Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3614
De la 07 Ianuarie 2003
122889263

Eva Maria Barki spune maghiarilor să ceară independenţa Transilvaniei

  • 11 August 2008, 23:00
Prezenta sambata la cea de a IV-a editie a taberei EMI, care s-a desfasurat, in perioada 6 - 10 august, la Gheorgheni, judetul Harghita, avocata Eva Maria Barki a atras atentia ascultatorilor ca trebuie sa ceara independenta Transilvaniei pentru a primi autonomia.
„Insusi presedintele Basescu a confirmat ca am avut dreptate cand am spus ca trebuie sa cerem mai mult pentru a primi putin, atunci cand, in cazul Kosovo, a afirmat: trebuie sa li se dea autonomia, pentru a impiedica sa obtina independenta”.
De altfel, si conferentiarii zilei de vineri, printre care celebra scriitoare maghiara Jokai Anna, fondatorul Institutului de Cercetare Trianon, istoricul Raffay Erno, fiul lui Wass Albert, Wass Endre si preotul reformat Bartha Jozsef, au avut cateva pretentii: „Dati-ne inapoi muntii, dati inapoi libertatea natiunii maghiare”, in cadrul temelor „Moralitate, patria, dragostea” si „Dati-ne inapoi muntii!”
Eva Maria Barki: «Trebuie sa pretindem mai mult decat autonomia» Avocata austrica de origine maghiara Eva Maria Barki si-a exprimat dezamagirea, sambata, pentru faptul ca presedintele FIDESZ (n.r. - principalul partid de opozitie din Ungaria), Orban Viktor, a votat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) fara conditii, cu toate ca promisese cu totul altceva la Tusnad Bai. Potrivit lui Barki, „cauza autonomiei a murit datorita acestui fapt, deoarece nu mai exista nici o posibilitate de a exercita presiuni, iar UE nu o sa ne ajute pe noi niciodata in obtinerea drepturilor comune.” Totodata, Eva Maria Barki a atras atentia celor prezenti ca toti cei care au obtinut autonomia au cerut initial independenta. Acest lucru a confirmat insusi presedintele Basescu atunci cand a propus autonomia, pentru a evita separarea Kosovo. Avocata a declarat ca „Transilvania si Ungaria istorica sunt leaganul autodeterminarii si va trebui ca si noi sa ajungem pe acest drum.”
Aceasta a mai spus ca este nevoie de politicieni curajosi care isi asuma organizarea unui referendum in vederea obtinerii independentei sau sa organizeze adunari de semnaturi pentru a duce cauza in fata ONU. Avocata este de parere ca referendumul Consiliului National Secuiesc (CNS) nu este de ajuns, deoarece Parlamentul Romaniei nu o sa voteze niciodata legea autonomiei. „Autonomia este doar o cauza interna, doar forurile internationale ne pot ajuta sa obtinem independenta”, a mai spus Eva Maria Barki. Prezent in tabara, presedintele CNS, Izsak Balazs, a adus drept exemplu pe Mahatma Gandhi, care a obtinut independenta Indiei fara a fi reprezentat in Parlament, folosindu-se doar de miscarea maselor populare si traditiile puternice ale poporului indian. „Puterea se afla in comunitate, care, daca vrea ceva, il va obtine”, a spus Izsak Balazs, adaugand ca nimic nu se rezolva de la sine, „trebuie sa ne folosim si de posibilitatile date de Parlamentul roman si de cel european.”
Scriitoarea Jokai Anna: Nu Ungaria, ci maghiarii din diaspora ţin naţia unită
Conferinta scriitoarei Jokai Anna, intitulata „Moralitatea, patria, dragostea”, s-a bucurat de un succes rasunator. Celebra scriitoare a afirmat ca, daca ceva mai poate fi imbunatatit in viata asta amara, aceea o vor face acesti tineri (n.r. - Jokai Anna se refera la organizatorii taberei, Tinerii Maghiari din Transilvania si Tinerii Maghiari Uniti, ambele miscari avand prescurtarea EMI). Jokai Anna a analizat situatia maghiarimii, spunand ca nu tara, ci maghiarii din diaspora lupta pentru a tine unita natiunea maghiara. „Traim intr-o Ungarie plina cu gauri si prin aceste gauri curge valoarea. Nu mijlocul, ci marginile tin unite natiunea.” Scriitoarea a mai adaugat ca „nu avem altceva de facut decat sa crestem mai inalti decat buruienile”.
„Daţi-ne înapoi munţii, daţi înapoi libertatea naţiunii maghiare”
La discutiile purtate despre opera scriitorului maghiar Wass Albert, intitulate „Dati-ne inapoi muntii!” (dupa titlul romanului lui Wass), a participat si fiul acestuia, Wass Endre, care traieste in prezent in Germania. Acesta si-a exprimat bucuria pentru ca exista atat de multi oameni interesati de opera tatalui lui, a vorbit despre scriitorul prigonit, dezmintind faptul ca Wass Albert ar fi fost antisemit si criminal de razboi. Istoricul Raffay a vorbit despre conservativismul scriitorului, prezentand situatia secolului trecut, cand liberalii maghiari au luptat impotriva celor care pastrau valorile nationale. Raffay ErnŚ a declarat ca cei care urasc traditiile maghiare, familia, Dumnezeu si biserica il urasc pe Wass Albert.
Preotul reformat Bartha Jozsef a vorbit despre faptul cum este judecat scriitorul in Transilvania, amintind si de faptul ca autoritatile romane nu permit ridicarea statuii lui, motiv pentru care acesta este pastrat in biserica reformata din Lunca Muresului. Trebuie spus ca in aceasta biserica a fost pastrata, cativa ani, si cenusa scriitorului Wass Albert, pana ce s-a primit autorizatia pentru inmormantare. Preotul reformat, care a fost o perioada si presedintele fundatiei Wass Albert din Taga (n.r. - localitate in judetul Cluj), a afirmat cu convingere ca statuia va fi asezata in curand pe soclu. „Sa strigam in lume: sa dati inapoi libertatea natiunii maghiare!”, a conchis Bartha Jozsef.
Mottoul taberei: „Transilvania să fie din nou ceea ce a fost”
In cursul zilei de sambata, peste 10.000 de persoane au fost prezente la tabara EMI, al carei motto provine dintr-un citat al scriitorului maghiar Wass Albert: „Transilvania sa fie din nou ceea ce a fost”. Scriitorului maghiar i se acorda o atentie deosebita, avand in vedere ca in acest an se comemoreaza 100 de ani de la nasterea lui. Potrivit site-ului organizatiei, organizarea taberei a devenit traditie de trei ani incoace si este „afacerea” comuna a organizatiilor „Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI) si „Tineretul Maghiar Unit” (EMI).
”Monumentul Istoric al Tuturor Maghiarilor”, inaugurat în localitatea băcăuană Ghimeş Făget
Sambata a fost inaugurat la Ghimes Faget, judetul Bacau, „Monumentul Istoric al Tuturor Maghiarilor“. Creatia artistului plastic ungar Furedi Gabor, ofiter de marina, in pensie, a fost asezat in vecinatatea granitei de 1000 de ani a Ungariei Mari si a cetatii Rakoczi. Opera lui Furedi Gabor este compusa din cinci stalpi funerari sculptati, din lemn, reprezentand Ungaria cu cele patru zone istorice (Transilvania, „Regiunea de Sus (n.r.: de Nord)”, adica Slovacia de azi, „Regiunea de Sud”, care a devenit parte a fostei Iugoslavia, si regiunea „Karpatalja”, adica parte a Ucrainei de azi) pe care aceasta le-a pierdut in urma semnarii a Tratatului de Pace de la Trianon.
„Monumentul Istoric al Tuturor Maghiarilor” a fost ridicat de catre Ordinul Cavaleresc „Sfantu Gheorghe” din localitatea ungara Bekescsaba, cu ajutorul material al aceluiasi ordin de la Visegrad, a deputatei Wittner Maria (FIDESZ), care a fost condamnata la moarte de catre comunisti maghiari pentru participarea la Revolutia Maghiara din 1956, formatia ungara de rock Karpatia, cavalerul Matyus Andras din Germania si profesorul Deaky Andras din Ghimes Faget, membru al aceluiasi ordin cavaleresc. Cei de la Karpatia sunt cunoscuti dupa concertele lor cu caracter revizionist si iredentist, cele mai „cunoscute hituri” ale formatiei fiind „Asa a fost! Asa va fi!”; „Unde sunteti, secui?”; „Cu foc, cu fier”; „Rosu, alb, verde”; „Pentru Dumnezeu, pentru tara” si „Sa piara Trianonul!”
Cu „Nostalgia” la graniţa de o mie de ani
Acest eveniment, organizat de catre maghiari la Ghimes Faget, a fost al doilea de acest gen in cursul acestui an. Pentru prima data dupa 64 de ani, o locomotiva de epoca, un Nohab 017 ce poarta „in frunte” stema Ungariei, a traversat Transilvania, in perioada 9 – 12 mai, tractand un tren special, cu acei maghiari care au dorit sa participe la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc, judetul Harghita. In data de 11 mai, acesti pelerini s-au deplasat cu trenul „Nostalgia” la Ghimes-Faget, la granita celor 1000 de ani, pentru a inaugura cantonul care a fost renovat recent, dupa standardele feroviare maghiare si care pe vremea Ungariei Mari purta numarul 30. Langa canton se afla si coroana maghiara, construita din pietre, de honvezi, cu ocazia reanexarii Transilvaniei de Nord. Acest canton a fost vandut de catre SNCFR unui localnic, profesorului Deaky Andras, membru al Ordinului Cavaleresc „Sfantu Gheorghe”, care l-a donat Consiliului Local, iar apoi a inceput sa stranga fonduri, atat pe plan local, cat si in Ungaria, pentru renovarea cladirii.
Ana Kovacs, Gardianul
Romanien Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Soacra şi poliţistul
Program Tele'M Botoşani marţi, 12 august
Vadim a lăsat-o pe Irina Loghin cu un copil
Măruţă a primit din partea echipei ”Happy Hour” o ... Happylica!
Aylin este fiica lui Ioan Gyuri Pascu
Abandonarea Georgiei
Bătălia de la Marea Neagră
Cu ochii spre Vest
Ioan Rotundu
Dacă aţi primit avertisment, NU vi se poate reţine permisul
Comentariul comentariilor (CLXVI)
(Ioan Rotundu)
Misterul apei meteorice
(Ioan Rotundu)
După ce şi-a pus mintea cu vacile, l-a bătut şi pe văcar
Inundaţiile au produs pagube de aproape 162.000.000 lei
„M-aş bucura să îmi daţi, dar să ştiţi că eu nu sunt sinistrat”
Sinistraţii din Botoşani, suprasaturaţi de haine
Rechinii puterii vor tabăra Agafton. Deocamdată au închis-o
Obrazul gros al politicianului la nevoie se cunoaşte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog