Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6769
De la 07 Ianuarie 2003
122866836
Egidijus Vareikis, coraportor al CE:

„Voronin nu a avut 10 minute să se întâlnească cu noi”

  • 11 June 2009, 23:00
"Daca as fi fost in locul lor ( al opozitiei -n.r.), as fi procedat la fel. Opozitia nu putea sa activeze intr-un parlament, dupa ce a acuzat ca acesta a fost constituit in urma unor alegeri fraudate" Declaraţia aparţine lui Egidijus VAREIKIS, co-raportorul pentru Republica Moldova al Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, lansată ieri 10 iunie, la Chişinău, transmite Romanian Global News.
Parlamentarii francez, Josette Durrieu, si lituanian, Egidijus Vareikis, co-raportori pentru Republica Moldova din partea Comisiei de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) atrag atentia asupra necesitatii imbunatatirii cadrului electoral.
Cei doi oficiali au efectuat, miercuri, o vizita de o zi la Chisinau, in cadrul careia au examinat situatia de dupa scrutinul parlamentar din 5 aprilie si protestele anticomuniste ce au urmat acestuia, dar si in contextul anuntatelor alegeri legislative anticipate.
Oficialii s-au întâlnit atât cu liderii celor 3 partide din opoziţie, cu doi deţinuţi, cu procurorul general şi cu doi reprezentanţi ai Partidul Comuniştilor: Grigore Petrenco şi Vladimir Ţurcanu. „Am vrut să ne întâlnim şi cu Vladmir Voronin. Dacă Voronin nu a găsit 10 min. să se întâlnească cu noi, înseamnă că nu are nimic de spus sau nu are o viziune anumită. Eu interpretez ca pe un semn negativ", a mărturisit Egidijus VAREIKIS.
Cu privire la deţinuţii de după evenimentele din 7 aprilie, oficialii europeni au spus că s-au întâlnit cu Gabriel Stati şi Aurel Marinescu. Potrivit lor, concluziile nu sunt dintre cele mai pozitive. „Noi le-am vorbit despre faptul cum trebuie tratate urmările de după proteste. Promitem că vom fi observatori vigilenţi", a menţionat Josette DURRIEU.
Campania electorala va demara foarte rapid, iar alegerile vor avea loc, cel mai probabil, la sfarsitul lunii iulie. Problema majora in acest context este accesul tuturor actorilor politici la televiziunea publica, a declarat Durrieu, in cadrul unei conferintei de presa de ieri de la Chisinau. In Republica Moldova exista foarte putine ziare, de aceea televiziunea este principala sursa de informare a subliniat parlamentul francez.
Durrieu s-a referit si la faptul ca autoritatile de la Chisinau nu au tinut cont de recomandarile institutiilor europene in vederea reducerii pragului electoral de la 6% la 4% si acceptarea blocurilor electorale, mentionand ca adoptarea unei astfel de masuri ar fi fost benefica democratiei din aceasta tara.
Nu este un lucru pozitiv faptul ca autoritatile nu s-au conformat acestor recomandari, a intarit, la randul sau, Egidijus Vareikis, adaugand ca aceasta "conteaza foarte mult pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova". Cu toatea acestea, el a admis ca, pana la viitoarele alegeri, regulile de joc nu vor fi schimbate. "Am solicitat de mai multe ori: Nu transformati Republica Moldova intr-o tara a unui singur partid!", a aratat acesta, subliniind ca scrutinul legislativ ce va avea loc in R.Moldova va fi sub o atentie mai sporita a comunitatii internationale.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românii din Italia sunt făcuţi ţigani pe actele de identitate italiene
Leontina Ionescu a fost aleasă consilier local la Marcellina
Eminescu a fost comemorat ieri la Jula
Comentariul comentariilor LXLVI
(Ioan Rotundu)
Victoria PDL-ului la Flămânzi certifică popularitatea primarului Pitorac
Drumurile din Frumuşica se vor uni într-o mare şosea care va duce la Mănăstirea Balş
Ne încurcă o lege. Nu-i nimic, o modificăm!
S-au întors cu geamantanele pline de la Paris
Horoscop
Nedumerirea lui Adam
Dacă apelaţi la serviciile sale, vă scoate din belea
Merlin reînvie magia la Pro Tv
A cântat în premieră alături de mama sa
Deputaţii români, cu cheltuielile la vedere
Săli chirurgicale modernizate prost
Va mânca lupul oile?
Salariaţii Protecţiei Copilului au tulburat liniştea Guvernului Boc
Autorităţile pledează pentru autonomia unităţilor administrativ teritoriale
Primarii sunt invitaţi să îşi pună centrale ecologice
Ţâbuleac a cârpit bugetul Protecţiei Copilului pentru încă o lună
întreţinerea drumurilor s-au dus pe salariile acestor angajaţi
Probleme grave între liberali
Ioan Rotundu
Pandemie de gripă, declarată oficial de OMS
Liderul de sindicat din Învăţământ suflă în iaurtul fondurilor pentru concediu
după ce s-a fript cu ciorba majorării salariilor
Ciofu T. Tamara vrea să ne trateze la domiciliu, dar pe banii noştri
Bani mai mulţi pentru Pilonul II al sistemului de pensii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog