Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9544
De la 07 Ianuarie 2003
122869611

Flămânzeni care înnobilează Cartea de Aur a oraşului Flămânzi

  • 13 August 2009, 23:00
Recent, Consiliul Local Flămânzi a aprobat iniţiativa primarului Constantin Pitorac de a se acorda, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Oraşului Flămânzi”, titlul de „Cetăţean de onoare a oraşului Flămânzi” localnicilor care au reprezentat (şi reprezintă) cu cinste numele localităţii. După o temeinică documentare, s-a decis ca titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Flămânzi” să fie conferit anul acesta de 13 ori: de 11 ori post-mortem şi de 2 ori unor flămânzeni care activează încă în spaţiul naţional economic, cultural şi spiritual.
După ce, în ultimele zile, am prezentat profilurile primelor personalităţi (scriitorul Dumitru Iov, tenorul Enrico Tamberlick, compozitorul Nicolae Severeanu, preotul Toma Săvescu), revenim cu noi repere bibliografice despre persoanele nominalizate care, în cadrul simpozionului de vineri, 14 august, vor primi, în cadru festiv, titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Flămânzi”.
Constantin Maxim
(1878-1951)

Învăţătorul Constantin Maxim s-a născut la 22 iulie 1878 în satul Dolina din comuna Leorda. A urmat, în satul natal, şcoala primară de cinci clase, apoi Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, absolvită în anul 1898. După un singur an de activitate la Şcoala Pârcovaci, de lângă Hârlău, a pătruns în sistemul învăţământului local din Flămânzi, pe care nu l-a mai părăsit până la finele vieţii. Preocupat permanent de ridicarea bunăstării ţăranului român şi de îmbunătăţirea vieţii acestuia, a fondat în 1904, împreună cu preotul Toma Săvescu şi cu medicul Ştefan Şipoteanu, Banca „Triumful”, iar în 1905 a pus bazele altei case de întrajutorare, Cooperativa „Înfrăţirea Plugarilor”. După ce, alături de intelectualii locali şi de principalii colaboratori amintiţi, s-a numărat printre „sfătuitorii ţăranilor din Flamanzi” implicaţi în Marea Răscoală Ţărănească din 1907 – a se vedea pentru date suplimentare şi materialul „Istorie necenzurată” publicat de Jurnalul de Botoşani – a fost declarat instigator şi anchetat, fiind eliberat doar la insistenţa marelui istoric Nicolae Iorga care, în Parlamentul României, a intervenit în favoarea sa.
Deoarece şcoala în care preda nu avea local propriu, funcţionând într-o sală a hanului local, a profitat de începerea demolării conacului început de Mihail Sturdza, care, lăsat în paragină, se degrada de la zi la zi, şi a ridicat, o şcoală nouă, cu patru săli de clasă, care, după reparaţiile capitale din 1961, a devenit localul în care funcţionează astăzi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Flămânzi. A fost iniţiatorul ridicării Monumentului Eroilor Neamului, aşezat în faţa şcolii, dezvelit în august 1912. După ce, împreună cu preotul Toma Săvescu şi cu medicul Ştefan Şipoteanu, a înfiinţat „Obştea Ţăranilor din Flămânzi”, prin care se încerca arendarea directă a moşiei lui Dimitrie Sturdza, şi-a atras ura acerbă a arendaşului şi a moşierilor, care au început o veritabilă prigoană împotriva intelectualilor locali. Deoarece a refuzat să părăsească şcoala din Flămânzi şi se mute în altă localitate, a fost aresta şi întemniţat. Încă o dată, istoricul Nicolae Iorga a intervenit în favoarea sa în Parlament, iar eliberarea imediată a dascălului a fost urmată de distrugerea tutiror dovezilor care atestau reţinerea sa.
A luptat în Primul Război Mondial unde, pentru faptele sale, a fost decorat cu „Coroana României” şi „Steaua României”, terminând războiul cu grad de căpitan. Conform autorului Petru Munteanu, care în lucrarea „Flămânzi de la silişte la oraş” i-a dedicat un succint profil, a fost vizitat, în timpul vieţii, de Spiru Haret, Nicolae Iorga şi Constantin Dobrogeanu-Gherea. „S-a pensionat în anul 1932, iar la 20 septembrie 1951 a încetat din viaţă”.
(B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


După întâlniri cu cei care fac jocurile Rusiei la Chişinău
Filat s-a văzut şi cu ambasadorul SUA
Ce cred liderii Alianţei pentru Integrare Europeană despre alegerea preşedintelui
Guvernul „portocaliu” din Ucraina pregăteşte asimilarea românilor din Ucraina
Mesajul Patriarhului Daniel către emigraţia română de pe glob
Astronomi români, pe podiumul mondial la Rio de Janeiro
Noutăţi de ultimă oră la „Zilele oraşului Flămânzi”
Pogea operat
Horoscop
Directorul de la Memorial s-a retras din funcţie
Nu doar drumurile sunt ţinta autorităţilor, ci şi podurile
Pensionarii botoşăneni se pregătesc de pe acum de sărbătoare
Bătăuşii de pe stadioane vor fi puşi la respect
Peste 100 de directori aşteptaţi la Botoşani să vadă sistemul de salubrizare
Lucrează numai cu programare
Prima zi de şcoală
Adevărata Românie (V)
la peştera Urşilor şi Scărişoara
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog