Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5891
De la 07 Ianuarie 2003
122891540

Estimări alarmiste: Următoarea criză va fi cea alimentară

  • 27 March 2009, 23:00
Dupa criza financiara si recesiunea economica, urmatoarea criza ce va lovi Romania va fi cea alimentara, estimeaza expertii in domeniu. In conditiile in care 70% din consumul autohton este asigurat din importuri, prabusirea acestora ar putea aduce "cea mai mare criza alimentara din istoria recenta a Romaniei".
Tonul general este alarmist. De la jucatorii din agricultura si pana la presedintele tarii, cu totii sustin ca ne asteapta vremuri grele. In conditiile in care consumul alimentar al Romaniei este asigurat intr-o proportie covarsitoare din import, daca marii jucatori din domeniu vor considera ca afacerile din Romania nu mai sunt rentabile, avand in vedere, de pilda, cursul de schimb sau scaderea consumului, specialistii spun ca ne-am putea trezi intr-o situatie dificila.
"Este pusa in pericol securitatea alimentara a tarii, in acest moment. In conditiile in care marile grupuri agricole internationale se zbat sa supravietuiasca crizei, ne-am putea trezi fara importuri, sau cu unele extrem de scumpe", a declarat presedintele Agrostar, Stefan Niculae. "In acest caz, ar trebui sa putem asigura necesarul alimentar din productia proprie. Numai ca agricultura noastra este in faliment, iar producatorii autohtoni isi aduc materia prima tot din import", a explicat Niculae.
Presedintele TCE 3 Brazi, Culita Tarata, unul dintre cei mai mari jucatori din agricultura romaneasca, spune ca situatia este cu adevarat alarmanta si ca, fara o implicare activa a statului, agricultura va ajunge in faliment.
Patronul de la Interagro, Ioan Niculae, a trecut deja la fapte. A decis ca pana luni sa isi inchida toate cele 6 combinate chimice pe care le controleaza, pentru ca, in conditiile in care guvernul nu s-a tinut de cuvant si nu a platit subventiile pentru agricultori (400 lei/ha pentru culturile de toamna - n.r.), acestia nu au cu ce sa cumpere ingrasaminte. Efectul - culturile agricole se anunta a fi mici si de proasta calitate.
"Trebuie sa inchid, din nou, pentru ca nu mai pot sa produc pe stoc, asteptand ca statul sa inteleaga ca avem nevoie de agricultura si ca, in contextul crizei, daca nu sprijini sectorul agricol autohton, Romania risca in aceasta vara sa se confrunte cu cea mai grava criza alimentara din istoria sa recenta", a declarat Niculae, pentru DailyBusiness.ro.
Avertismentul omului de afaceri este sustinut si de federatiile patronale de profil, care au sesizat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
"Romania risca sa intre intr-o criza alimentara fara precedent deoarece doar aproximativ 10% din suprafata arabila a fost tratata cu ingrasamant", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Nitrofosfor, Marian Mirea.
"Este inadmisibil ca Romania, a doua tara ca resurse agricole ca suprafete agricole la mia de locuitor dupa Franta din Europa, sa fie in situatia de a importa 70% din produsele alimentare din acest moment si sa riste sa importe o cantitate de produse mult mai mare in toamna", afirma si presedintele Uniunii Generale a Industriasilor, Ioan Cezar Coraci.
In prezent, in Romania se cultiva doar jumatate din suprafata agricola a Romaniei, de peste 9 milioane de hectare. Potrivit jucatorilor din domeniu, in ultimul an, peste 30% dintre cei 1,2 milioane de fermieri au renuntat la afaceri, lansandu-si terenurile necultivate, din cauza lipsei banilor si pentru ca nu au avut unde sa isi vanda productia, fie ca e vorba de grau, legume sau fructe.
Reacţia autorităţilor rămâne la nivel de promisiuni
Daca anul trecut, cresterea economica a Romaniei de peste 8% s-a bazat intr-o proportie importanta pe agricultura, pe fondul recoltei de cereale foarte bune, odata cu declansarea crizei, s-ar putea ca in acest an situatia sa se schimbe radical, iar agricultura chiar sa traga in jos economia romaneasca, spune analistul economic Mircea Cosea.
"Avem in continuare o agricultura ale carei performante depind in proportie covarsitoare de conditiile meteo, iar statul ia masuri de sprijin doar pe hartie", a declarat Cosea.
O realitate cunoscuta si acceptata inclusiv de presedintele tarii, Traian Basescu, care, acum doua zile, tragea un nou semnal de alarma in aceasta privinta - agricultura este pe marginea prapastiei.
Traian Basescu a subliniat ca anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant, in conditiile in care Romania are circa 4 milioane de hectare de teren ecologic, o adevarata "comoara" ce poate genera alimente ecologice, extrem de cautate pe pietele internationale.
El a declarat ca va cere guvernul sa elaboreze o politica agricola coerenta, care sa se sprijine mai ales pe banii europeni.
"Exista un credit de 90 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru refacerea sistemelor de irigatie, din care, in cinci ani, s-au folosit doar 10 milioane. Ar trebui gasite solutii imediate, voi discuta foarte repede cu Guvernul, ne trebuie o banca specializata pe agricultura, nu se poate ca o banca care finanteaza blocuri sa finanteze si agricultori, sa vedem ce putem face cu CEC-ul, este singura pe care o putem gestiona astfel", a punctat presedintele.
Specialistii spun ca, dincolo de creditarea agriculturii, care este fundamentala, este nevoie de o strategie pe termen lung care sa influenteze intreg lantul alimentar, de la productie, la prelucrare si comericializare. "Avem un potential agricol urias, dar nu stim sa il folosim. Sau poate ca nu suntem interesati sa facem asta, avand in vedere influenta importatorilor de produse agricole", spune Culita Tarata.
"Va garantez ca o reforma reala in domeniu ar putea aduce, numai din prisma fiscalizarii sectorului, intre 8 si 10 miliarde de euro anual, bani care acum se pierd din cauza agriculturii subterane", a declarat omul de afaceri.
"Este, in primul rand, o problema de management", explica presedintele Agrostar, Stefan Niculae. "Guvernul nu face nici cele mai elementare lucruri, cum ar fi incurajarea asocierii in domeniul agricol, in conditiile in care suprafata agricola a Romaniei este extrem de faramitata", a spus specialistul. "Trebuie o strategie care sa creeze o concurenta reala in domeniu, sa sprijine producatorii romani, sa elimine monopolul pe pret, impus de supermarketuri si sa conduca, in cele din urma la scaderea importurilor si cresterea productiei autohtone. Fara o strategie coerenta, vom fi in continuare dependenti de interesele strainilor, la fel cum suntem in sistemul bancar etc.. ", a mai spus Niculae. Ce spun reprezentantii Ministerului Agriculturii? In esenta, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, promit ca ii va ajuta pe producatori, ca va controla sistemul de distributie si procesare si ca guvernul ii va sprijini pe agricultori sa acceseze fonduri europene si sa ia credite. Sarbu a schimbat conducerea unor institutii din subordine, insa plata subventiilor pentru culturile de toamna s-a amanat, din nou. In rest, spun reprezentantii industriei, planurile de reforma sunt inca pe hartie.
Criza alimentara, o problemă internaţională
Pericolul unei crize alimentare nu afecteaza doar Romania, este unul ce starneste fiori in toata lumea. Cresterea populatiei si schimbarea obiceiurilor de consum la nivel global au secatuit rezervele agricole, iar preturile alimentelor au explodat, pe fondul cresterii cererii si scaderii productiei. "Asiaticii nu mai mananca doar orez, in SUA cartoful nu mai este cel mai consumat aliment, iar carnea de porc se vinde acum si in tari in care, in trecut, consumul ei era considerat o blasfemie", spune expertul agricol Calin Tararache.
In plus globalizarea a facut ca pietele alimentare sa ajunga sa fie controlate de un numar restrans de retaileri globali, spun specialistii, ce actioneaza dupa propriile interese, care pot sau nu sa coincida cu cele ale populatiei.
Iar cel mai bun exemplu, in acest sens, este chiar piata europeana. Potrivit unui raport al Parlamentului European, dat publicatii miercuri, piata alimentara din UE a ajuns sa fie controlata de marii operatori de retail, iar acest monopol zdruncina din temelii securitatea alimentara a continentului.
Unul dintre raportorii PE, Katerina Batzeli a explicat faptul ca, in conditiile in care controleaza distributia produselor alimentare, marii retaileri controleaza producatorii agricoli.
Iar efectele se simt, mai ales, in preturi. "Preturile platite de consumatorii europeni sunt in medie de cinci ori mai mari decat preturile de producator, pentru a ajunge chiar pana la 30 de ori in cazul painii, agricultorii primind in general circa 8% din pretul cu amanuntul final".
In aceste conditii, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere statelor membre sa ia masuri pentru sustinerea agriculturii si a producatorilor nationali, practicele monopoliste din prezent putand determina o puternica criza alimentara.
Deputatii europeni au mai propus crearea unui sistem european de monitorizare a pietei, pentru a elimina speculantiile cu alimente.
(O analiza a DailyBusiness.ro. preluata de Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un veteran român-canadian a trecut la cele veşnice
91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Citatul sfinţirii Bisericii „Sfântu Gheorghe” a fost scos din nou la lumină
PROGRAM TELE'M SÂMBĂTĂ 28 Martie
Horoscop
Aloooo!
Soluţie japoneză anti-radar
Comentariul comentariilor XLVIII
(Ioan Rotundu)
Memoria Elenei Băsescu şchioapătă
Tadici şi Băsescu se duc la expoziţie şi meci
la cei 300.000 de romani din Timoc când vor merge?
Apel pentru condamnarea Pactului Hitler-Stalin
se cere înfiinţarea Comisiei prezidenţiale pentru analiza consecinţelor Pactului Hitler-Stalin
Italia să ceară scuze României pentru linşajul mediatic la adresa cetăţenilor români
Români care ne fac cinste
Ziua de naştere a Principesei Margareta a României sărbătorită cu fast la Bucureşti
Încercare de puci în PNL Botoşani
comunicat de presă
Colegiul „A.T. LAURIAN” participă la „ORA PĂMÂNTULUI”
Chifteluţe de post
Voronenii pun iarăşi de-un protest
Dimensiunea scandalului din PNL Botoşani
liberalul Ţurcanu îl pune la zid pe senatorul Câmpanu
Lobby pentru relansarea Festivalului Usturoiului de la Copălău
Câmpanu nu a vrut să stea cu fundul în două luntrii
Peremiştii răi de plată s-au refugiat în PDL
Florile de pe morminte fac cu ochiul!
Apel liberal la unitate
Pact naţional pentru autonomie locală
Numai două comune din judeţ nu au medici de familie
Szente nu mai vrea să fie directorul Maternităţii
Anchetă a IŞJ privind un film postat pe Internet
OJPC a înăsprit controalele
Românul şi eliberarea de primăvară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog