Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26404
De la 07 Ianuarie 2003
122912053

Fac multinaţionalele dumping?

  • 5 March 2010, 23:00
Am intrebat in articolul anterior daca Romania are un sector de afaceri autohton, cu intreprinzatori romani. Concluzia ar fi ca in sectorul privat multinationalele au o pondere extrem de ridicata.
S-a ridicat si o problema interesanta, si anume ca motivul pentru care multinationalele sunt dominante in Romania este pentru ca au capital si fac dumping la pret pentru a obtine cota de piata, lucrand, cel putin in primii ani de activitate, in pierdere, scrie Emil Stoica, pe blogul lui. Acest lucru, desi benefic pentru economie pe motiv de investitii straine, nu ar fi corect/echitabil din punct de vedere al concurentei.
Personal, cand ma gandesc la multinationale si la impactul lor in economia romaneasca, ma gandesc in primul rand la aparitia companiilor de telefonie mobila din 1995 – 1996 si companiile Connex (azi Vodafone) si Dialog (azi Orange). Aceste firme au dezvoltat retele nationale cu investitii masive in infrastructura si in serviciile furnizate. Serviciile au fost la nivel international si la preturi destul de prohibitive. In orice caz, au inventat o industrie noua in Romania. Ulterior, au aparut si alte firme care le concureaza, inclusiv cu capital romanesc. Multinationalele fac investitii in primul rand pentru a obtine profit. Nu se uita sa obtina profit imediat ci pe o perioada mai lunga de timp (5 – 10 – 15 ani). Profitul este cu atat mai mare cu cat cota de piata este mai mare caci poti sa-ti imparti costurile fixe pe un volum mai mare de vanzari. Din cauza asta, in orice plan de afaceri se iau in considerare investitii in primii ani care se traduc in pierderi in primii ani.
Si aici intervine diferenta. Exista perceptia ca multinationalele au buzunare extrem de largi si din cauza asta isi permit sa aiba aceste pierderi. In parte asa este, insa in cazul Connex firma care a inceput afacerea era mica in comparatie cu Vodafone. Iar multinationalele nu folosesc doar fonduri proprii, ci si sume imprumutate de la banci. In plus, de regula platesc anual si dividende consistente actionarilor. Firmele cotate la burse au si alte obligatii, de ex. de raportare, lucru care genereaza costuri suplimentare.
Sa ne punem acum in situatia unei firme private romanesti fara datorii care nu e cotata la bursa si doreste sa concureze pe o anumita piata cu o multinationala cotata si solida financiar. Ambele vor avea nevoie de cam acelas nivel de investitii.
Multinationala cotata poate emite actiuni si se poate finanta. Sau poate obtine un imprumut bancar destul de usor pentru investitii. Multinationala urmareste un profit de – sa zicem – 20% pe 10 ani.
Firma romaneasca nu este cotata. Actionarul nu are suficiente fonduri proprii pentru a mari suficient capitalul social, dar nici nu vrea sa atraga si alti investitori in afacere. Asadar se apeleaza la banca.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un judeţ plin de diabetici
Cadrele didactice lăsate fără bani de cărţi
ÎŞJ nu va lua seamă la protestele părinţilor şi va închide unele şcoli
O nouă captură de ţigări în municipiul Botoşani
A accidentat şi a fugit
Sărbătoarea mucenicilor
o reţetă gustoasă de mucenici
Prietenie câştigată prin pasiunea pentru artă
Când prostia are rang de doctor în ştiinţe
Horoscop
Bancul săptămânii: Înţelegere evreiască
Bucătăria Jurnalul: Supă de varză ca-n Ardeal
"Jandarmul român” de ieri şi birocratul român de azi
Mitropolia Basarabiei adună bani pentru bătrânii aflaţi în nevoie
Ultimul secret al lui Voronin
Eva Iova :Ce are Aszod cu românii?
Despre emigranţi si alţi români
Tribunalul Bucureşti a pierdut un rechizitoriu in dosarul Rompetrol.
Patriciu: Mi se pare o poveste de Kafka
Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna
ca nu putem cheltui mai mult decât producem
nu putem trăi din datorii
Comunicat de pres㠖 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor
de reeşalonare a datoriilor pentru firme
Popasul Cucorăni – locul de unde gurmanzii nu pleacă flămânzi
Ungurul Cseke îi reformează pe români la… sănătate
Consilierii PSD şi PNL sunt groparii culturii şi educaţiei botoşănene
ei au votat împotriva intereselor majore ale judeţului din motive de răzbunare politicăFlutur condamnă public atitudinea acestora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog