Ingrediente: Telina – 200 grame, morcov – 200 grame, beapa – 200 grame, dovlecel – 200 grame, pastarnac – 200 grame, rosii – 200 grame, cartofi – 200 grame, pulpa de vita – 1 kg (atentie: pentru aceasta ciorba se poate folosi orice tip de carne: pui, porc sau curcan), bors – 1 litru, leustean – 1 legatura, sare, piiper, bulion – 2 linguri.
Mod de preparare: Curatam legumele, dupa care le spalam foarte bine sub un jet de apa. Legumele astfel curatate si spalate le vom toca in cubulete cat mai mici. Eu folosesc legumele tocate la dimensiunea de aproximativ 3-5 mm (legumele care sunt taiate la aceasta dimensiune poarta denumirea de legume in stil burnoose).
Luam o oala de 7 l in care punem uleiul de masline la incins, dupa care luam legumele si le adaugam pe rand. La inceput calim bine ceapa pana cand aceasta incepe sa se topeasca, dupa care adaugam radacinoasele, adica: morcovul, telina pastarnacul, cartofii si dovleceii.
Lasam legumele sa se caleasca bine, dupa care adaugam rosiile pentru a da culoare compozitiei. În timp ce legumele se calesc, noi luam bucata de pulpa de vita si o taiem in cubulete mici.
Peste legumele taiate adaugam aproximativ 3 litri de apa si lasam sa dea in clocot. Numai dupa ce a dat apa in primul clocot putem adauga carnea de vita. Este foarte important ca: dupa ce am adaugat carnea de vita sa dam focul la minim si sa lasam sa fiarba ciorba, astfel aceasta nu va mai face spuma iar zeama o sa ramana aproape clara.
Dupa ce a dat in clocot si carnea a inceput sa fiarba, adaugam si borsul crud (puteti folosi si bors la plic, dar atentie: nu va mai avea acelasi gust).
Dupa ce a inceput sa fiarba ciorba taraneasca cu tot cu bors adaugam si cele 2 linguri de bulion, in acest fel ciorba va primi o culoare frumoasa si uniforma.
La sfarsit, inainte sa luam ciorba de pe foc, adaugam legatura de leustean tocata fin!
Poftă bună!