Motivul pentru care unii oameni iubesc legumele, cum ar fi broccoliul, in timp ce altii il considera amar, desi majoritatea au aceleasi gene pentru receptorii de gust, a fost intotdeauna un mister.
Intr-un nou studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, oamenii de stiinta au descoperit veriga lipsa: nu este doar codul genetic al unei persoane care determina reactia acesteia la gustul amar de broccoli, dar si cum aceste gene sunt instruite sa construiasca receptorii de gust.
Cea mai studiata gena pentru receptorul de gust amar, TASR38, exista in doua tipuri. Persoanele care au un singur tip sunt fie foarte sensibili la gustul amar, fie nu reusesc sa il identifice daca este foarte puternic. Majoritatea oamenilor sunt la mijloc, avand cate un exemplar din fiecare tip.
Cu toate acestea, chiar si in grupul moderatilor care au aceleasi gene, sensibilitatea la gustul amar variaza destul de mult.
In cadrul studiului, 18 oameni, cu aceleasi gene pentru gustul amar, au evaluat nivelul de amaraciune al unor bauturi, inclusiv suc de broccoli si de morocv.
Cercetatorii au luat probe mici de tesut de la papilele gustative ale participantilor si au masurat cantitatea unei molecule din papilele gustative, care contine instructiuni pentru constructia receptorilor de gust amar.
Rezultatele au aratat o legatura directa dintre cantitatea moleculei studiate si evaluarea persoanelor cu privire la sucul de broccoli. Oamenii care au avut mai multe molecule au evaluat sucul ca fiind foarte amar.
Potrivit cercetatorilor, constatarile arata un nou nivel de complexitate in perceptia gustului si poate constitui fundamentul cercetarilor care vor sa determine motivul pentru care oamenii au preferinte alimentare diferite.
Agenţia de ştiri HotNews