Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22299
De la 07 Ianuarie 2003
122907948
Eurostat:

Romania a avut cea mai mar crestere economica procentuala din UE in primul trimestru 2017

  • 16 May 2017, 23:00
Romania a avut cea mai mare crestere economica procentuala din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2017: 5,6% fata de primul trimestru al anului 2016 si 1,7% fata de trimestrul IV al anului 2016, pe serie ajustata sezonier, conform datelor prezentate, marti, de Biroul european de statistica Eurostat.
In ansamblu, economia Uniunii Europene a crescut in trimestrul I al anului 2017 cu 2% fata de acelasi trimestru din 2016 si cu 0,5% fata de trimestrul IV al anului 2016. In zona euro, cresterile au fost de 1,7%, respectiv 0,5%.
Datele Eurostat au la baza informatiile raportate de agentiile nationale de statistica ale statelor membre.
Avansul economiei romanesti pe primele 3 luni a fost de 5.7%, a anuntat luni Institutul National de Statistica.
Potrivit metodologiei actuale aplicate de INS, exista trei versiuni ale seriei PIB pentru fiecare trimestru: "date semnal", publicata aproximativ la 45 zile dupa incheierea trimestrului, "date provizorii I",publicata la 70 zile dupa incheierea trimestrului, si "date provizorii II", disponibila dupa circa 100 de zile. Proiectiile expertilor FMI indica faptul ca Romania ar urma sa aiba in acest an o crestere economica de 4,2% din PIB, in timp ce Guvernul mizeaza pe un avans economic de 5.2%.
Datele anuntate marti de INS sunt mult peste estimarile analistilor pietei, inclusiv peste asteptarile BNR, care miza pe o incetinire a ritmului de crestere in acest prim trimestru din 2017.
Guvernul si-a fundamentat bugetul pe anul 2017 pe o crestere economica de 5,2%, conform estiarilor Comisiei Nationale de prognoza, pe care executivul continua sa le sustina.
In ansamblu, pe intregul an 2017, Comisia Europeana nu se asteapta insa la o crestere atat de mare pentru Romania si avertizeaza asupra presiunii cheltuielilor bugetare cu salariile si asupra relaxarii fiscale.
Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 4,3% in anul 2017, sub previziunea de 5,2% pe care Guvernul a fundamentat bugetul pe anul 2017, iar deficitul bugetar ar urma sa sara de limita de 3%, conform Prognozei de primavara prezentate joia trecuta de Comisia Europeana. Executivul comunitar atrage atentia asupra efectelor legii unitare de salarizare in sectorul public, care prezinta un risc semnificativ asupra economiei Romaniei.
Astfel, Comisia Europeana si-a inrautatit usor prognoza de crestere pentru Romania, de la 4,4% in februarie la 4,3% acum. In schimb, estimarea deficitului bugetar ceva mai buna: 3,5% din produsul intern brut in anul 2017, fata de 3,6% in prognoza emisa in februarie, dar oricum peste limita de 3% peste care Uniunea Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv si oricum peste tinta asumata de guvernul Grindeanu la constituirea bugetului de stat pe anul 2017, de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash. In 2018, deficitul ar urma sa se adanceasca la 3,7% din PIB, din cauza legii unitare de salarizare a bugetarilor.
"Proiectul legii de salarizare unitara ridica un risc semnificativ asupra prognozei fiscale, cu un potential impact de 2% la deficit in anul 2018. Forma sa finala si calendarul nu erau cunoscute la data realizarii acestei prognoze" - a mentionat Comisia Europeana in Prognoza de primavara.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Reproşul ginerelui
Horoscopul zilei de 17.05.2017
APIA Botoşani .- Comunicat de presă
Horia Colibasanu a urcat marti pe Everest fara oxigen si fara serpasi:
A fost oribil de greu si foarte, foarte frig
Fermieri mai putini, suprafete totale mai mari, raportate pentru banii europeni
Olguta Vasilescu: Inechitatile din sistemul bugetar vor fi corectate abia in 2022
Suntem dispusi la concesii la legea salarizarii
Acordurile comerciale de liber-schimb nu pot fi incheiate fara acordul parlamentelor nationale
Persoanele condamnate penal definitiv nu pot candida la alegerile parlamentare si prezidentiale
Cine ar castiga alegerile intr-o competitie Iohannis – Firea?
Cum arata clasamentul increderii in personalitati
Cine scufunda PNL mai repede: Orban sau Busoi?
Deputatii au votat cresteri de salarii cu 20% pentru mai multe categorii de personal
De ce primarii vor fi mai greu de anchetat
si cum sunt constransi functionarii sa avizeze actele emise de primar. Modificarile la legea administratiei au trecut de Parlament
Presedintia, dupa ce Senatul a decis ca seful "Doi si-un sfert" va fi numit fara avizul CSAT:
Grav si ingrijorator, o noua actiune dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui
A sosit şi pentru elevul martir Călinescu ziua dreptăţii
DNA Iaşi acţionează, DNA Suceava moţăie
Ioan Rotundu
De bine ce-o ducem, ne este tot mai rău
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog