Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11065
De la 07 Ianuarie 2003
122871132
Fostul presedinte Valery Giscard d'Estaing:

Franta risca sa se regaseasca in situatia Greciei

  • 26 October 2014, 23:00
Fostul presedinte Valery Giscard d'Estaing crede ca Franta "risca sa se regaseasca in situatia pe care a cunoscut-o Grecia" si sa trebuiasca "sa ceara ajutorul FMI", relateaza AFP.
Fostul sef de stat intre anii 1974-1981, propune, cu sprijinul cancelarului german de atunci Helmut Schmidt, ca in jurul zonei euro sa se formeze un "ansamblu omogen" de 12 tari dotate cu aceleasi reguli bugetare si fiscale, proiect pe care el l-a numit "Europa".
In pofida unei datorii ridicate, explica Valery Giscard d'Estaing intr-un interviu publicat sambata in Le Figaro, "in prezent, noi suntem protejati de dobanzi foarte scazute, dar aceasta este o situatie provizorie. FED (Banca Centrala Americana) si-a anuntat intentia de a-si creste dobanzile de indata ce conjunctura o va permite, probabil in urmatoarele 18 luni. In acea zi, tara noastra risca sa se regaseasca in situatia Greciei. Guvernul va fi obligat sa ceara ajutorul FMI".
Potrivit fostului presedinte, "mecanismul Europei a fost dislocat de refuzul francez la referendumul din 2005. Iar sondajele o atesta: o mare majoritate a compatriotilor nostri nu vor in niciun caz sa abandoneze euro! Noi trebuie sa ne bazam pe acest sprijin al opiniei publice pentru a regasi proiectul european initial impreuna cu cei care, printre vecinii nostri, il vor cu adevarat si sa-i lasam pe altii sa-si traiasca propria viata".
Din aceasta uniune aprofundata ar face fata Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria si, "la momentul potrivit, precizeaza el, adaugand ca "participarea Irlandei si a Finlandei poate fi luata in calcul".
"Aceste 12 tari ar constitui un ansamblu omogen pe care noi il vom numi Europa. Obiectivul sau este de a completa zona euro printr-o uniune bugetara si fiscala, dotata la termen cu o Trezorerie publica comuna si cu un mecanism de solidaritate financiara", detaliaza Valery Giscard d'Estaing, care sustine aceasta teza intr-o carte "Europa-ultima sansa a Europei" (XO Editions), prefatata de Helmut Schimdt.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Frământările lui Gheorghe
Dulceata de gutui
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Bătrâneţe, haine grele!
Seful BCE Mario Draghi avertizeaza zona euro asupra riscului unei recidive a recesiunii
Nimeni nu o sa ma convinga ca trecerea Prutului a fost o greseala in istorie
Serghei Lavrov: Ingerintele SUA si ale Occidentului in afacerile altor state, o lovitura grea data stabilitatii mondiale
Un sit arheologic din Muntii Anzi da la iveala o asezare umana preistorica aflata la altitudini de aproape 4.500m
Gafa a premierul Ponta la Carei
de ziua de nastere a regelui Mihai
Victor Ponta: Acciza la palinca va fi eliminata de anul viitor
Trebuie sa ne pregatim pentru o batalie juridica cu Comisia Europeana
Botoşani/ Bucecea: Scormonitor în adâncul istoriei
Ioan Rotundu
Părintelui Buhăianu îi sfârâie din nou călcâiele
Ioan Rotundu
„Crucea” părintelui bucecean Vasile Cojocaru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog