Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25161
De la 07 Ianuarie 2003
122885228

Eminescu, apărat de „elogiile” impostorilor

  • Ioan Rotundu
  • 15 August 2014, 23:00
În urma protestelor publice a mai multor botoşăneni ce ţin la prestigiul valorilor umane culturale şi ştiinţifice pe care judeţul nostru l-ea dat României şi lumii, Florin Ţurcanu a renunţat în a-i mai acorda poetului Mihai Eminescu titlul post-mortem de „cetăţean de onoare a judeţului Botoşani”.
Faptul că na luat seamă la aceste proteste mă face să cred că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani Florin Ţurcanu mai are o brumă de respect pentru aceste valori ale noastre, ceea ce îl umanizează dar nu-l şi poate ierta de păcatul – sacrilegiu-atentat comis la adresa personalităţii marelui poet.
Mă număr printre cei care au luat atitudine fermă de condamnare a gestului preşedintelui Ţurcanu de a-l declara pe poet „cetăţean de onoare” post-mortem, exprimându-mi opinia că poetul nu poate fi extras din universalitatea culturală a lumii, loc pe care şi l-a câştigat într-un mod prestigios prin creaţiile sale poetice, pentru a foi pus alături de o serie de personaje care nu înseamnă nimic pe lângă acest titan al poeziei româneşti, cunoscut şi ca un publicist virulent, spaimă a politicienilor din vremurile sale de la care se pare că i s-a tras şi moartea.
Opinia mea şi a altor botoşăneni ce au un cuvânt de spus în apărarea culturii noastre autentice a demonstrat că abuzurile impostorilor pot fi curmate din faşă, dacă o astfel de atitudine a societăţii civile este exprimată cu hotărâre şi fermitate.
Pasul înapoi făcut de Florin Ţurcanu, poate şi datorită sfaturilor primite de la cei din preajma sa, mai atenţi la imaginea publică a instituţiei Consiliului judeţean şi a celor care se află în fruntea sa, este o izbândă a puţinilor botoşăneni care nu se lasă intimidaţi de puterea politică a acestor impostori ajunşi în nfruntea judeţului prin fraude morale şi grave atentate la valoarea personalităţilor judeţului care de-a lungul timpului au construit cu efort intelectual şi migală profesională imaginea de care azi Botoşanii se bucură în plan naţional.
Eminescu nu poate fi coborât dintre aştri pentru a i se acorda un titlu onorific de duzină, propunere venită din partea unei persoane şi mai de duzină. Eminescu este atât de mare în dimensiunea valorică a creaţiilor sale încât cultura universală l-a acceptat în rândurile sale fără a-i contesta vreodată acest drept de care puţini români se bucură.
Eminescu este pentru români un Dumnezeu, este sfinţenia sufletului românesc, este sublimul naţiei, este perfecţiunea spiritului nostru. Lui Dumnezeu credincioşii nu-i pot acorda titluri şi onoruri, deci nici lui Eminescu! Eminescu a ridicat temple virtuţii culturale româneşti şi a aruncat în tenebrele istoriei tot ceea ce era nonvaloare.
Eminescu este nemurirea noastră, a românilor, după cum spune poetul moldovean Grigore Vieru în versurile cântate de regretaţii soţi Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Ţurcanu voia să-l coboare pe Eminescu printre muritori, acordându-i o hârtie şi un titlu fără însemnătate, o încercare de terfelire a memoriei poetului dar şi a imaginii culturii naţionale oprită la timp de nişte voci puţine dar puternice.
9.01.2013

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bani ai, educaţie nu!
Termica - un autoturism cu mai multe volane
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Viaţă de caloriferist
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog