Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24580
De la 07 Ianuarie 2003
122910229

Familia lui Dan Tănase ameninţată de primarul extremist al oraşului Sfantu Gheorghe

  • Ce fac autoritatile romane?
  • 18 August 2011, 23:00
Primarul comunei Voşlobeni, de care aparţine staţiunea Izvoru Mureşului, Mihail Dumitru Tinca, susţine că între românii şi maghiarii din zonă nu au fost niciun fel de probleme şi consideră că fapta ar fi putut fi comisă de cineva care a fost în trecere prin staţiune şi a fost deranjat de ea.
"Probabil că troiţa fiind lângă şoseaua naţională, a deranjat pe cineva, nu ştiu de ce, dar şi-a bătut joc de ea", a declarat presei Mihail Dumitru Tinca.
Comuna Voşlobeni are 2.000 de locuitori, din care majoritatea sunt români, doar 35 la sută fiind maghiari.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei harghitene, Gheorghe Filip, a precizat că au început cercetările pentru identificare autorilor, de la faţa locului fiind ridicat un obiect care ar putea să îi ajute pe oamenii legii în prinderea făptaşilor.
„IPJ a fost sesizat despre acest eveniment, a fost desfăşurată activitatea la faţa locului, în cadrul activităţilor am obţinut date, indicii, am ridicat chiar şi un obiect purtător de urme, astfel încât avem indicii că în scurt timp vom identifica şi autorii aceste fapte" , a declarat Gheorghe Filip.
Crucea de aproximativ patru metri a fost adusa de credinciosi romani din Bacau pentru a fi pusa sus pe culmea de unde izvorasc Muresul si Oltul. Ajunsi sus acolo insa au fost intampinati de mai multi unguri care nu le-au permis sa puna crucea motivand ca acel loc face parte din composesoratele lor.
Prin grija IPS Ioan Selejean crucea a fost atunci asezata pe un teren al Episcopiei, la intrarea in Izvoru Muresului.
Nu este pentru prima dată când se întâmplă astfel de evenimente în judeţul Harghita. În urmă cu mai mulţi ani, persoane necunoscute au murdărit cu graffiti gardul de piatră care înconjoară mănăstirea ortodoxă de la Izvoru Mureşului şi pereţii catedralei ortodoxe din Miercurea Ciuc.
Cu toate ca gestul jigneste o mare parte a populatiei Romaniei de rit ortotox , dar si sentimentele nationale romanesti, Televiziunea publica se face ca nu vede evenimentul si nu-l baga in seama in nici-unul dintre jurnalele sale de stiri. Ne intrebam cum ar fi reactionat TVR daca era profanat un monument evreiesc sau maghiar....?!
Dealtfel nu este prima data cand Televiziunea publica discrimineaza pe romanii din judetele Harghita Covasna si Mures. In cadrul dezbaterilor legate de regionalizare si de aprobarea Statului Minoritatilor nationale, Televiziunea publica prin emisiunile activistilor pro maghiari Ioana Lupea si Mircea Marian, dar si prin spatiul acordat reprezentantilor UDMR in jurnalele sale a discriminat flagrant pe romanii din cele trei judete , cu toate ca acesti romani erau primii afectati de respectivele acte normative.
Forumul Civic al Romanilor din Covasna Harghita si Mures, organizatie care reuneste asociatiile reprezentative ale celor 400.000 de romani din cele trei judete, a avut mai putin de 30 de secunde acordate de Televiziunea publica pentru a-si spune punctul de vedere, fata de ore intregi acordate punctelor de vedere maghiare.
Intr-un comunicat de presa facut public, Dan Tanase, cunoscut activist al respectarii drepturilor romanilor din Covasna si Harghita dar si al legilor statului roman de catre autoritatile locale maghiare din din cele doua judete, atrage atentia asupra unui fapt extrem de grav, in care primarul extremist al orasului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, probabil scos din sarite de faptul ca pierde procesele intentate pentru abuzurile pe care le face, si-a pierdut cumpatul si a mers acasa la parintii lui Dan Tanase pe care i-a amenintat si le-a sugerat ca ar fi mai bine sa plece din oras.
Romanian Global News reaminteste ca primarul Antal Arpad este printre cei mai fanatici sustinatori ai autonomiei teritoriale a asa zisului tinut secuiesc. Ne putem foarte usor inchipui ce ar face autoritatile maghiare, romanilor din zona, cand ar conduce discretionar cele trei judete...Antal deja se antreneaza!
Iata comunicatul lui Dan Tanase la care, speram noi, ca institutiile care pretind ca apara statul de drept si Constitutia, sa reactioneze: "Doresc sa aduc în atenția opiniei publice faptul că mă declar stupefiat de abuzul grosolan săvârșit de domnul Antal Arpad Andras, primar al municipiului Sfântu Gheorghe și președinte al UDMR Sfântu Gheorghe, prin faptul că s-a deplasat la domiciliul părinților mei pentru a-i trage la răspundere pentru activitatea civică a subsemantului de avertizare publică asupra încălcării legii, în județele Covasna și Harghita, de către autoritățile publice locale controlate de UDMR.
Este inadmisibil amestecul familiei și amenințarea membrilor familiei mele pentru o activitate civică. Fapta primarului Antal Arpad Andras înclină între un abuz securistic și comportamentul autorităților maghiare din perioada feudală în care familiile românilor ardeleni care luptau pentru drepturile românilor oprimați erau supuse la intimidări. Subliniez cât se poate de clar faptul că dacă asemenea situații se vor mai repeta sau se va ivi orice situație de presiune, șantaj sau intimidare la adresa membrilor familiei mele sau asupra subsemnatului, din partea oricui, mă voi adresa instituțiilor naționale și internaționale.
Atrag atenția public liderilor din Covasna și Harghita ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania asupra faptului că îi fac răspunzători pentru instigarea extremei drepte maghiare împotriva mea dacă mai continuă să mă mai calomnieze și să îmi mai pronunțe numele meu pe bloguri, în conferințe de presă sau sedințe de consilii locale sau județene.
Pun în vedere celor deranjați de activitatea mea de avertizor public faptul că controlul civic asupra autorităților și instituțiilor publice este o valoare a democrației și a statului de drept iar acțiunile mele vizează încălcări ale legilor și nu persoane. Este evident faptul că dacă autoritățile publice din Covasna și Harghita vor respecta legea iar demnitarii și funcționarii publici vor respecta jurământul depus la instalarea în funcție, activitatea mea de avertizare publică nu va mai avea obiect.
Dan Tanasă
18 august 2011
Madrid

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul ziolei: Curajul profesoarei
Victima unui accident rutier, descarcerată de pompieri
Maşini distruse în două incendii
Focuri de armă trase la frontiera româno-ucraineană
Zeci de ţigani au furat marfa dintr-un TIR răsturnat într-un şanţ, de faţă cu poliţiştii
Partidul, butoiul cu miere si Loţi nebunul
Băsescu vrea Statele Unite ale Europei
fără cedarea de suveranitate, Europa nu va mai fi o putere
Extremişti unguri profanează o troiţă ortodoxă în Harghita
TVR se face ca ploua! Sau poate este ceata ca pe timpul Mineriadei din 1990!
Schimbarea Istoriei în R.Moldova este o dezamăgire! Vom ține minte!
Lucrările la Spitalul Judeţean nu pot fi încă demarate
Managerul Jijie l-a scos din minţi pe preşedintele Ţâbuleac
memoria celui mai mare poet român terfelită contabiliceşte
Ţâbuleac recunoaşte: lucrările la Centru Prietenia se desfăşoară alehamite
Avariile spectaculoase pe cale de dispariţie
Profesorii calificaţi vor câştiga bani pe seama celor necalificaţi
O parte din şcolile închise ar putea fi redeschise
DSP Botoşani va fi reorganizată
Pensionari nenorociţi de doctoriţa şpăgară
Pomana publică, greu de învins!
Ioan Rotundu
Supă pisată
Bună dimineaţa, domnule preşedinte!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog