Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16663
De la 07 Ianuarie 2003
122902312
Expertul francez Catherine Durandin:

O carte importantă pe care joacă Moscova este divizarea Europei

  • 21 January 2011, 23:00
O carte importantă pe care joacă Moscova este divizarea Europei, pe care o utilizează tratand bilateral. "Le merge foarte bine pe relaţia cu Parisul, le merge foarte bine pe relaţia cu Berlinul, tot mai bine pe relaţia cu Varşovia. Polonia este foarte favorabilă, în perioada aceasta, unei îmbunătăţiri a relaţiei cu estul, pentru a sta complet linuiştită din punct de vedere al securităţii", apreciază profesorul Durandin citata de jurnalul.ro, preluat de Romanian Global News.
În prezent, Rusia este ceea ce putem numi o putere săracă. Nu este o solidă din punct de vedere economic, cultural, politic, nu are o strategie anticriză, dar vrea, totuşi, să îşi refacă puterea, să îşi recreeze sfera de influenţă din trecut. Iar România ar trebui să fie mai transparentă în ceea ce priveşte relaţia cu Moscova,
Acestea sunt câteva dintre aprecierile profesorului Catherine Durandin, de la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris, istoric si analist politic, experta in zona central si est europeana, care a susţinut, la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, o conferinţă intitulată "Ce vrea Rusia? Ce poate România?".
În prezent, Rusia nu este foarte stabilă, se confruntă cu o criză demografică, politica pe care o desfăşoară în domeniul sănătăţii nu duce la creşterea speranţei de viaţă, iar din punct de vedere tehnologic ţara este departe de nivelul unei mari puteri.
Transnistria este una dintre jucăriile periculoase pe care le foloseşte Moscova, o conservă ca pe un bastion al zonei lor de influenţă din trecut. Nu o negociază cu nimeni şi o păstrează ca pe o faţadă a fostei URSS", spune Catherine Durandin. Ea remarcă şi modul în care Rusia revine încet la Marea Neagră, ca jucător influent într-o zonă pe care a fost aproape să o piardă, profitând şi de "un context hiperfavorabil cu administraţia Obama, care este un copil al lumii polipolare şi policulturale şi care nu are viziunea est-vest".
În ceea ce priveşte relaţia Rusia-România, ea se desfăşoară, potrivit expertului francez, într-un climat de totală opacitate. Iar acest stil de a face politică externă nu este cea mai bună alegere. "România este o mare putere regională, asta e vocaţia acestei ţări. Nu poţi însă juca rolul acesta tăcând pe tema Rusiei.
E cam jenant să nu ţi se spună, oficial, care este relaţia România-Rusia şi care este strategia pe această relaţie. România desfăşoară o politică interesantă pe Europa Centrală, îndeosebi pe relaţia cu Ungaria. Are un rol important în strategia la Marea Neagră, depinde de gazul rusesc într-o mai mică măsură decât alte state din zonă, are un rol important în dialogul UE-Moldova şi are dialog (deşi un dialog dificil) cu Ucraina.
Poate că acest statut de putere regională nu se simte în această perioadă, din cauza crizei, dar, obiectiv vorbind, puterea României este atât la scală europeană, cât şi regională, are toate premisele în acest sens. Există mijloace pentru îndeplinirea acestui rol, dar depinde şi de cine o face, de actorii politici care să întrebuinţeze aceste premise", consideră Catherine Durandin.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tucanu a devenit „mieluşel”
Consiliul Judeţean bagă fonduri într-o groapă de gunoi ...europeană
An de an, unui cetăţean din Prăjeni îi sunt incendiate stogurile de fân
Ponta vine bărbat, dar va pleca de la Botoşani femeie
Probleme salariale la Şcoala de Arte şi Meserii Dorohoi
Pensionarii s-au trezit cu cote majorate la CAS
Prima de instalare pentru profesori rămâne valabilă
Spitalele din Botoşani vor primi şi în acest an bani de la minister
Şeful PSD Botoşani vrea să-l mediteze pe prefectul Cristian Roman
Viceprimarul Florin Ghiorghiţ㠄este ultimul om”,
crede consilierul liberal Romulus Eram
Ţigări de mii de euro confiscate în această săptămână
A scris conducerii FMI despre abuzurile lui Jeffrey Franks in România
Ori facem alianţa dintre PSD şi ACD până la 1 martie, ori nu o mai facem
V\nătoarea de la Balc începe azi
Suntem într-o tensiune publică pe care nu ne-o dorim
Eurodeputaţii dezaprobă continuarea practicii angajării membrilor de familie ca asistenţi
Ministerul Dezvoltării ar trebui să înceteze să existe
Tribunalul a respins cererea clienţilor BCR de suspendare a plăţii ratelor
mai mult, i-a obligat la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 100 mii le
“Speranţa moare ultima”
Ascensiune solitară pe cel mai înalt vulcan activ din lume Cotopaxi
Răzbunându-l pe Narîşkin
Horoscop
Bancul zilei: Aluzie la fundul nevestei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog