 cazuri de încălcare a Constituţiei, başca vreo trei de natură penală. Aşadar, potrivnicii preşedintelui au punctat de două ori împotriva acestuia, strângând şi mai mult laţul ce-i poate aduce suspendarea.
Din Palatul Cotroceni preşedintele Băsescu a dat o replică timidă. El a publicat o scrisoare în care şi-a prezentat concluziile la care a ajuns în urma consultării partidelor politice parlamentare. Mai întâi se impune o paranteză. Ce-a fost la Cotroceni, numai consultări politice nu se pot numi acele întâlniri. Mai ales dialogul dintre Dan Voiculescu, ca preşedinte al Partidului Conservator şi preşedintele Băsescu, în calitate de gazdă, dialog care poate umbri cu succes discuţiile de mahala. Vreme de 15 minute cei doi s-au tachinat cu privire la fostul lor statut de ofiţer de securitate, fără a mai ajunge şi la scopul întâlnirii: consultările politice. Oricum, ştie toată lumea că aceste consultări iniţiate de preşedinte s-au făcut în scop de imagine a sa şi nu pentru a se cunoaşte cu adevărat o realitate politică existentă, care a degenerat deja într-o criză politică. Dealtfel, preşedintele Băsescu avea soluţiile dinainte stabilite, întâlnirea fiind pretextul, umbrela politică, de a le face publice. Şi le-a făcut!
Ambele soluţii vizează provocarea alegerilor anticipate, dar nici una nu este de competenţa lui Băsescu de a lua decizia finală. O primă soluţie, premierul Tăriceanu este somat să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a cere un vot de încredere, fie în formula guvernamentală actuală, fie cu o propunere de un nou guvern. A doua soluţie este ca partidele politice să accepte alegerile anticipate. Cu siguranţă Tăriceanu nu va urma indicaţia preşedintelui Băsescu de a se înfăţişa Parlamentului, aşa cum este sau cu o formulă guvernamentală cosmetizată. În acest caz preşedintele va înghiţi în sec, pentru că n-are nici un instrument determinativ să-l oblige pe Tăriceanu să-i urmeze indicaţia. A doua soluţie, ca partidele politice să accepte alegerile anticipate, mi se pare iarăşi irealizabilă. Nu cred că actualii parlamentari vor accepta de bună voie să părăsească locurile călduţe şi bănoase, numai pentru a da satisfacţie cerinţei prezidenţiale. Într-o astfel de situaţie, preşedintele Băsescu şi avocatul său, PD-ul, vor trebui să găsească alte soluţii pentru a scăpa de Tăriceanu.
De partea cealaltă, Tăriceanu se bucură de o anumită simpatie parlamentară, chiar de un anume sprijin politic. Tot ieri, şi premierul l-a depunctat pe preşedinte, prin a-şi asuma interimatul la Externe. Este o lovitură puternică, ştiindu-se că preşedintele României are atribuţiuni directe în politica externă a ţării. Vrând-nevrând, va avea de stat faţă în faţă cu Tăriceanu. Apoi, Parlamentul va accelera procedura de suspendare a preşedintelui. Este foarte important cine va puncta de acum înainte. De-o va face Parlamentul şi-l va suspenda pe preşedinte înainte ca acesta să apuce a se răfui cu premierul, aşa cum am mai spus-o, va fi vai şi amar de preşedinte. De va reuşi preşedintele Băsescu să-l înlăture pe Tăriceanu din funcţia de premier şi să provoace alegeri anticipate, atunci, cel căruia îi vom plânge de milă va fi Tăriceanu.
Din toată această mascaradă se desprinde concluzia că avem o clasă politică care nici măcar în al 12-lea ceas nu vrea să-şi îndrepte atenţia către nevoile ţării, dorinţa de putere orbindu-le orice rază de lumină sau sclipire a raţiunii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (LVIII)
(Ioan Rotundu)
Lumea evreiască şi Israel V
Macaroane cu carne (Pastitada)
Nu citiţi, dacă postiţi!
Horoscop
Judecătorii vor fi cei chemaţi să acorde gradaţiile de merit
Foaia de observaţie va fi înlocuită cu traseul clinic
Braconieri piscicoli căutaţi de poliţie
Comă alcoolică pe seama unui pariu
Avem funcţionari care aplică legea mecanic, fără să gândească
Centrul de Permanenţă din Flămânzi în pragul desfiinţării
Lozneanu vrea să facă voluntariat pentru copiii cu sindromul down
Popescu vrea să refacă PNL-ul
Municipalitatea va putea demara lucrările de primăvară
Banii nesperaţi ce vin la bugetul local
Acţiuni sportive pentru copiii cu sindromul down
Popescu refuză posibilitatea ajungerii în fruntea DADR
Spitalul de la Flămânzi, punct de plecare al unui conflict politic
Infracţiuni economico-financiare depistate după o razie
Zi incendiară
Dulciuri furate de copii dintr-un bar
Debut – poezie şi proză semnate de Paul-Mircea Iordache
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog