Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26822
De la 07 Ianuarie 2003
122912471

Flămânzi: Cum sunt dinamitaţi directorii de şcoală competenţi din oraş

  • mârşăviile sunt puse la cale în sediul IŞJ şi PSD din Botoşani
  • 20 January 2015, 23:00
Schimbând directorii de şcoli din judeţ neînregimentaţi în tabăra PSD-ului cu unii fideli conducerii roşii, fără a se ţine cont de studii şi, mai ales, de merite. Aşa s-a ajuns ca şi la Flămânzi să fie pusă la cale o mare măgărie: debarcarea din funcţii a directoarelor Rodica Abăcioaie, de la Şcoala „Ion Bojoi” (fosta Şcoală nr. 2 Cordun), şi Maria Dariciuc (foto) de la Liceul tehnologic „Nicilae Bălcescu”.
Nu a contat faptul că ambele erau cadre didactice remarcabile, cu o amplă experienţă didactică şi administrativă. În concepţia „generălesei” de la Botoşani, aveau un mare handicap: nu aparţineau marii familii roşii a PSD-ului, ambele fiind, după cum se ştie, liberale convinse, calitate în care sunt prezente, de ani de zile, şi în Consiliul Local Flămânzi.
Din nefericire pentru gaşca Mihaelei Huncă (şi din fericire pentru flămânzeni), ruşinoasa înfrângere a „prezidenţiabilului” Victor Ponta a pus PSD-ul cu botul pe labe, punând capăt măgăriei amintite, dar numai pe jumătate. De ce? Pentru că aici începe o altă poveste!
Pentru a uşura parcursul „protejaţilor” din PSD spre funcţiile de conducere mult râvnite, conducerea (mânjită) a IŞJ Botoşani a pus la cale un plan menit să închidă gura cadrelor didactice nemulţumite de schimbările care se prefigurau. Şi anume, scoaterea de la naftalină a viitorilor directori şi propulsarea lor în funcţii intermediare, din care, la momentul nimerit, ar fi fost săltate direct în banca cu cei meniţi să fie „unşi” ca şefi.
Astfel se face că, în toamna anului trecut, la Şcoala „Ion Bojoi” din Flămânzi profesoara Mariana Viciriuc a fost numită, peste noapte, director adjunct, în locul profesorului de istorie Liviu Butnari care, cu câte bube în cap avea din cauza viciilor sale, nici că i-a dat prin cap să comenteze ceva.
Şi astfel se face că la Şcoala „Ion Bojoi” din Flămânzi, la ora actuală cea mai prestigioasă unitate de învăţământ locală, reprezentanţii IŞJ-ului din Botoşani au instalat-o în cea de-a doua funcţie ca importanţă pe profesoara Mariana Viciriuc, ca şi când în toată structura (care mai cuprinde şcolile din Poiana şi Flămânzi Deal) nu s-ar fi găsit nici un alt cadrul didactic care să aibă pregătirea şi calităţile acesteia. Să vedem însă care sunt calităţile acestei profesoare care, venită de nicăieri, aproape că a ajuns în fruntea învăţământului din Flămânzi.
Mariana Viciriuc şi-a început prestigioasa carieră didactică ca învăţător suplinitor, pe la începutul anilor 2000, la Şcoala Cordun. După cum îşi amintesc unii dintre foştii săi colegi, la un moment dat a dispărut din peisaj, probabil pentru a-şi completa studiile. A făcut un colegiu de învăţători, apoi o facultate pe la Suceava, se pare şi ceva privind învăţământ la distanţă („x” şi „o”), după care, acum câţiva ani, a apărut la pupitrul catedrei de română din satul Prisacani, situat la 5 km de cătunul Balta Roşie. Anul trecut, a ieşit din anonimat, apărând pe post de „bucătăreasă” la o emisiune TV, despre Ansamblul „Trei Generaţii”, prezentând produsele alimentare tradiţionale din zonă. Şi brusc, la începutul anului şcolar 2014-2015, fosta învăţătoare suplinitoare a apărut, detaşată de la Prisacani, în scaunul de director adjunct de la Şcoala „Ion Bojoi”, unde imediat i s-a înfiinţat, prin bulversarea celorlalte ore din program, o catedră de limba română.
De menţionat că acelaşi lucru era planificat să se întâmple şi la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, numai că între timp alegerile prezidenţiale au dat peste cap planurile PSD-iştilor locali. Şi acum ghicitoarea: mănăstire-ntr-un picior, ghici ciupercă ce-i? Iată „misterul” incredibile „propulsări” a Marienei Viciriuc explicat chiar de ziaristul Ioan Rotundu de la „Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi”: profesoara Viciriuc este o „social-democrată cu state vechi”, soţul său, „şef al Ocolului Silvic din Flămânzi”, fiind „un cadru de nădejde al PSD din acest orăşel de provincie”. Deşi pusă în faţa acestei situaţii, opoziţia locală tace mâlc. Să vedem, de ce oare?
La Flămânzi, singurul partid de opoziţie este PNL-ul rezultat din contopirea foştilor PNL-işti antonescieni cu ex-PDL-iştii băsişti. Formaţiunea este conduse de primarul liberal Dan Oloeriu care, în loc să răspundă nemulţumirilor generate de anticipata schimbare a celor două directoare profesioniste, „îşi vede”, în viziunea presei de la Botoşani, „de ale sale”.
„Adică de ce mai poate ciupi de ici, de colo pe seama gestionării bugetului local şi a derulării proiectelor moştenite de la fostul primar Constantin Pitorac, că el n-a reuşit să dea viaţă la nici o promisiune din cele făcute în campania electorală a anului 2012. Mai mult, primarul are doi copii la şcoală iar beizadelele au îndeletniciri de interlopi. Cică încasează taxă de protecţie de la colegii de clasă iar cine nu plăteşte trebuie să dea socoteală”, după cum susţine ziaristul Ioan Rotundu.
Să revenim însă la subiect. De ce tace şeful liberalilor botoşăneni? Nu cumva pentru a nu deranja PSD-ul judeţean care, în preajma alegerilor, a încercat să-l recruteze, prin intermediul senatoarei Doina Feodorovici, în ograda sa, iar recent, l-a „mituit” prin angajarea fratelui său, Mişu Oloeriu, ca pădurar la Ocolul Silvic Flămânzi? Şi aici povestea este ceva mai veche.
Cu vreo patru-cinci ani în urmă, la solicitarea viceprimarului său de atunci, nimeni altul decât actualul edil Dan Oloeriu, fostul primar Constantin Pitorac a intervenit la şeful Direcţiei Silvice Botoşani de atunci, inginerul Gabi Amitrului, pentru a-l angaja la Ocolul din Flămânzi pe Mişu Oloeriu.
Numai că, surpriză! Nici n-a deschis bine primarul Pitorac gura, că a şi fost întrerupt: „Cum să-l angajez eu pe omul acesta ca pădurar la Flămânzi, când de acolo a fost dat afară şi condamnat pentru delapidare?”, l-a lămurit inginerul Amitrului. Şi uite aşa s-a aflat în localitate că Mişu Oloeriu mai fusese angajat, cu ani de zile în urmă, ca pădurar la Ocolul Silvic Flămânzi.
Se pare că afacerile i-au mers aşa de bine, încât şi-a permis să-l ţină în facultate, cu bani, pe viitorul primar Dan Oloeriu, care, după cum se ştie, a avut o tinereţe destul de aventuroasă. Până la urmă însă, afacerile cu lemne au ieşit la iveală, iar pădurarul a fost dat afară din ocol, fiind condamnat cu suspendare, pentru delapidare. Lumea mai vorbeşte prin Flămânzi că Mişu Oloeriu ar fi lucrat, ceva mai târziu, şi la alt ocol silvic, pe undeva prin zona Săveni, de unde iarăşi ar fi fost prins cu mâţa-n traistă şi ar fi fost dat afară.
Cert este că abia recent, după înlocuirea USL-istului Gabi Amitrului cu PSD-istul Gheorghe Rusu la conducerea Direcţiei Silvice Botoşani, caracatiţa roşie şi-a întins tentaculele până la Flămânzi. Aici, Mihai Viciriuc, actualul şef al Ocolului Silvic, a reuşit, cu sprijinul larg al PSD-ului, care-l susţine atât pe el cât şi pe soţia sa, amintita învăţătoare Mariana Viciriuc, să-l (re)angajeze ca pădurar pe fratele primarului, Mişu Oloeriu, fostul pădurar condamnat pentru delapidare.
Şi astfel cercul se încheie şi aflăm şi motivul tăcerii suspecte a primarului de Flămânzi în cazul directoarelor de liceu pe cale de a fi schimbate. Să nu uităm însă că, tocmai atunci când opoziţia din PNL pare să doarmă, cei din PSD-ul veghează, „întărindu-şi, pas cu pas, poziţiile deţinute în instituţiile din judeţ şi pregătindu-se, încet, dar sigur şi eficient, pentru alegerile locale de la anul”, după cum prognozează jurnalistul Ioan Rotundu. Şi încă ceva: tema de eventualele „represalii” ale „generălesei” Mihaela Huncă să fie aşa de mare încât, pe tot parcursul zilei de ieri, directoarele Rodica Abăcioaie şi Maria Dariciuc să-şi fi închis telefoanele, nemaiputând fi contactate, deşi în cursul dimineţii le anunţasem că le voi solicita punctele de vedere?
Gabi Gomboş

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Siţia vânătorului
Reţeta zilei: Pilaf bulgăresc
Horoscopul zilei
The Guardian: Serviciile secrete britanice au spionat e-mailurile mai multor jurnalisti importanti
Jurnalistii, potentiala amenintare la adresa securitatii"
Misteriosul mormant antic de langa Salonic a scos la iveala ramasitele a cinci oameni
Botoşani: „Teroriştii” din Primăria Frumuşica
Ioan Rotundu
Radu Mazare, "deranjat ca e aratat cu degetul pentru esecul lui Ponta si Dragnea
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, adus la DNA
Este suspectat de trafic de influenta si luare de mita
Ucraina: Kievul lanseaza un nou val de mobilizare militara. Luptele continua in estul separatist
Franta: 5 cetateni rusi suspectati de pregatirea unui atentat au fost arestati
Calin Popescu Tariceanu: Nu vad posibila o interventie care sa salveze situatia celor care au credite in franci elvetieni
Asistam la o serie de abordari care merg in zona populista
Să nu uiţi Costică, nimic să nu uiţi”!
Ioan Rotundu
Creatori de speranţe şi iluzii deşarte
Ioan Rotundu
Seful PSD Gorj acuza ca un deputat al formatiunii face oferte in numele viitorului partid al lui Mircea Geoana
Prognoza meteo pentru miercuri si joi in tara si in Bucuresti
Oana Mizil si consiliera lui Mircea Geoana cer la OSIM inregistrarea marcii Partidul Social Democrat Independent
Partidul lui Sebastian Ghita se va numi Partidul Progres Romania
Victor Ponta va trebui sa livreze un partid de tineri, nu de bosorogi comunisti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog