Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13031
De la 07 Ianuarie 2003
122898680

Expoziţie interjudeţeană de pictură naivă

  • 1 November 2009, 23:00
Ieri, la sala Mediateca “Luceafărul” din Botoşani, sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani (CJCPCT), a avut loc vernisajul Expoziţiei Interjudeţene de Pictură Naivă. Cuvântul de deschidere al vernisajului a aparţinut prof. Ion Ilie, directorul CJCPCT, care a ţinut să mulţumească pictorilor veniţi din ţară pentru a expune creaţiile lor la Botoşani, în semn de respect pentru tradiţiile culturale ale oraşului nostru.
Prezentarea expoziţiei, mai exact o apreciere asupra temelor abordate de către pictori în tablourile expuse, a fost făcută de etnografa Steşliana Băltuţă. În vorbele de apreciere rostite, etnografa Băltuţă a reuşit, cu mult talent, să demonstreze reale calităţi de critic de artă. În expozeul său a prezentat fiecare tablou, nu numai sub aspectul ineditului temei abordate sau a reuşitei armonizării culorilor, dar a căutat să pătrundă în sufletul artistului, să-i descopere trăirile, stările emoţionale care l-au dominat în timpul actului de creaţie expunându-le prin frumoase şi sugestive cuvinte.
Băltuţă a accentuat asupra faptului că pictura naivă cere tot atât atât de mult talent ca şi orice alte forme picturale de exprimare, doar că pictura naivă este sora bună a curentului impresionist reprezentat de Manet, Monet, Seurat etc.
Având leagănul naşterii undeva prin ţinuturile Serbiei, pictura naivă s-a impus repede ca şi curent în arta modernă, fiind bine primită şi în România. Lipsită de regulile stricte ale proporţiei şi ale perspectivei spaţiale, pictura naivă are farmecul său propriu, hiperbolizarea formelor dând identitate mesajului artistic, stărilor emoţionale pe care pictorul şi-a dorit să le transmită privitorului.
La expoziţia vernisată ieri au expus pictori din zona Moldovei, precum Calistrat Robu şi Costel Iftinchi din Iaşi, Catinca Popescu şi Ioan Măric din Bacău, Ioana Ghiorghiu din Galaţi, Dumitru Ştefănescu din Brăila, de profesie inginer militar.
Cei amatori de acest gen de pictură îşi pot satisface pofta şi nevoia spirituală de a admira tablourile expuse, trecând pragul sălii Mediatecii „Luceafărul”, aflată în corpul clădirii unde-şi are sediul Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani, adică pe Pietonalul Unirii. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ceafă de porc umplută cu brânză
Românul şi capra
Program TELE' M Botoşani, luni
Horoscop
Udrea făcută nod marinăresc
Ţâbu s-a înscris la cantina săracilor
Un strigăt creştinesc şi disperat ieşit din adâncul istoriei
Ţigările de Ucraina îngroaşă numărul sancţionaţilor în trafic
Peste 150 de autovehicule întoarse pe dos
„Moldova nu este a oligarhilor, nu este a mogulilor,
este a urmaşilor voştri şi a urmaşilor-urmaşilor voştri în vecii vecilor”
a spus Traian Băsescu ieri la Iaşi
Românul şi socoteala din târg
Informaţii despre protezare se pot găsi pe site-ul Ministerului bSănătăţii
Aparatură medicală de pe timpul lui Pazvante
Proprietarii de animale vor fi amendaţi drastic
Dr. Enache aşteaptă cu emoţii exedcutarea silită
„Înlocuirea drapelului naţional cu steagurile PD-L reprezintă o jignire la adresa României”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog