Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12075
De la 07 Ianuarie 2003
122872142

Frăţia minciunii

  • 3 October 2008, 23:00
“Credeti-ne ca noi va vrem binele!”, este sloganul pe care il auzim de aproape un an din partea conducerii ATRU(Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria) in problema preluarii scolii romanesti din Jula. Oare de ce nu ii crede nimeni? Nici profesorii, nici parintii, nici restul intelectualilor romani care se simt responsabili pentru viitorul institutiei de invatamant cu un trecut de sase decenii, si in afara de ei insisi cam nimeni. Daca ar trebui caracterizata relatia comunitatii romanesti cu cei care azi carmuiesc ATRU, aceasta s-ar putea descrie in doua cuvinte: lipsa de credibilitate!
Cine este atat de naiv sa creada minciunile acelora care pentru a ramane stapani pe cele mai comode si mai banoase fotolii, precum si peste cele doua Passat-uri aurii, au complotat si cu neromanii contra adevaratei comunitati romanesti? Cei care sunt (deja de prea multi ani) in conducerea ATRU niciodata nu au dat dovada de bunavointa, de un dialog corect, de o deschidere fata de problemele reale ale comunitatii, ci doar au comandat si au executat. Prin asta au demonstrat clar ca nu sunt reprezentativi, nici daca juridic asa ar parea.
Cu circa zece ani in urma, li s-a nazarit ca ar avea mare nevoie de un ziar. Pentru ca deja exista unul, s-au gandit ca ar fi bine sa-l preia pe acela. Au uitat insa de un singur lucru: Foaia avea deja un proprietar, care nu dorea sa se targuiasca. Pentru ca nici atunci nimeni nu avea incredere in falsa bunavointa a ATRU, ziarul a ramas pe loc, in proprietatea celui care l-a infiintat cu jumatate de secol in urma, la Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria. Conducerea ATRU a decis atunci sa-si infiinteze propria sa publicatie, o gazeta de perete in care sa se laude singura.
Asa s-a nascut Cronica care (cacofonia nu este intamplatoare) de prea multi ani ne arunca in fata editoriale anonime si scrieri care duhnesc a lauda de sine. Atata inteleg ei din libertatea presei. Iar cand restul presei romanesti din Ungaria, inclusiv redactiile de radio si televiziune, nu ii elogiaza pe ei si minunatele lor manifestari, atunci trimit scrisori de intimidare la sustinatorii acestora pentru a le reaminti ca apar din bani publici. Parca ATRU sau Cronica nu din bani publici ar exista. Si nici nu din putini... Peste cativa ani, s-a ivit o noua oportunitate pentru ATRU de a obtine niste bani in plus de la stat, prin infiintarea unui centru de documentare.
Prima idee le-a fost sa preia Institutul de Cercetari, dar cum nici aceasta nu le-a prea mers, iar financiar era mai avantajos pentru ei, au infiintat o noua institutie cu numele pompos de: Centrul de Documentare si Informare. Am mai scris, dar raspuns tot nu am aflat: nici pana azi nu stim ce se documenteaza acolo si pe cine informeaza... Important este ca prin acest centru se poate demonstra ca iata, la noi este pe cale de realizare “autonomia culturala”, iar din buzunarul statului se pot scoate in fiecare an 16 milioane numai pentru functionare. Adica pentru simpla existenta.
De aproape un an, vrabia a inceput iarasi sa viseze malai. Acum isi doreste o scoala. Cu orice pret. Cea mai apropiata si relativ cu cele mai putine probleme este complexul scolar “Nicolae Balcescu” din Jula. De ce sa-si bata capul, de exemplu, cu scoala din Aletea, unde din cei 23 de elevi vor termina la vara 8, deci e usor de calculat cati elevi romani vor mai ramane in toata scoala. Si este foarte usor de prevestit si viitorul acestei institutii. Abureala cu care vor sa ne amageasca este ca, dupa preluarea scolii julane de catre ATRU, acest complex ar fi un fel de “umbrela” pentru toate scolile generale romanesti. Ce ar insemna asta exact, nu stie deocamdata nimeni. Suntem curiosi ce se va intampla daca ATRU nu va putea prelua scoala din Jula. Cum va reusi sa-si faca un liceu propriu?...
Eva Iova, Foaia Romaneasca
Romanien Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCVI)
(Ioan Rotundu)
Reglementări în modul de stabilire a diferitelor drepturi de asistenţă socială
Subvenţii diferenţiate pentru persoanele asistate
Prima tranşă de plăţi pentru sectorul zootehnic
Sprijin financiar pentru producătorii din sectorul vitivinicol
Un sex ratat
Horoscop
Anglia, Olanda, Belgia... vă aşteaptă cu salarii avantajoase
Ridicarea Catedralei Neamului loveşte în Mănăstirea Coşula
Criminalul de război Wass Albert comemorat cu bani publici la Sfântu Gheorghe
Parlamentari români care au trădat interesele româneşti la Strasbourg
COD GALBEN
Afară cu liberalii de la putere; aţi distrus destul economia naţională!
Liceul în care elevii sunt tâlhăriţi de profesori
Ionuţ a dansat „Samba”
IŞJ a făcut-o pe Azoicăi scăpată de sancţiune
Angajaţii DGASPC Botoşani îşi iau leafa săptămâna viitoare
Asistenţii maternali vor picheta Prefectura cu copii în braţe
Au pierdut procesul, dar cine suportă cheltuielile de judecată?
Senatorul Alexandru este supărat că nu toţi îi acceptă „avansurile”
Turnătorul de Suliţa este trimis la „Sergiu”, pentru a fi consiliat
Peremiştii şi-au anunţat candidaţii la parlamentare, dar le mai trebuie
Pensionarele au grijă mai mult de zarzavat decât de sănătate
Codreanu l-asigură pe primarul Flutur de sprijinul său
asigurarea sa cimentează Alianţei PDL - PRM
Achiţei se dă din nou la domnişoara Pintilii
Botoşănenii au adunat 16.000.000 lei datorii la termoficare
Se fac deja negocieri pentru a se crea un monopol al firmei UTI la Botoşani
Se caută directori de şcoli
Aţa chirurgicală nesterilă ridică probleme şi în spitalele Botoşănene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog