Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11411
De la 07 Ianuarie 2003
122897060

Gastronomie:: Cartofi la ceaun cu costiţă afumată

  • 3 February 2013, 23:00
Ingrediente pentru 6-8 persoane: o mana buna de slaninuta afumata taiata marunt (2-3 fasii dintr-o tabla de slanina), 3-4 cepe mari tocate marunt, o lingura buna de untura, sare, piper, boia (dulce/picanta), amestec de condimente pentru gulas, 3 ardei grasi taiati cubulete, 2 gogosari taiati cubulete, 1 bucata mare costita afumata (sau scarita afumata), 4 fire carnati semi-afumati sau un fir mare de carnat de casa, 4-5 linguri pasta de ardei, o capatana mare de usturoi, 2-3 foi de dafin, o cana apa, 500ml bulion sau suc de rosii, 6-7 rosii mari, de gradina, taiate cubulete, 2 kg cartofi, curatati de coaja si taiati cubulete.
Mod de preparare: In ceaun am pus la prajit slaninuta, fara alt adaos de grasime, pana a devenit translucida. Am pus apoi si ceapa si untura si le-am lasat la foc…mic sau mare, cum l-a lasat Dumnezeu…pana s-a rumenit ceapa frumos.
Am pus apoi condimentele (dupa gust, din fiecare cate putin). Au urmat la rand ardei si gogosarii, pe care i-am amestecat cu ceapa, i-am calit un pic impreuna cu ea si apoi, cand s-au rumenit, am turnat peste o cana de apa, cat sa acopere ardeii si am lasat totul sa fiarba catinel vreo 5 minute. Apoi am pus costita taiata bucati, am condimentat cu pasta de ardei si usturoiul. Am completat apoi cu sucul de rosii si frunza de dafin.
Gustati din nou si potriviti la gust de sare, piper, condimente. Am lasat totul sa fiarba vreo 25-30 de minute, pana costita a fost bine fiarta (timpul de fierbere difera foarte mult in functie de tipul de costita/carne folosita, deci mergem pe testate si nu pe un timp exact).
Cand costita e fiarta, punem si carnaciorii si cartofii. Cartofii nu i-am scurs foarte foarte bine de apa, pentru ca in ea e amidonul de la cartofi, care va face sosul mai gros si mai bine legat.
Apoi am pus si rosiile si am lasat totul sa fiarba pana…a fost gata Puteti pune si un pic de iuteala, bineinteles, sau orice fel de condimente vreti voi si la ultimul clocot e musai sa puneti niste frunze…de patrunjel, leustean, telina. Toate merg foarte bine la mancarea la ceaun.
Pofta mare sa aveti!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Greierii… din parc
Mircea Dusa cere ca ofensa adusă simbolurilor statului român să fie dur sancţionată
Profesoara de la Universitatea Hyperion, cercetată pentru furt din genţile studenţilor
Să fie ei oglinda noastră?
Ioan Rotundu
Botoşani: Asaltul primarului Portariuc asupra societăţii ELTRANS
Lumea lu' Rotundu: Veteranul centenar
Fragmente din mizeria alegerilor de la Drăguşeni
Ioan Rotundu
Prinşi cu mâna-n bancomate
Deputatul Cristian Roman predică-n pustiul… USL-iştilor
Trei ani închisoare pentru tentativă de lovire a unui poliţist
Şi-a găsit sfârşitul la Kaufland
Deputatul Tamara Ciofu a primit binecuvântarea ANI să facă gărzi
Tâlharul din Roma a fost prins şi încarcerat
Asociaţiile de proprietari, o povară pe capul botoşănenilor
Contrabandă cu caii la SPF Româneşti
La botoşăneni, prostia n-are leac
Ioan Rotundu
IŞJ: Inspectorii şcolari controlează clasele pregătitoare
Examen pentru şefia CAS, promovat de Costel Lupaşcu
Şendriceni, fără sprijin financiar pentru liceu
Ţurcanu îi îmbrobodeşte pe fermieri că impoozitul agricol nu-i o povară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog