Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6909
De la 07 Ianuarie 2003
122866976

Este omul stăpânul universului?

  • 4 May 2010, 23:00
In ultimele zile, am avut nenumarate discutii in jurul eutanasierii cainilor vagabonzi. Unii sustin initiativa, altii sunt impotriva. Sondajele releva ca majoritatea oamenilor aleg calea de mijloc, eutanasierea cainilor bolnavi si agresivi, fara insa a sti despre ce boli e vorba aici si ce inseamna agresivitate. Avem inca o data o discutie de forma, dar fara fond. Pentru ca prima intrebare ce trebuie pusa la o asemenea discutie trebuie sa fie una de principiu: au si celelalte fiinte, in afara de om, drepturile lor sau nu?
Este un lucru deja obisnuit pentru noi sa facem ce dorim pe planeta “noastra”. Ne extindem, iar in momentul in care o alta specie se intersecteaza cu planurile noastre, “rezolvam problema”. La inceput o faceam pentru supravietuire. Vanam si cresteam animale si le omoram pentru hrana.Mai apoi, pentru o recolta mai buna, extreminam paduri, plante si animale. Transformam natura, eram in razboi cu toate animalele ce incercau sa ia hrana de pe “pamanturile noastre”, de la rozatoare la pasari sau la mistreti. Nu am uitat sa protejam si animalele crescute pentru hrana. Si am intrat in “razboi” cu lupii, vulpile, ursii, leii, tigrii si rechinii. Pentru ca era nevoie de hrana. Pana la urma, asa se intampla si in natura. Se duce o lupta pentru hrana si supravietuire.
A urmat goana dupa profit. Am inceput sa pescuim din ce in ce mai mult, sa distrugem habitate pentru ulei, aur si alte resurse importante. Am inceput sa “optimizam” si sa “modernizam” cresterea animalelor, ca sa putem face din ce in ce mai multa hrana pe o intindere cat mai mica si intr-un timp cat mai scurt.
Dupa aceea am inceput sa omoram animale pentru ca ne perturbau confortul. Asa e cu populatia din ce in ce mai mare de ciori din anumite orase sau cu cainii vagabonzi. Intr-un final, am inceput sa omoram animale din plictiseala. Pai ce sa faca un milionar ca Tiriac daca se plictiseste? Sa citeasca? Sa plimbe catelul in parc? Neah. Mai bine impusca mii de mistreti cu prietenii intr-un week-end. Sau ce sa faca un dictator atotputernic daca n-are chef sa mai tortureze poporul? Mai bine omoara animale cu mitraliera. Ca doar tot ce e prin padurile “noastre” sau pe planeta “noastra” e al “nostru”. Si putem sa decidem cine traieste si cine moare. Cine are drepturi si cine nu.
Abia in ultimii cativa ani iti trebuie o justificare sau un motiv ca sa omori un animal. Si de obicei doar daca animalul nu este in proprietatea nimanui sau nu foloseste nimanui. Dar nici asta nu e o problema. Ca poti sa iei permis, care iti da dreptul sa omori animale din padure. Deci cativa oameni decid ce o sa omori tu la vanatoare. Nici sa omori sau sa torturezi un animal fara stapan nu e foarte posibil, ca vei fi luat la intrebari.
Si apare din cand in cand o discutie. Ca avem prea multe pasari, caini, rozatoare sau orice altceva ce ne deranjeaza. Noi, cei din Bucuresti, vorbim de caini vagabonzi, alte orase de prin sud vorbesc de pisici vagaboande, iar altii de prin tari exotice vorbesc de maimute. Intodeauna vorbim de solutii, niciodata de cauze. Ca nu din natura au venit cainii sau pisicile, ci din locuintele si gospodariile noastre. Le-am ignorat cativa ani, nu ne-am gandit ca s-ar putea sa contituie o problema, iar azi stam fara idei in fata situatiei formate. Si nu vor disparea, chiar daca le organizam din cand in cand o exterminare in masa. Asa cum nici maimutele nu s-au mutat in orase, orasele s-au mutat la ele.
E foarte corect sa vorbim despre aceste probleme. Insa trebuie sa luam discutiile in ordine. Prima intrebare ar trebui sa fie: au animalele drepturi fundamentale? De exemplu, dreptul de a nu fi torturate sau omorate fara motiv si alte drepturi despre care credem ca sunt de bun simt. Ne plangem cu totii cand vine vorba de caini vagabonzi, de pisici sau de cai. Ne enervam cand vedem filmulete despre cum se produce hrana noastra, insa nu ne gandim ca si noi suntem partasi la aceste “standarde” industriale. Pentru ca vrem sa mancam bine, mult si ieftin, dar fara sa stim de unde vine mancarea si cine ce pret a platit pentru ea. Vorbim despre drepturile cainilor vagabonzi, insa niciodata nu vorbim despre drepturile gainilor.
Nu vreau sa par ca un activist tipic, care vrea sa salveze focile, balenele, caii si pisicile. Dar cred ca o rezolvare reala a problemelor ar trebui sa porneasca de la o discutie pe principii. Urmata de una pentru delimitarea si definirea a responsabilitatilor. Altfel, problema nu va fi rezolvata niciodata. Decat pentru perioade scurte si fara conceptie, cu riscul ca aceelasi probleme sa reapara periodic.
E paradoxal sa nu facem nimic cu stapanii care arunca animalele de companie pe strada, dar sa avem o problema cu cei care le dau cate ceva din mila. Sau sa dorim eutanasierea cainilor in continuare, dar sa putem sa le hranim in continuare pe cele care ne scapa.
O dezbatere generala pe aceste principii nu ne-ar ajuta neaparat sa gasim toate solutiile sau sa reinventam roata. Dar macar am sti de unde plecam si care sunt regulile jocului. In acest moment, haosul e total. Si in capul nostru, si in capul politicienilor, si in actiunile de “solutionare”.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tatăl nostru - varianta informatică
Comunicat de presă – Casa sindicatelor
Gânduri la mormântul unui ostaş ne-recunoscut
L-a salvat pe Băsescu de la încătuşare în „Dosarul Flota”
Persoanele în stare de ebrietate, obligate să-şi plătească asistenţa medicală
Cianura pe masa europarlamentarilor. Interzicere sau exploatare?
Cupoanele de creşă propuse de Teo Trandafir
aprobate în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor
E posibil să călătorim în timp
Diferenţa dintre net şi brut sau cu cât plătim statul
Ziua de 24 ianuarie va fi zi nelucratoare
O mama a salvat trei vieţi, cu preţul uneia deja pierdute: a fiului ei
Funcţionarii publici au renunţat la greva generală
Reporter incognito prin bănci
"Am un credit şi un depozit la o bancă grecească. Să mi le mut, Doamnă?"
Judecătoarea care a decis arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu solicită pensionarea
Hackerii români au hăcuit ziarele italiene La Stampa şi Corriere
Românul şi mica toleranţă
Comunicat de presă AJOFM
Serbare câmpenească la Dorohoi
La Mihai Viteazu există o fermă după model franţuzesc
Euro ar putea dispărea, dacă Europa nu-şi rezolvă problemele
Chermeză de pomină la Memorialul Ipoteşti
Tentativă furt din locuinţă –la Vârfu Cîmpului
Condamnaţi şi liberi
Mere pentru şcolarii botoşăneni aduse din afara judeţului
Trei aspiranţi la şefia Şcolii Populare de Artă Botoşani
Se pregătesc să părăsească corabia PDL
Ioan Rotundu
Profesorii vor plată pentru orele de corectură a lucrărilor elevilor
DSV-ul va da iama printre producătorii care vând lactate în piaţă
Alcoolismul scoate în prim plan medicii cu gândire inumană
Temeri ale părinţilor cu copii de grădiniţă şi preşcolari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog