Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22518
De la 07 Ianuarie 2003
122882585

Gastronomie: Căpăţână de mânzat cu usturoi li hrean

  • 17 January 2013, 23:00
Ingrediente: Una capatana de manzat, usturoi la greu, hrean zdravan si vinjos, piper boabe, foi d dafin doua, o mana buna de marar fraged, boia de ardei iute, apa, sare.
Preparare: Ca sa nu fiu inoportun la o asa problema, procurarea capatanei revine celui ce o pregateste. Curatam capatana de piele, de par, de cheaguri de sange, taiem ciarnele daca este cazul. Asa intreaga cum este intr-un ceaun mare de tuci, pe pirostii, afara, o v-om fierbe 2 ore si jumatate pana in momentul in care carnea se va dezosa singura.
Scoatem capatana din tuci si o asezam pe un blat mare sa se raceasca. Curatam usturoiul (4-5 maciulii) il chisam bine dar fara sare, da-m prin razatoarea fina 1-2 radacini de hrean punem la indemana dafinul, piperul si boiaua.
Toata capatana se va dezosa aruncand oasele. In mormanul cu carne de pe blat cautam ochii si limba. Dela ochi dam afara punctul negru, iar la limba dam deoparte pielita. In timpul asta pregatim si cuptorul. Din tuci luam supa ce a rezultat de la fierbere (numai supa limpede).
o cratita cu margini joase in care sa ne incapa toata carnea. Taiem carnea fasii de 2 cm de late, ochii ii lasam intregi, limba felii de 1 cm latime si facem un amestec intre carne, usturoi, hrean si boia.
Asezam in cratita adaugam sarea necesara, dafinul si piperul, dupa care innecam carnea in supa cu un dest mai jos de nivelul carnii.
Aruncam cratita in cupteor pentru a desface lumea facuta si nefacuta a aromelor. Baga de sama: la un foc mai iute 12-15 minute, la foc moale 20 de minute pentru a nu deranja usturoiul si hreanul. Gurmanzi adunati-va.
Mentiuni: Marar dupa pofta, mujdei la troc, branza iute de acu 3 ani dar mai cu zgarcenie si o mamaliga care sa sature si cetele ceresti. Un toi de palinca sa-ti omoare cariile dintre dinti iar dupa masa un ulcior cu babeasca neagra ar face ca si ingerii din cer sa ne invidieze.
Asa o fi? Si ma mai mir cum ca bunicii nostri bagau ata in ac la peste 90 de ani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când ai baftă
Guvernul de la Chisinău caută bani ca să-i înveţe pe demnitari limba română.
poate aude si cineva de la Bucureşti!
Ministerul Sănătătii nu a luat nicio decizie privind medicii care lucrează la stat şi la privat
Opoziţia susţine că nu a participat la mârşăvia imunităţii parlamentare
vezi cine si ce modificări s-au făcut la capitolul imunităţii parlamentare
Ţurcanu aspiră la scaunul de ministru al Agriculturii
Botoşani: CA ilegal la conducerea societăţii Nova Apaserv
Un botoşănean şi un ungurean au omorât un bănăţean… în bătaie
Ţurcanu i-a pus gând rău generalei Huncă
21 ianuarie poate fi pentru Conţaci ziua libertăţii
3 botoşăneni au locuinţă de la RAPPS
Eugen Ţurcanu vrea profit de pe urma Filarmonicii
8 ani închisoare pentru un omor cu furca
Cod galben pentru judeţul Botoşani
APIA Botoşani – Comunicat de presă
Educatorii şi învăţătorii nu vor studii superioare
Botoşani: CJ se pregăteşte să cumpere parazăpezi… din pânză
La Spitalul judeţean, tichete de masă pe datorie
Vaccinurile împotriva gripei îi aşteaptă pe botoşăneni
AJOFM anunţă iar oferte de muncă în Danemarca
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog