Ingrediente pentru 6-8 persoane: o mana buna de slaninuta afumata taiata marunt (2-3 fasii dintr-o tabla de slanina), 3-4 cepe mari tocate marunt, o lingura buna de untura, sare, piper, boia (dulce/picanta), amestec de condimente pentru gulas, 3 ardei grasi taiati cubulete, 2 gogosari taiati cubulete, 1 bucata mare costita afumata (sau scarita afumata), 4 fire carnati semi-afumati sau un fir mare de carnat de casa, 4-5 linguri pasta de ardei, o capatana mare de usturoi, 2-3 foi de dafin, o cana apa, 500ml bulion sau suc de rosii, 6-7 rosii mari, de gradina, taiate cubulete, 2 kg cartofi, curatati de coaja si taiati cubulete.
Mod de preparare: In ceaun am pus la prajit slaninuta, fara alt adaos de grasime, pana a devenit translucida. Am pus apoi si ceapa si untura si le-am lasat la foc
mic sau mare, cum l-a lasat Dumnezeu
pana s-a rumenit ceapa frumos.
Am pus apoi condimentele (dupa gust, din fiecare cate putin). Au urmat la rand ardei si gogosarii, pe care i-am amestecat cu ceapa, i-am calit un pic impreuna cu ea si apoi, cand s-au rumenit, am turnat peste o cana de apa, cat sa acopere ardeii si am lasat totul sa fiarba catinel vreo 5 minute.
Apoi am pus costita taiata bucati, am condimentat cu pasta de ardei si usturoiul. Am completat apoi cu sucul de rosii si frunza de dafin.
Gustati din nou si potriviti la gust de sare, piper, condimente. Am lasat totul sa fiarba vreo 25-30 de minute, pana costita a fost bine fiarta (timpul de fierbere difera foarte mult in functie de tipul de costita/carne folosita, deci mergem pe testate si nu pe un timp exact).
Cand costita e fiarta, punem si carnaciorii si cartofii. Cartofii nu i-am scurs foarte foarte bine de apa, pentru ca in ea e amidonul de la cartofi, care va face sosul mai gros si mai bine legat.
Apoi am pus si rosiile si am lasat totul sa fiarba pana
a fost gata Puteti pune si un pic de iuteala, bineinteles, sau orice fel de condimente vreti voi si la ultimul clocot e musai sa puneti niste frunze
de patrunjel, leustean, telina. Toate merg foarte bine la mancarea la ceaun.
Pofta mare sa aveti!