Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
848
De la 07 Ianuarie 2003
123197151
pnl

Gastronomie: Adevăratele pârjoale moldoveneşti

  • 8 July 2013, 23:00
În privinţa cărnii nu trebuie să facem mofturi. Fie ea de porc, viţel, miel sau pasăre etc. din toate se pot prepara pârjoalele moldoveneşti. Dar dacă vrei ca pârjoalele să aibă gustul de pe vremea bătrânilor noştri, atunci pui juma-juma carne de porc şi viţel. Obligatoriu, chiar dacă nu ne face plăcere, carnea o s-o trecem prin maşina de tocat de două ori. La a doua trecere, avem grijă s-o înnobilăm cu cele de trebuinţă.
Adică vom mai trece prin maşină şi miez de pâine muiat în lapte. Adăugăm sare, piper, mărar, pătrunjel tocat mărunt şi prăjit în unt. Cine doreşte, poate adăuga usturoi verde tocat sau făcut mujdei. Când ai scos tocătura pentru a doua oară din maşină, adaugi ouăle (câte două la jumătate de kilogram de compoziţie), freci fundul vasului în care pui tocătura c-un boţ de unt proaspăt de mărimea unui ou de raţă, adăugând şi un cartof ras pe răzătoare.
Tocătura bine amestecată, presari fundul de lemn, pe care lucrezi carnea cu posmag (pesmet pisat dacă ai uitat ce-i acela posmag). Iei câte o lingură de tocătură şi o tăvăleşti, până ce-i dai forma sferică. După asta, turteşti tocătura cu un cuţit lat, până ce sfera se reduce la grosimea unui deget arătător a unui bucătar dolofan.
Ajuns aici, pregăteşti tigaia în care ai lăsat să se topească bucata de unt proaspăt. Când dă untul în clocot aşezi pârjoalele în tigaie şi le prăjeşti pe ambele părţi, până se rumenesc cât trebuie. După ce s-au rumenit, le scoţi cu lingura găurită şi le potriveşti frumuşel pe farfuria pe care vor fi servite. Tot meşteşugul este ca pârjoala să fie rumenită pe dinafară şi mustoasă pe dinăuntru. Ca şi garnitură se potriveşte piureul sau cartofii noi, opăriţi cu unt. Poftă mare!
(Lucullus)
JD 1839/2.08.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Secretul orgasmului la lumânarea aprinsă
Mai ticăloşi ca ticăloşii
Tulai Doamne, au pus-o şefă!
Botoşani: Cine este cu adevărat dr. Bănilă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog