Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4700
De la 07 Ianuarie 2003
122576639
Gabriel Biris:

Modificările Codului Fiscal mai degrabă încurcă companiile.

  • 25 May 2012, 23:00
"Urcarea plafonului de scutire de la plata TVA la 220.000 de lei pentru micile intreprinderi incearca reducerea numarului de platitori de TVA, atat in scopul reducerii costurilor de administrare, dar si in scopul reducerii fraudei de TVA. Masura nu subtiaza baza de impozitare decat intr-o foarte mica masura.
Cred ca masura trebuie salutata, readuce practic plafonul de scutire aproape de nivelul existent inainte de aderare", a explicat Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran intr-o discutie avuta vineri cu cititorii HotNews.ro. Biris mai spune ca aceasta masura este singura masura pozitiva din proiectul Finantelor de modificare a Codului Fiscal.
"Noile prevederi ale Codului Fiscal nu ajuta ci mai degraba incurca companiile. Nu am identificat decat o singura masura pozitiva: cresterea plafonului de scutire la TVA, dar si aceasta are implicatii doar pentru afaceri mici si foarte mici", crede Gabriel Biris.
Intrebat cum priveste initiativa Guvernului de a introduce un "impozit zero" pentru diferenta intre profitul obtinut intr-o anumita perioada si cel declarat intr-un interval anterior, anuntata de minsitrul delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar, Biris s-a declarat mai degraba sceptic: "Am fost in sala cand dl Isar a mentionat acest lucru. Sincer, la acel moment nu am inteles ce vrea sa spuna.
Acum inteleg, dar nu inteleg cum ar putea fi aplicata fara sa dea nastere la tot felul de "optimizari". Parerea mea e ca nu trebuie sa reinventam apa calda, nu avem nevoie de experimente. Mai bine sa imbunatatim ce avem", a spus Biris.
Una din solutiile propuse de consultantul fiscal consta in plafonarea bazei de calcul a contributiilor sociale la un nivel rezonabil, largita aceasta baza de calcul, imbunatatita legislatia muncii si intarite controalele.
Intrebat care ar fi concret nivelul acestei plafonari, Biris a spus: "Un nivel rezonabil consider ca ar fi doua sau maxim 3 salarii medii pe economie; baza de calcul a contributiilor (toate) sa fie plafonata la acest nivel.
De asemenea, calculul contributiilor sa nu mai fie in functie de tipul veniturilor, ci doar de cuantumul lor", a explicat acesta.
Potrivit lui Biris, ar trebui eliminat art.4 din Codul Fiscal care arata ca acesta se poate modifica numai prin lege nu si prin OUG. "Este probabil cel mai criticat art. din Codul Fiscal. Este complet inutil, a fost respectat doar in 2004 si, cred, 2006.
In 2010 am avut 12 modificari, din care 3 intr-o singura saptamana. Se abuzeaza de Ordonante. Asta e, ce putem face? In opinia mea, articolul este inutil si ar trebui eliminat. In lipsa vointei politice, el nu face decat sa insele asteptarile investitorilor", explica Biris.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Povestea concepţiei
Comunicat de presă - Modern Calor Botoşani
Ne aşteaptă o confruntare mortală cu Rusia
Petru Bogatu:
Victor Ponta a creat o schema pentru a scăpa useliştii de răspundere penală
Victor Ponta amână după parlamentare relaxarea taxării muncii
Instanţa a decis scoaterea de pe rol a dosarului "Mita la PSD"
Spitalele care au fost închise eronat ar putea fi redeschise
dar cazurile sunt putine
Jaf la… drumul mic!
Ioan Rotundu
Liderii sindicatului Sanitas au întâlnire cu ministrul Cepoi
Protecţia Consumatorului a pus ochii pe legumari
Aglomeraţie la cardurile europene de sănătate
Deplasările în Ucraina şi Polonia, cu riscuri de sănătate
Consilierii judeţeni şi-au spus „adio”
Marcu s-a luat de şefii instituţiilor deconcentrate
Botoşani: Radu Mazăre şi panarama panaramelor sale
Botoşani: Dan Diaconescu i-a învăţat pe botoşăneni să jure fals
La pas pe pietonalul Unirii
Păcăleală USL-istă second hand pentru Botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog