Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4813
De la 07 Ianuarie 2003
122890462

Efectul votului in cazul Dan Sova

  • DNA solicita de la Senat toate actele privind cererile de retinere sau urmarire penala a senatorilor in anii 2014 si 2015
  • 15 April 2015, 23:00
DNA solicita Senatului toate actele intocmite de forul legislativ ca urmare a cererilor Directiei privind retinerea, arestarea sau urmarirea penala a unor senatori in perioada 2014-2015, in special cele ce il privesc pe Dan Sova.
“In vederea documentarii dosarului cu nr. de mai sus, va solicitam sa ne comunicati, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererii Directiei Nationale ANticoruptie pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015”, se scrie in solicitarea trimisa presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu si in care se face referire la dosarul ce-l priveste pe Dan Sova.
“Va solicitam sa ne comunicati, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, ca urmare a cererii Directiei Nationale Anticoruptie din data de 13.03.2015 adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan-Coman, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul 122/P/2012”, se cere in alta adresa adresata sefului Senatului.
Cererile nu sunt semnate de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ci de procurorul sef de secţie Constantin Claudiu Dumitrescu si de procurorul Uncheselu Jean.
"Sunt doua solicitari din partea DNA care practic formuleaza catre Senat o cerere de transmitere a inscrisurilor referitoare 1122/P/2012 si, asa cum e normal, o astfel de solicitare va intra in discutia Biroului Permanent, care probabil va cere un punct de vedere Comisiei Juridice”, a explicat Calin Popescu Tariceanu
"E o solicitare inedita pentru momentul de fata" dar, a adaugat presedintele Senatului, "nu exista nicio opreliste din punctul meu de vedere de a transmite aceste documente”.
Pe data de 25 martie, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a intrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra si 5 anulate, dar invocandu-se faptul ca nu a intrunit jumatate din numarul total al senatorilor, aceasta cerere a fost respinsa. Senatul a invocat lipsa cvorumului si nu a mai emis o hotarare, care sa poata fi ulterior atacata la Curtea Constitutionala. Or, CSM ar urma sa invoce tocmai absenta unei hotarari in cazul Sova si sa solicite Curtii sa oblige Senatul sa o redacteze, care hotatare ar putea ulterior sa fie atacata la randul ei la CCR.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova. Curtea a mai fost sesizata si de presedintele Klaus Iohannis, pe existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului.
Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Parchetul de pe langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.
Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a precizat ca hotararea care va fi adoptata si publicata in cazul lui Sova va putea fi atacata ulterior de cei care considera ca este nelegala sau neconstitutionala.
Calin Popescu Tariceanu a transmis, miercurea trecuta, ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale privind cazul Sova, adaugand ca "in cei 25 de ani de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotarari negative" si ca decizia Curtii schimba cutuma parlamentara.
Presedintele Senatului a propus, marti, o intalnire informala intre membrii Biroului Permanent al Senatului si membrii Consiliului Superior al Magistraturii "la care participantii sa exprime in mod liber si fara o ordine de zi prestabilita problemele cu care se confrunta in relatia bilaterala si in exercitarea atributiilor constitutionale intre cele doua institutii".

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Perişoare la cuptor
Militari din Republica Moldova, la exercitiul militar major ce va incepe joi in Romania
Radu Berceanu a proiectat si produs un avion ultrausor
Bancul zilei: Hoţul ghinionist
Cercetatorii au descoperit o potentiala cauza si un nou tratament pentru maladia Alzheimer
Daca in 60 zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu iti depui declaratiile privind taxele datorate, decizia se desfiinteaza
Ialomitianu: Ponta strecoara in Codul Fiscal o prevedere prin care fimele devin investigatori fiscali
Romanii cu averi mari au declarat Fiscului venituri obtinute in strainatate in valoare de 32 de milioane de euro
Alocatia pentru ingrijirea copiilor in Germania ar putea pica la Curtea Constitutionala
Ministerul Sanatatii pregateste o lege pentru vaccinare
Luna curăţeniei a devenit una mizeriei oraşului Botoşani
Ioan Rotundu
Scopul scuză mijloacele, nu-i aşa Andrei?
Ioan Rotundu
Gheorghe Stefan Pinalti, la iesirea din arest
Beciul domnesc te inmoaie, nu iesi tare de acolo / Nu mai fac politica in viata mea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog