Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 21 Aprilie 2015

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6603 lei
1 USD = 3.9613 lei


Număr accesări
Astăzi:
2416
De la 07 Ianuarie 2003
63189655

Fiscul va putea dispune re-verificarea unei firme daca apar "informatii noi".

  • Deocamdata acestea nu au fost definite
  • 20 April 2015, 23:00
In Monitorul Oficial de vineri (17 aprilie) a fost publicata procedura prin care se realizeaza reverificarea unei perioade deja controlate de autoritatile fiscale. Practic, se introduce si formularul "Decizie de reverificare". si reglementeaza dreptul ANAF de a efectua o inspectie asupra unor impozite si taxe datorate de catre un contribuabil, cand aceasta inspectie intervine ulterior unui control deja efectuat.
Se stie, ca regula generala, contribuabilii pot fi supusi unei inspectii fiscale pentru o anumita perioada de timp si pentru impozitele si taxele datorate de acestia in perioada controlata. Dupa intocmirea raportului de inspectie fiscala si dupa emiterea unei eventuale decizii de impunere, aceeasi perioada fiscala nu mai poate fi reverificata.
Ce spune in esenta, documentul:
Potrivit art. 105^1 din Codul de procedura fiscala, autoritatile fiscale pot decide reverificarea unei perioade ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarii, ce ar fi influentat rezultatele acesteia. Prin date suplimentare intelegem informatii, documente sau alte inscrisuri obtinute ca urmare a altor controale sau comunicate catre ANAF de catre alte organe ale statului.
Astfel, daca autoritatile fiscale au luat la cunostinta de aceste informatii ce ar putea sa conduca la modificarea rezultatelor inspectiei anterioare, se poate dispune o reverificare fiscala a perioadei deja controlate.
In acest sens, "Decizia de reverificare" este actul administrativ fiscal prin care contribuabilul este instiintat de efectuarea unei reverificari aferente unei perioade deja controlate de autoritatea fiscala.
Pot face obiectul reverificarii atat impozitele si taxele datorate pentru perioada verificata cat si elemente de conducere a contabilitatii.
Din punct de vedere procedural, "Decizia de reverificare" se emite astfel:
- cu 30 zile inainte de inceperea inspectiei pentru marii contribuabili
- cu 15 zile inainte de inceperea inspectiei pentru ceilalti contribuabili,
In acest sens, "Decizia de reverificare" va cuprinde denumirea obligatiilor fiscale si perioadele supuse reverificarii respectiv motivele avute in vedere de organul fiscal pentru a dispune reverificarea.
Persoanele interesate pot depune contestatie in termen de 30 zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sanctiunea decaderii.
Impreuna cu decizia de efectuare a reverificarii, autoritatile fiscale au obligatia sa inainteze contribuabilului un exemplar al "Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabilului pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale" iar contribuabilul are dreptul sa fie asistat de persoane de specialitate.
Din punctul nostru de vedere, dreptul organului fiscal de a incasa impozitele si taxele aferente unei perioade nu poate fi negat. Insa, atat prevederea din Codul de procedura fiscala cat si prevederea din acest ordin emis de ANAF lasa loc la un foarte mare subiectivism.
Astfel, reverificarea poate avea loc daca apar informatii noi cu privire la o anumita situatie fiscala a contribuabilului deja verificat. Din pacate, notiunea de "informatii noi" nu este definita si orice persoana o va interpreta in sensul dorit de aceasta.
Va prezentam urmatoarea situatie intalnita foarte frecvent in practica: Un contribuabil inregistreaza o factura de achizitii servicii la care a dedus TVA si a dedus cheltuiala la calculul impozitului pe profit, facturi puse la dispozitia organului fiscal cu ocazia controlului. In prima instanta organul fiscal a permis deducerea TVA si a cheltuielii conform documentelor probante ale contribuabilului.
Ulterior, in urma unor controale incrucisate, se constata ca furnizorul serviciilor are un comportament fiscal inadecvat adica este o firma fantoma ce a declarat vanzarea la autoritatile fiscale insa fara a plati impozitele si fara ca tranzactia sa aiba substanta economica. Ce tip de informatie va fi aceasta? Este o informatie noua care ar putea sa declanseze o noua inspectie sau contribuabilul va refuza inspectia pentru ca este o informatie deja cunoscuta de autoritati? Urmeaza sa vedem! (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Victor Ponta: "Nu orice fel de procuror" poate ancheta senatorii
Scoaterea procurorilor din categoria magistratilor ar avea sustinere
Victor Ponta, intrebat despre pensiile parlamentarilor
Nu sunt deputat, sunt presedintele PSD, prim-ministru
DNA ii cere din nou lui Tariceanu documentele Senatului privind cazul lui Dan Sova
Refuzul constituie infractiunea de obstructionare a justitiei
La Tombola fiscală n-ai a merge cu sacul
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis: Nu este oportuna scoaterea procurorilor din categoria magistratilor
Ministrul Justitiei: Ar mai fi nevoie de inca 10.000 de locuri in penitenciare
Adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa, in vizita in Romania
Ministerul rus de Externe avertizeaza Republica Moldova in legatura cu expulzarea unor ziaristi rusi
Trebuie sa intelegeti consecintele asupra relatiilor bilaterale
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Asemănare pe bază de tată
Reţeta zilei: Supă de brânzeturi cu verdeaţă
Să se schimbe, primim,
Dar la vârf tot noi să fim!
Ioan Rotundu
Fostul ministru Cristian David, botezat intr-o ceremonie la Biserica Internationala Harul
dupa ce a iesit din arest
Corneliu Popescu este acuzat că a devalizat Compania Naţională de Peşte
Caricatura zilei: Moravuri UDMRE-iste
Botoşani: Zilele oraşului întâmpinate într-o atmosferă de scandal
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!