Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23425
De la 07 Ianuarie 2003
122909074

Emil Boc, Ilie Sarbu, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Vasile Puscas, vizati de un nou dosar DNA

  • 28 April 2016, 23:00
Procurorii DNA au disjuns dosarul in care a fost trimis in judecata omul de afaceri Ioan Nicolae, fiind investigate posibile fapte de coruptie, vizand fosti inalti demnitari, printre care Emil Boc, Gheorghe Pogea, Adriean Videanu, Ilie Sarbu si Vasile Puscas, scrie Mediafax.
Potrivit procurorilor, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae ar fi incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro, fapte pentru care a fost trimis in judecata.
In rechizitoriul prin care Ioan Niculae a fost trimis in judecata, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei "in cazul ministrilor si a altor functionari publici sau demnitari, precum si altor persoane, implicati in circuitul proiectului de HG sau in demersurile pentru sustinerea actului normativ privind acordarea de subventii la achizitia de ingrasaminte din productia interna, act normativ care ar fi fost profitabil pentru afacerile grupului Interagro si i-ar fi adus venituri lui Ioan Niculae de cateva sute de milioane de euro".
DNA mentioneaza ca pe parcusul urmaririi penale au rezultat date potrivit carora "anumiti ministri, din cadrul Guvernului, au sustinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, si ar fi produs prejudicii evidente Romaniei, atat pe plan european, cat si bugetului de stat. Printre acesti ministri, actele de urmarire penala ( din dosarul lui I. Niculae-n.r.) i-au evidentiat pe Emil Boc - prim ministru, Pogea Gheorghe - ministru al Finantelor Publice si Videanu Adrian - ministrul Economiei, care a exercitat asupra secretarului de stat Harbuz Liviu, fie anumite forme de presiuni, fie demersuri de persuadare, pentru ca acesta sa gaseasca solutii pentru promovarea si adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro", arata DNA in documentul citat.
Procurorii sustin ca au date si despre Vasile Puscas, ministrul Integrarii Europene la acel moment, mentionat de Ioan Niculae si Bunea Stancu ca fiind unul dintre demnitarii care au sustinut interesele lui Ioan Niculae.
Un alt ministru intrat in vizorul DNA este Ilie Sarbu, ministru al Agriculturii la momentul respectiv, in legatura cu care, spun procurorii, "au rezultat date in privinta unei posibile implicari infractionale, atata timp cat acest ministru, in ciuda opozitiei functionarilor publici din minister, cat si a inaltilor functionari reprezentanti ai Romaniei pe langa Comisia Europeana, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae si a transmis respectivul document pe circuit in vederea avizarii. Mai mult, in privinta lui Ilie Sarbu au rezultat date concrete ca s-ar fi intalnit cu patronul Interagro si ca ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alti politicieni si demnitari (ex. Mircea Geoana, Gheorghe Bunea Stancu)".
"Un alt aspect rezultat in timpul urmarii penale se refera la posibila implicare si a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe ministrii si functionarii din institutiile publice sa promoveze si sa adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe patronul Interagro", unul dintre cei nominalizati fiind Mircea Geoana, presedinte al PSD si al Senatului la acel moment "dar si alti politicieni si demnitari, nominalizati nu prin nume, ci prin functie, de exemplu.: "presedintele" - posibila referire la contactarea acestuia de catre patronul Ioan Niculae in contextul in care, chiar ministrul Ilie Sarbu confirma ca a fost abordat de la Presedintia Romaniei in acest scop", explica DNA in rechizitoriu.
Astfel, in cauza disjunsa, referitoare la demnitari, ministri si functionari, precum si persoane din anturajul acestora, cercetarile sunt continuate pentru fapte de luare si dare de mita, cumparare si trafic de influenta, abuz in serviciu in forma tentativei cu scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influentei si autoritatii unor persoane ce detineau functii in partide politice pentru a obtine foloase necuvenite pentru altul.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prognoza meteo pana duminica
Deputatii francezi invita Guvernul de la Paris sa ridice sanctiunile economice asupra Rusiei
Scandalul dezinfectantelor diluate folosite in spitale:
Hexi Pharma anunta ca a oprit productia in fabrica si ca va colabora cu autoritatile
Primul incident electoral la Sibiu.
PSD acuza PNL ca a sustras listele cu semnaturi
Proteste masive in Franta impotriva reformei legislatiei muncii:
Peste 120 de manifestanti retinuti si 24 de politisti raniti
Asocierile in participatiune in Noul Cod Fiscal
Venezuela nu mai are bani pentru a plati tiparirea de bancnote
Candidatura lui Piedone, respinsa definitiv de justitie
PROGRAM DE CIRCULAŢIE A TRAMVAIELOR ÎN PERIOADA
30.04.2016 – 04.05.2016
Botoşani: Sfaturi pentru un Paşte fără incendii
Bancul zilei: Dorinţa unui preot înainte de moarte
Reţeta zilei: Friptură de miel de Paşti
Horoscopul zilei de 29.04.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog